Trądzik to znak, że dieta jest do poprawy. Co jeść, a czego unikać?
Problemy ze skórą mogą mieć związek z codzienną dietą. Specjaliści podkreślają, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na naszą skórę. Jak zatem powinien wyglądać jadłospis osoby borykającej się z trądzikiem? Poniżej przedstawiamy najważniejsze zalecenia.
Trądzik to jedna z najczęściej występujących chorób skóry. Szacuje się, że dotyczyć może nawet 80 proc. nastolatków i 20 proc. dorosłych. Nie należy bagatelizować jego objawów ani leczyć go na tzw. własną rękę. Może to bowiem doprowadzić do zaostrzenia objawów lub blizn.
W przypadku wystąpienia trądziku należy skonsultować się z dermatologiem, który włączy odpowiednie leczenie i zaproponuje właściwą pielęgnację skóry. Warto pamiętać jednak, że skuteczność leczenia zwiększyć może codzienna dieta.
Przede wszystkim należy bacznie obserwować swoją skórę i monitorować to, jak zachowuje się po spożywanych codziennie produktach. Reakcja skóry jest kwestią indywidualną. U niektórych pacjentów zmiany mogą pojawić się np. po owocach, a u innych po pieczywie. Niemniej można wyróżnić pewne zalecenia, które są szczególnie przydatne w walce z trądzikiem.
Po pierwsze warto postawić na produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym. To przede wszystkim warzywa (poza ziemniakami i dynią oraz gotowaną marchewką), pieczywo razowe, produkty pełnoziarniste, grube kasze, brązowy ryż, ryby i sery podpuszczkowe.
Lecząc trądzik dietą należy pamiętać, aby spożywane produkty zawierały odpowiednie ilości witamin i minerałów. W przypadku trądziku, niezwykle istotny jest cynk, który reguluje pracę gruczołów łojowych oraz łagodzi stany zapalne. Cynk znajdziemy głównie w wątróbce i rybach. W przypadku diety wegańskiej lub wegetariańskiej warto rozważyć jego suplementację.
Poza cynkiem w codziennej diecie osoby z trądzikiem powinny znaleźć się takie składniki jak:
- błonnik - np. pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane i jabłka,
- witaminy z grupy B - np. jajka, orzechy i pestki,
- kwasy omega-3 - głównie ryby,
- beta-karoten - np. marchew, papryka, natka pietruszki i szpinak,
- witamina A - np. marchew, szpinak, papryka, wiśnie i pomarańcze,
- witamina C - np. brokuły, czerwona papryka i truskawki,
- witamina E - np. orzechy i awokado.
Zdrowa dieta ściśle związana jest z odpowiednim nawodnieniem. Każdego dnia należy spożywać co najmniej 2 litry wody. Warto pamiętać, że woda nie tylko wspomaga oczyszczanie organizmu, ale i nawilżenie skóry. Dzięki temu nasza cera jest mniej podatna na wypryski i zmiany skórne.
Sprawdź, czy wypijasz dostatecznie dużo wody. Zrób prostu "test ręki".
Przede wszystkim należy unikać cukrów prostych, węglowodanów, soli, tłuszczów trans i konserwantów. Największym wrogiem cery trądzikowej jest wysokoprzetworzona żywność. Chodzi głównie o dania typu fast food, gotowe produkty garmażeryjne czy przekąski takie jak chipsy.
Grupą produktów, która może negatywnie wpływać na cerę, są także produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Chodzi m.in. o białe pieczywo, gotowaną marchew, ziemniaki dynię czy krowie mleko. Wysoki indeks glikemiczny mają także niektóre owoce, banany i winogrona, oraz kakao i wszystkie słodycze.
Mleko krowie źle działa na skórę także z innego powodu. Chodzi o zawarte w nim składniki, jak kazeina i białka serwatkowe, które mogą znacząco zwiększać produkcję łoju.
Z jadłospisu osoby o cerze trądzikowej należy również wykluczyć pikantne dania i ostre przyprawy. Tego typu składniki nie tylko przyczyniają się do zaognienia zmian skórnych, ale także i do powstawania nowych wyprysków. W podobny sposób działa alkohol.
W przypadku jakichkolwiek problemów lub wątpliwości związanych z codzienną dietą, najlepiej skonsultować się z doświadczonym dietetykiem, który pomoże w rozpisaniu jadłospisu.
CZYTAJ TAKŻE: