Polecane przy hashimoto, zakazane w dnie moczanowej. Jedz, jeśli chcesz schudnąć
Szparagi są prawdziwym warzywnym rarytasem. Mogą zadowolić kubki smakowe każdego entuzjasty dobrej kuchni. I chociaż pojawiają się już w sklepach, to najlepsze można kupić, gdy trwa na nie sezon, czyli w maju i czerwcu. Ponadto warzywa te mają wiele właściwości prozdrowotnych – to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów. Na co są dobre szparagi, w jakiej wersji są najzdrowsze i ile mają kalorii?
Szparagi są zdrowymi warzywami, które powszechnie ceni się za zawartość wielu wartości odżywczych. Między innymi dlatego są uprawiane w całej Europie. W Polsce sezon na szparagi rozpoczyna się, w zależności od pogody, na przełomie kwietnia i maja. Jakie konkretnie składniki zawierają te warzywa? To między innymi:
- flawonoidy (kwercetyna, rutyna);
- kwasy hydroksycynamonowe;
- fitosterole;
- saponiny;
- fruktany;
- ryboflawina (witamina B2);
- tiamina (witamina B1);
- witamina C;
- magnez;
- fosfor;
- żelazo;
- wapń;
- potas;
- błonnik.
100 g szparagów składa się w większości z wody (93,2 g). Warzywo zawiera 3,88 g węglowodanów (2,1 g to błonnik), 2,2 g białka oraz 0,12 g tłuszczu.
Szparagi chętnie wybierane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Wynika to nie tylko z ich prozdrowotnych właściwości, które mogą pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale również z powodu niskiej kaloryczności. Ile kalorii mają szparagi?
W 100 g szparagów znajduje się około 20 kcal. Oczywiście końcowa wartość energetyczna posiłku złożonego ze szparagów zależy od metody ich przyrządzania oraz ewentualnych dodatków.
Zawartość wielu cennych składników odżywczych sprawia, że szparagi mogą pomóc w przypadku niektórych schorzeń i dolegliwości. Warzywo jest źródłem witamin i minerałów, a także związków wykazujących działanie antyoksydacyjne. Na co pomagają szparagi i jakie mają właściwości prozdrowotne?
W składzie szparagów znajdują się flawonoidy, takie jak rutyna i kwercetyna. Działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Związki te mogą pomóc w profilaktyce nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. choroba Alzheimera. Dodatkowo rutyna korzystnie wpływa na wygląd skóry – zapobiega pękaniu naczynek i spowalnia procesy starzenia.
Fitosterole obecne w szparagach mogą pomóc w zredukowaniu poziomu złego cholesterolu w organizmie. Związki te są ważnym składnikiem diety. Dzięki nim można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Szparagi mają bardzo niski indeks glikemiczny – IG wynosi 15. Z tego względu warzywa są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę, insulinooporność oraz choroby związane z tarczycą, jak np. choroba Hashimoto.
Bardzo często szparagi rekomenduje się osobom mającym problemy z trzustką. Diety odciążające organ uwzględniają włączenie do jadłospisu tego lekkostrawnego warzywa.
Szparagi mogą stać się głównym składnikiem pysznego i lekkostrawnego dania. Przed przygotowaniem szparagów trzeba pozbawić je zdrewniałych końcówek. To prosta czynność, a to z tego względu, że warzywa same łamią się mniej więcej w wymaganym miejscu. Trzeba je również umyć i obrać (w przypadku szparagów białych i fioletowych, które mogą zawierać dużo włókien).
Najczęściej polecaną metodą przyrządzania tych warzyw jest blanszowanie, czyli krótkie gotowanie we wrzątku (około 2 minuty), a następnie umieszczenie ich w lodowatej wodzie. Wówczas możliwe jest znaczne ograniczenie wypłukania cennych składników odżywczych, dlatego tę metodę gotowania uznaje się za najzdrowszą. Szparagi można również przyrządzić gotując je na parze lub piekąc.
Zdecydowanie niepolecanym sposobem przygotowywania szparagów jest smażenie ich na głębokim tłuszczu oraz grillowanie. W trakcie tego rodzaju obróbki termicznej może dojść do utraty cennych składników odżywczych, a także wytworzenia szkodliwych dla zdrowia substancji. Szparagi można również spożywać w formie surowej. Jednak wówczas trzeba je dobrze umyć i w razie konieczności obrać.
Przeczytaj również: Zwalczy anemię, stan zapalny i wyhamuje wypadanie włosów. Zbierz młode pędy i zalej wrzątkiem
Szparagi nie są przysmakiem, który może spożywać każdy. W szczególnych przypadkach konsumpcja tych warzyw powoduje nieprzyjemne dolegliwości. Kto nie powinien jeść szparagów?
Ze szparagów powinny zrezygnować przede wszystkim osoby chorujące na dnę moczanową i choroby nerek. Wynika to z obecności w składzie substancji zwanych purynami, które powodują odkładanie się kwasu moczowego w organizmie. Z tego względu warzywa mogą nasilać dolegliwości związane z dną. Puryny mogą także wzmagać kamicę nerkową.
CZYTAJ TAKŻE:
„Do re mi fa so la si do”. Najpopularniejsze warzywa na globie
Mięso dla biednych, warzywa dla bogatych. Skąd te ceny?
Jej owoce to prozdrowotna bomba. Z jednego krzaka da się zebrać do 3 kg owoców