Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią
Olej z pestek winogron to przede wszystkim wspaniały kosmetyk, który sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. W kuchni już nie za bardzo. Zastąpi krem na noc i to przy każdym typie cery. Dobrze się wchłania, nie podrażnia, nawilża, odżywia i regeneruje suche i zniszczone włosy. W kosmetyczce to absolutny must have. Jak stosować olej z pestek winogron, by przyniósł jak najwięcej korzyści? Tłumaczymy.
Olej z pestek winogron wytwarzany jest z nasion winorośli, które są produktem ubocznym w procesie produkcji wina. Dziś uznaje się go za jeden z lepszych, jeśli chodzi o pielęgnację naszego ciała. Doskonale wpływa na skórę i włosy. Warto kupić jego nierafinowaną wersję, ponieważ zawiera więcej cennych składników.
Olej z pestek winogron bywa wykorzystywany także w kuchni, ale nie zaleca się na nim smażyć. Stosowany jest na zimno, a dodaje się go np. do sałatek i marynat.
Olej z pestek winogron jest przezroczysty, prawie bezzapachowy. Ma bardzo delikatny smak. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Jedna łyżka oleju zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.
Olej z pestek winogron zbawiennie wpływa na naszą skórę. Jest w pełni naturalny i nie zawiera chemikaliów. Wzmacnia barierę lipidową skóry i opóźnia proces starzenia, pozwalając nam zachować młodszy wygląd na dłużej.
Olej z pestek winogron wykazuje dużą zgodność z naturalnym sebum naszej skóry. Jego stosowanie może łagodzić stany zapalne oraz pomóc w regulacji wytwarzania sebum. Duża zawartość składników mineralnych odżywi ciało.
Główne składniki oleju z pestek winogron to kwas linolowy (69,6 proc.), kwas oleinowy (15,8 proc.), kwas palmitynowy (7 proc.) i kwas stearynowy (4 proc.). Oprócz tego zawiera on ok. 0,8-1,5 proc. substancji niezmydlających. W ich skład wchodzą fenole i sterole. Jest cennym produktem ze względu na dużą zawartość witaminy E i innych przeciwutleniaczy.
Kaloryczność oleju z pestek winogron jest podobna do innych olejów. 100 g to 880 kcal.
Olej z pestek winogron ma stosunkowo niski stopień komedogenności - to znaczy, że jest olejem lekkim. Dobrze się wchłania i nie zatyka porów. Jest uniwersalny i sprawdzi się do każdego rodzaju cery. Nie blokuje wymiany gazowej skóry. Łagodzi stany zapalne i doskonale nawilża cerę. Nie pozostawia na skórze tłustego filmu ani nie zawiera substancji drażniących skórę.
Olej z pestek winogron będzie doskonały w codziennej pielęgnacji. Można go używać na noc zamiast kremu. Stanowi dobrą bazę do codziennego masażu twarzy. Będzie szczególnie przydatny, jeśli na co dzień masujemy twarz za pomocą kamienia gua sha lub rolera.
Olejowanie włosów to popularny zabieg, który wykonuje się, aby poprawić ich kondycję, a olej z pestek winogron idealnie się do niego nadaje. Doskonale nawilży skórę głowy i wzmocni cebulki. Dzięki niemu włosy będą bardziej elastyczne i odporne na uszkodzenia.
Olej sprawdzi się do włosów nisko- i średnioporowatych. Wystarczy nałożyć go na skórę głowy i lekko wmasować. Możemy zawinąć włosy w ręcznik, ponieważ olej lepiej się wchłonie w ciepłych warunkach. Pozostawiamy go na włosach przez co najmniej 2-3 godziny, ale możemy także i na całą noc. Należy jednak pamiętać, że olej zmywamy z pomocą odżywki. Jej gęsta forma rozpuści olej i sprawnie usunie go z włosów. Dopiero wtedy myjemy włosy szamponem.
Zabieg olejowania możemy przeprowadzać 1-2 razy w tygodniu. Regularne stosowanie go może znacząco polepszyć kondycję naszych włosów.
Olej z pestek winogron jest olejem, który praktycznie nie ma smaku ani zapachu. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak ich proporcja jest niekorzystna dla organizmu. Olej aż w 70 proc. zawiera kwasy omega-6, których mamy w naszej diecie nadmiar. Niestety brakuje w nim cennych kwasów omega-3. Nieprawidłowa proporcja kwasów omega-6 do omega-3 może osłabiać układ immunologiczny, poprzez zwiększenie produkcji czynników prozapalnych i zmniejszenie wchłaniania kwasów omega-3.
Przewaga wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że pod wpływem wysokiej temperatury olej szybko się pali. Nie nadaje się do smażenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawierają dwa lub więcej wiązań podwójnych, które podczas podgrzewania reagują z tlenem i tworzą niekorzystne dla naszego zdrowia związki. Olej ten bywa jednak dodawany np. do sałatek, choć raczej odradza się jego spożycie.
Spożywanie oleju z pestek winogron w nadmiernych ilościach może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie. Może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego. Nadmiar kwasów omega-6 może nasilić procesy zapalne w organizmie, a w dłuższej perspektywie podnieść ryzyko chorób serca i miażdżycy. Wpływa też na szybsze starzenie się organizmu.
Olej z pestek winogron może także zaburzyć pracę naszej tarczycy i przyczynić się do wzrostu masy ciała.
CZYTAJ TAKŻE:
Pestki słonecznika włącz do diety. Z olejem słonecznikowym ostrożnie
Te oleje jadalne nie mają sobie równych. Sprawdź, które są najzdrowsze
Zdrowy, lokalny, niedrogi. Pięć powodów, by wybrać olej rzepakowy