Najbardziej cukrowe owoce! Na diecie uważaj - podnoszą glikemię i tuczą

Czy wiesz, że jedząc kiść tych owoców, przyjmujesz aż pięć łyżeczek cukru!? Winogrona to owocowa pułapka. Z jednego strony - są pełne witamin i przeciwutleniaczy. Z drugiej - ich słodki smak kusi, by sięgnąć po kolejne i kolejne, a to bardzo zdradliwe, bo winogrona jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Sprawdź, kto powinien wprowadzić winogrona do swojej diety, a kto ich unikać? Czy rzeczywiście mają aż tak pozytywny wpływ na nasz organizm? Oraz które z nich mają więcej witamin - białe czy czerwone?

Winogrona - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Winogrona to owoce znane od tysięcy lat i doceniane za walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Sięgamy po nie chętnie przez cały rok, nie tylko w surowej formie, lecz także pod postacią rodzynek czy soku. Czy rzeczywiście mają aż tak pozytywny wpływ na nasz organizm?

Owoce te stanowią bogate źródło witamin A, C, K oraz witamin z grupy B, a także jodu, magnezu, fosforu, cynku, potasu, kwasu foliowego, niacyny, tiaminy czy pektyn. Winogrona zawierają dużą ilość antyoksydantów, które opóźniają starzenie się organizmu i blokują rozwój komórek rakowych. Ponadto w ich pestkach znajdują się kwasy fenolowe i procyjanidy. 

Reklama

Regularne jedzenie winogron w widoczny sposób poprawia stan skóry - staje się ona bardziej jędrna i elastyczna, nabiera zdrowego kolorytu, a stany zapalne ulegają znacznemu zmniejszeniu. 

Owoce te regulują wydzielanie się sebum, co sprawia, że są chętnie wykorzystywane nie tylko w diecie, ale również w kosmetyce. 

Winogrona pozytywnie wpływają również na pracę jelit - dzięki dużej zawartości błonnika przyspieszają perystaltykę i przemianę materii, pomagają również w zachowaniu naturalnej równowago flory bakteryjnej układy pokarmowego. 

Czy winogrona są tuczące? Kalorie i indeks glikemiczny

Swój słodki smak winogrona zawdzięczają sporej ilości węglowodanów. Są to głównie fruktoza i glukoza, czyli dość łatwo przyswajalne dla organizmu cukry, Kiść winogron to równowartość aż 5 łyżeczek cukru. Jak na owoce zawierają również dość sporo kalorii - w 100 g. jest ich ok. 68 kcal.

Indeks glikemiczny (IG) winogron to 45. Jest on więc stosunkowo niski, mimo to owoce te nie są polecane diabetykom i osobom z insulinoopornością. Znacznie lepszym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę będą jabłka, truskawki, maliny, wiśnie, gruszki czy agrest. 

Które winogrona są zdrowsze - białe czy czerwone?

Okazuje się, że mimo zbliżonego smaku, znacznie zdrowsze są ciemne winogrona. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one większą ilość polifenoli, a w szczególności resweratrolu, który pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia, chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem. Działa również przeciwzapalnie. Dużą ilość polifenoli zawiera także czerwone wino. 

Czytaj także: Codziennie piłam czerwone wino do kolacji. Oto co stało się z moim ciałem

Kto powinien jeść winogrona?

Winogrona powinny stanowić stały składnik zbilansowanej diety. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, są więc polecane osobom cierpiącym na problemy jelitowe i zaparcia. 

Owoce te zalecane są także osobom walczącym z trądzikiem oraz innymi stanami zapalnymi skóry. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów pozwalają na dłużej zachować młodość organizmu. Spożywane regularnie wpływają również na poprawę odporności.

Winogrona zawierają dużo wody, dlatego poleca się włączenie je do codziennej diety szczególnie w lecie, gdy organizm ma znacznie większe zapotrzebowanie na płyny.

Kiedy unikać winogron w diecie?

Mimo niekwestionowanych właściwości prozdrowotnych, winogrona nie są polecane każdemu. Ze względu na dużą zawartość cukru unikać ich powinny osoby chorujące na insulinooporność, stany przedcukrzycowe oraz przebywające na diecie. Ich ilość powinny ograniczać także kobiety w ciąży, szczególnie jeśli są zagrożone wystąpieniem cukrzycy ciążowej.

W dużych ilościach nie są wskazane także w przypadku chorób żołądka, ponieważ - tak jak jabłka czy śliwki - szybko fermentują

Winogrona - ze skórką czy bez?

Skórka winogron zawiera znacznie większe ilości polifenoli i błonnika niż miąższ, dlatego nie warto rezygnować z jej spożywania. Co ciekawe, wiele wartości odżywczych kryje się również pestkach, choć niektórych może zniechęcać ich gorzki smak.

CZYTAJ TAKŻE:

Olej z pestek winogron. Unikaj w kuchni, stosuj inaczejOczyszczają jelita, pomagają schudnąć. Zrobisz je w 20 minut

Co cennego znajdziemy w zsiadłym mleku?

Zobacz także:

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowa dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL