Pobudza metabolizm, detoksykuje, chroni przed rakiem. Sięgnij po ten rodzaj

Cebula jest uprawiana niemal na całym świecie. To źródło wielu prozdrowotnych składników odżywczych wpływających korzystnie na układ odpornościowy i krwionośny. Warzywo powszechnie wykorzystuje się w kuchni, ale jest też naturalnym antybiotykiem. Jakie konkretnie właściwości lecznicze wykazuje cebula i w jakiej postaci najlepiej ją jeść?

  • Istnieje wiele odmian cebuli, jednak wyróżnia się jedną, która ma zdecydowanie najwięcej prozdrowotnych właściwości.
  • Cebula jest zdrowym warzywem, jednak nie każdy może ją spożywać. Szczególnie powinny z niej zrezygnować osoby cierpiące na schorzenia związane z układem pokarmowym. 

Zdrowotne właściwości cebuli

Cebula jest warzywem powszechnie cenionym za swoje prozdrowotne właściwości. Od wieków była nieodzownym elementem medycyny ludowej. Do dzisiaj stanowi doskonałe remedium na przeziębienie oraz jest uznawana za naturalny antybiotyk. Jakie składniki zawiera cebula i jaki mają one wpływ na zdrowie? 

Reklama

W cebuli znajduje się między innymi: 

  • allicyna – jest związkiem siarki i jednym z rodzajów fitoncydów, ma właściwości antybakteryjne, pomaga w zwalczaniu infekcji
  • witamina C – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływa na szybkość gojenia się ran i ma działanie przeciwutleniające
  • witaminy z grupy B – biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz są zaangażowane w wiele procesów metabolicznych
  • kwercetyna – to antyoksydant obecny w szczególności w czerwonej cebuli, wykazuje działanie przeciwnowotworoweprzeciwmiażdżycoweprzeciwwirusowe przeciwzapalne
  • błonnik – wspiera procesy metaboliczne w organizmie, wpływa korzystnie na układ pokarmowy;  
  • żelazo – bierze udział w procesie natleniania narządów oraz mięśni, wspiera działanie układu nerwowego
  • potas – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia
  • chrom – wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Regularne jedzenie cebuli może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia (np. nadciśnienia prowadzącego do zawału). Właściwości przeciwzapalne tego warzywa pomogą w leczeniu objawów związanych nie tylko z grypą i przeziębieniem, ale również reumatyzmem i trądzikiem. Z kolei zawarte w cebuli przeciwutleniacze mogą chronić przed powstawaniem nowotworów.

Dodatkowo składniki takie jak witaminy minerały oraz błonnik pokarmowy mogą sprzyjać zrzuceniu zbędnej wagi. Dzięki temu cebula jest często konsumowana przez osoby, które są na dietach odchudzających. Jedna niewielka sztuka ma około 40 kcal. 

Rodzaje cebul - którą wybrać dla zdrowia?

Istnieje kilka popularnych odmian cebuli, które mogą się różnić pod względem wyglądusmaku oraz obecności poszczególnych składników odżywczych. Do gotowania niektórych potraw wymagane jest użycie innych rodzajów tego warzywa. Wyróżniamy odmiany takie jak: 

  • cebula żółta – jest najpowszechniejszą odmianą cebuliostra w smaku i zapachu, używa się jej do przygotowywania różnych potraw na całym świecie; 
  • cebula biała – zwana również cebulą czosnkową, da się od niej wyczuć charakterystyczne czosnkowe aromaty, jest często spożywana na surowo; 
  • cebula czerwona – cechuje ją czerwony kolor oraz łagodny smak, dzięki któremu jest częstym dodatkiem do kanapek lub sałatek; 
  • cebula dymka – ta odmiana jest mniejsza od powyższych rodzajów cebuli, często spożywa się ją w formie marynowanej; 
  • cebula szalotka – jest mniejsza i nieco łagodniejsza w smaku od cebuli dymki.  
  • cebula cukrowa – charakteryzuje się słodkim smakiem, często wytwarza się z niej różnego rodzaju konfitury.

Spośród powyższych odmian cebuli zdecydowanie najzdrowsza jest czerwona cebula. Ma ona więcej antyoksydantów niż pozostałe rodzaje tego warzywa. Czerwona cebula zawiera antocyjany, które są związkami mającymi właściwości przeciwutleniające przeciwnowotworowe

W jakiej postaci cebula jest najzdrowsza?

Cebulę można przyrządzać na wiele sposobów. Jednak w niektórych przypadkach może ona tracić swoje prozdrowotne właściwości wskutek obróbki termicznej. Dodatkowo smażenie cebuli na tłuszczu może spowodować, że będzie ona ciężkostrawna i zdecydowanie bardziej kaloryczna.

Cebula jest najzdrowsza w postaci surowej. Można również zrobić z niej niezwykle zdrowy syrop. Specyfik był powszechnie znany w medycynie ludowej. Wykorzystywano go do leczenia kaszlu, zarówno suchego, jak i mokregoSyrop z cebuli warto stosować w dzień. Nie należy spożywać go przed pójściem spać, ponieważ może mieć on działanie wykrztuśnie. 

Kto nie powinien jeść cebuli - przeciwwskazania

Pomimo tego, że cebula jest niezwykle zdrowym warzywem, to istnieją pewne grupy ludzi, które nie powinny jej spożywać. Mowa tu między innymi o osobach, które chorują na przypadłości związane z układem pokarmowym (refluks, zespół jelita drażliwego czy wrzody żołądka). Cebula może obciążać narządy, takie jak wątroba, nerki, żołądek i jelita. Nie zaleca się jej spożywania również ludziom borykającym się z chorobami serca. 

Cebula to także silny alergen. Osoby mające na nią uczulenie powinny trzymać się od niej z daleka. Dla niektórych, spożycie nawet niewielkiej ilości cebuli może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami.

CZYTAJ TAKŻE:

To najpopularniejszy składnik dań. Bogaty w witaminę C i dobry dla diabetyków

Jakie warzywa urosną w cieniu? Nawet bez słońca zbiory będą obfite

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: cebula a zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL