Mówią, by jeść siedem każdego dnia. Chronią serce, hamują rozwój bakterii
Gdy myślimy o kuchni śródziemnomorskiej, od razu mamy przed oczami ryby, owoce morza, pomidory, sery, aromatyczne zioła, a także oliwę i oliwki. Chętnie zajadamy się nimi, gdy wybywamy poza granice kraju, na wakacje, ale też poszukujemy ich tutaj, bo są smaczne, zdrowe, a do tego przywołują miłe wspomnienia. Produktem, który ma swoich wiernych fanów, ale też sporą grupę osób, które wciąż nie są do niego przekonane, są oliwki. Czym różnią się oliwki zielone od czarnych? Jakie właściwości mają czarne oliwki, które są wybierane chętniej ze względu na delikatniejszy smak? Sprawdźmy. Może i nieprzekonani zmienią zdanie.
Oliwki to owoce drzewka oliwnego, które rośnie nie tylko w Europie Południowej i krajach takich jak Włochy czy Grecja, ale też w niemal całej Afryce, na Półwyspie Arabskim, w śródziemnomorskich krajach Azji Zachodniej, w Ameryce czy Australii.
Oliwki należą do grupy owoców zwanych pestkowcami lub pestkowymi. Nie nadają się do jedzenia zaraz po zerwaniu (posiadają niezwykle gorzki smak wynikający z obecności oleuropeiny), dlatego po zbiorze poddawane są odpowiedniej obróbce. Umieszczane są w różnego rodzaju solankach, marynacie czy też oleju, a także służą oczywiście do produkcji oliwy.
Kolor oliwek zmienia się wraz z dojrzewaniem. Niedojrzałe oliwki mają kolor ciemnozielony. Zbiera się je, zanim zmienią kolor. Po paru miesiącach na drzewie oliwki zmieniają barwę na ciemnofioletową, a w końcu czarną.
Zielone oliwki są zwykle twardsze i nieco bardziej gorzkie, czarne uchodzą za delikatniejsze, ale duże znaczenie przypisuje się procesowi obróbki. Pod kątem zdrowotnym za bardzo się nie różnią. Zawierają od 40 do 60 proc. tłuszczu. Jeśli chodzi o kalorie, pamiętajmy, że oliwki są dość często nadziewane i takie będą mieć ich więcej niż te pozbawione farszu. Oliwkom przypisuje się działanie m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne, antynowotworowe i wspierające pracę serca.
Ile oliwek można jeść dziennie? Specjaliści zalecają spożywanie ok. 20-25 g oliwek każdego dnia. Odpowiada to siedmiu sztukom owoców drzewka oliwnego dziennie. Eksperci uważają, że może to zapewnić nam długie życie w zdrowiu, podobnie jak w przypadku stosowania oliwy.
Czarne oliwki są popularniejsze, chętniej wybierane od zielonych, dlatego poświęcimy im nieco więcej uwagi.
Czarne oliwki charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, ale w zielonych oliwkach stężenie polifenoli jest wyższe. Czarne oliwki zawierają duże ilości witaminy E, dostarczają witaminy A, witaminy C, a także witamin z grupy B, są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które są korzystne dla zdrowia serca. Poza tym są zasobne w sód (to akurat jest ich wada).
Czarne oliwki tak jak zielone wspierają walkę z wolnymi rodnikami, których nadmiar przyczynia się do szybszego starzenia, a także prowadzi do rozwoju wielu chorób, w tym chorób neurodegeneracyjnych i nowotworów.
Spożywanie czarnych oliwek zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Zawierają one znaczące ilości tłuszczów jednonienasyconych (MUFA). W oliwkach zdecydowanie najwięcej jest kwasu oleinowego. Wykazuje on m.in. działanie przeciwmiażdżycowe - zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu, a zmniejsza stężenie tego "złego", ma działanie przeciwzakrzepowe (zmniejsza agregację płytek krwi), a także zmniejsza nasilenie układowego stanu zapalnego.
Spożywanie oliwek, a także oliwy wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju raka. Za przeciwnowotworowy efekt odpowiadają składniki aktywne o potencjale antyoksydacyjnym. W badaniach odnotowano, że spożywanie oliwy może zmniejszać ryzyko m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, a także raka piersi. Co więcej, wskazuje się, że związki fenolowe zawarte w oliwie wpływają korzystnie na zdrowie kości i mogą zapobiegać osteoporozie. Brakuje jednak badań, które potwierdzałyby, że ten sam efekt ma spożywanie samych oliwek.
Jak jeszcze jedzenie oliwek wpływa na zdrowie? Czarne oliwki zawierają niezbędne witaminy i minerały dla zdrowej skóry i włosów. Należy do nich m.in. witamina E. Przypisuje im się również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Są dobre dla oczu i układu pokarmowego.
Oliwki są smaczną przekąską i stanowią wartościowy dodatek do wielu dań. Są z reguły dobrze tolerowanym i bezpiecznym produktem (alergia na oliwki występuje rzadko i zwykle przebiega łagodnie), jednak warto zachować umiar w ich spożywaniu, głównie z powodu wysokiej zawartości sodu. To ważna uwaga przede wszystkim dla osób chorujących na nadciśnienie, a także osób na diecie niskosodowej.
CZYTAJ TAKŻE:
Wycisza stany zapalne, spowalnia proces starzenia. Moroszka to malina długowieczności
Najzdrowsze warzywa na świecie. Są kopalnią witamin, przeciwutleniaczy, świetnym źródłem żelaza
Najlepsza część arbuza to wcale nie słodki miąższ. Działają przeciwzapalnie, są źródłem białka