"Zupa dla ubogich", którą zajadaliśmy się w PRL-u. Tak zneutralizujesz szczawiany

W PRL-u się nią zajadaliśmy. Choć uważana jest za danie ubogich, zupa szczawiowa widnieje dziś w kartach nawet eleganckich restauracji. I dobrze, bo jest bardzo bogata w witaminy. Taki zestaw cennych składników trudno znaleźć gdzie indziej, warto więc wybrać się na łąkę i narwać szczawiu lub kupić go na targu, jak szpinak czy czosnek niedźwiedzi - w pęczkach. Szczaw, mimo swoich wielu zalet, nie jest jednak polecany wszystkim. Jakie schorzenia i dolegliwości są przeciwwskazaniami do jedzenia zupy szczawiowej? Sprawdź.

Właściwości zdrowotne szczawiu zwyczajnego

Szczaw zwyczajny rośnie niemal na całym świecie. W medycynie ludowej ta roślina wykorzystywana była już w średniowieczu. Badania naukowe tylko potwierdziły jej doskonały wpływ na zdrowie. Szczaw zwyczajny ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wynika to z zawartości witamin C i E. Dzięki temu zupa szczawiowa wspiera naszą odporność i serce. Również magnez i potas mają swój udział we wspomaganiu układu krwionośnego poprzez regulację ciśnienia krwi. 

Wysoka zawartość żelaza sprawia, że szczaw ma właściwości krwiotwórcze, magnez wspiera budowę mięśni. Kwas szczawiowy zawarty w tej roślinie wspomaga wydzielanie soków trawiennych, usuwa też z organizmu toksyny, ma również właściwości moczopędne.  

Reklama

Szczaw - ile ma kcal, jaki indeks glikemiczny?

Szczaw jest niskokaloryczny, w 100 g zmielonej rośliny jest zaledwie 27 kcal. Jego indeks glikemiczny wynosi 15, jest więc również bardzo niski. Czyni to ze szczawiu dodatek idealny dla osób na diecie, również diabetyków. To jeden z tych produktów, które pacjenci chorujący na cukrzycę mogą spożywać bez żadnych ograniczeń. 

Oczywiście zupa szczawiowa będzie miała więcej kalorii, jeśli dodamy do niej śmietany. Jednak tego dodatku nie warto pomijać - obecność wapnia łagodzi nieco działanie szczawianów, co jest ważne dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym lub z chorymi nerkami. 

Kto nie może jeść szczawiu? Przeciwwskazania

Liczne właściwości zdrowotne szczawiu nie sprawiają niestety, że to dobry wybór dla wszystkich. Kto nie może jeść szczawiu? Przede wszystkim osoby mające problemy z kamieniami nerkowymi czy piaskiem w drogach moczowych. Szczawiany odkładają się w drogach moczowych, tworząc złogi prowadzące do kamicy nerkowej. 

Przeciwwskazaniem do spożywania szczawiu są też choroby układu pokarmowego, takie jak wrzody czy refluks. Kwas szczawiowy może nasilić objawy tych schorzeń. Szczaw to produkt pełen paradoksów: z jednej strony zawiera żelazo, magnez i wapń, a z drugiej strony szczawiany, które ograniczają wchłanianie tych minerałów. 

Szczególnie ostrożnie powinny do niego podchodzić również osoby cierpiące na dnę moczanową czy reumatoidalne zapalenie stawów. Kwas szczawiowy podnosi poziom kwasu moczowego w organizmie, co w przypadku tych chorób przyniesie bolesne skutki.  

Jak zneutralizować szczawiany w zupie szczawiowej?

Co zrobić, by cieszyć się smakiem zupy szczawiowej mimo obaw o zdrowie nerek, żołądka lub stawów? 

Zupa szczawiowa nie bez powodu serwowana jest zwykle z jajkiem i śmietaną. Wapń zawarty w jajach i nabiale pomaga neutralizować kwas szczawiowy - w takim połączeniu staje się on zatem dużo bezpieczniejszy. 

CZYTAJ TAKŻE:

Cenione za smak i właściwości lecznicze. Dlaczego warto jeść szparagi?

Przegrywa ze szpinakiem i rukolą, a jest dobra dla serca, mózgu i kości. Jedz garściami

Grill bez mięsa dookoła świata. Najzdrowsze produkty wege, które warto wrzucić na ruszt

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: szczawiany | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL