Dna moczanowa lubi atakować w święta. Tych specjałów unikaj

Dna moczanowa, potocznie nazywana podagrą, to choroba dietozależna, której objawy nasilają się po spożyciu produktów zawierających puryny. Często objawy choroby nawracają lub przybierają na sile właśnie w okresie świątecznym, kiedy chorzy, zamiast pilnować restrykcyjnej diety, folgują sobie. Sprawdzamy, które z wielkanocnych potraw są bezpieczne, a których chorzy na dnę moczanową (podagrę) powinni unikać.

Co to jest dna moczanowa? Objawy choroby

Dna moczanowa to bolesna i uciążliwa dolegliwość. Stan patologiczny polega na odkładaniu się kryształków moczanu sodu w tkankach i wytrącaniu ich w płynie stawowym. Jest to choroba, której objawy łagodzi zdrowy styl życia i odpowiednia dieta. Jadłospis składa się z produktów ubogopurynowych (niezawierających puryn). Puryny bowiem powodują bolesne napady choroby.

Najczęściej na dnę moczanową chorują mężczyźni po 40. roku życia i kobiety po menopauzie oraz osoby z hiperurykemią (podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w osoczu krwi). Dolegliwość przekazywana jest genetycznie, ale może być również spowodowana otyłością, nadciśnieniem i przyjmowaniem niektórych leków.

Reklama

Postaci choroby jest kilka: od bezobjawowej hiperurykemii, przez podagrę, po przewlekłą dnę guzkową. Bardzo ważne jest, by nie dopuścić do wystąpienia tej ostatniej, która powoduje trwałe zmiany w stawach.

Dlatego w profilaktyce i leczeniu dny moczanowej tak ważna jest odpowiednia dieta. Na co dzień łatwiej jej przestrzegać, ale jak przetrwać Święta Wielkanocne? Podpowiadamy, które z tradycyjnych specjałów możesz jeść, a czego unikać, by nie sprowokować ataku podagry.

Chorujesz na podagrę? Te dania wielkanocne możesz jeść

Dobra wiadomość jest taka, że bez przeszkód będziesz mógł jeść część tradycyjnych potraw świątecznych.

Puryn nie zawierają:

  • jaja,
  • sery białe twarogowe chude,
  • miód,
  • mleko i fermentowane napoje mleczne o niskiej zawartości tłuszczu,
  • produkty zbożowe (najlepszym wyborem jest ryż),
  • przetwory owocowe - dżemy i marmolady,
  • warzywa (poza strączkowymi, szpinakiem, szczawiem i rabarbarem).

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać tłustych potraw, ale dieta powinna zawierać zdrowe tłuszcze, najlepiej pochodzenia roślinnego - oliwę, olej rzepakowy i lniany, sporadycznie także masło i śmietanę 12 proc. tłuszczu.

Wielkanocny jadłospis osoby z dną moczanową nie wyklucza większości tradycyjnych potraw. Jaja i odpowiednio przyrządzony żurek, pascha z chudego twarogu czy kawałek mazurka z marmoladą nie powinny zaszkodzić. Jeśli chodzi o przekąski, to najlepiej sięgać po sałatki doprawione oliwą.

Nie zapominaj również o odpowiedniej ilości płynów: 2,5-3 litry na dobę. Najlepsze będą: woda, herbaty ziołowe i owocowe, soki oraz kawa zbożowa.

Wielkanocne potrawy, które mogą zaszkodzić chorym na dnę moczanową

W profilaktyce dny moczanowej ważne jest nie tylko to, co jesz, ale również sposób przyrządzenia. Unikaj potraw smażonych i doprawionych ostrymi przyprawami, musztardą i marynatami.

Unikaj spożywania:

  • zup gotowanych na mięsie i kościach, w tym wędzonych żeberkach,
  • dziczyzny, baraniny,
  • podrobów i pasztetów zawierających podroby,
  • wędlin z czerwonego mięsa,
  • golonki, kiełbasy,
  • konserw mięsnych i rybnych,
  • boczku, słoniny, smalcu,
  • galarety,
  • tłustych ryb,
  • tłustych żółtych serów, 
  • serów pleśniowych,
  • roślin strączkowych,
  • grzybów,
  • szczawiu i szpinaku,
  • rabarbaru,
  • kakao i czekolady.

Alkohol zabroniony jest w każdej ilości - spożycie nawet niewielkiej ilości może wywołać atak dny moczanowej. Nie pij również kawy i czarnej herbaty.

Choroba dietozależna nie musi psuć świąt

W leczeniu dny moczanowej kluczowym elementem jest dieta. Kiedy jej przestrzegasz, okresy międzynapadowe wydłużają się. Skrupulatne przestrzeganie zasad żywienia i niespożywanie alkoholu może uchronić przed bolesnymi atakami podagry. Zanim więc sięgniesz po boczek lub galaretę ze świątecznego stołu, przypomnij sobie ból stawów, który towarzyszy napadom dny.

Tradycyjne potrawy wielkanocne, które przygotowujesz w domu, mogą odpowiadać potrzebom twojej diety. Przepisy na wiele z nich można zmodyfikować tak, by powstała smaczna i bezpieczna dla ciebie potrawa.

Ubogopurynowy żurek wielkanocny

Przedstawiamy przepis na żurek wielkanocny dla chorych na dnę moczanową

Składniki:

  • bulion warzywny,
  • razowy zakwas na żurek,
  • śmietana 12 proc.,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej roślinny,
  • chrzan tarty.

Przygotowanie:

Ugotuj esencjonalny bulion warzywny z włoszczyzny i odcedź go. Pozostałe warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej. Bulion dopraw obficie majerankiem i dodaj do niego pokrojony czosnek, szczyptę cukru i 1,5 łyżki oleju roślinnego. Do tak doprawionego bulionu dodaj zakwas - jeśli używasz takiego z butelki, porządnie wstrząśnij. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu przez ok. 2 minuty.

Odstaw z ognia, dopraw chrzanem do smaku i zabiel zupę śmietaną. Aby śmietana się nie zważyła, zastosuj zasadę gorące do zimnego. Czyli do śmietany w miseczce dodaj najpierw nieco gorącego wywaru. Następnie dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy dodaj do żurku. Podawaj tradycyjnie - z jajkami ugotowanymi na twardo. Są bezpieczne dla osób z podagrą!

Zadbaj również o skład pozostałych potraw i grzecznie, ale stanowczo odmawiaj szkodliwych dań oraz alkoholu. Z pewnością usłyszysz, że przecież nic ci nie będzie, ale zapewniamy, że lepiej zaufać medycynie. Dwa dni pozornej przyjemności okupione tygodniem bólu nie są tego warte. 

CZYTAJ TAKŻE: 

W jakich produktach znajdują się puryny? 

O czym świadczy drętwienie rąk?

10 pomysłów na obiad z niskim indeksem glikemicznym

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dna moczanowa dieta | artretyzm
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL