Reklama

Trądzik to znak, że dieta jest do poprawy. Co z niej wykluczyć?

Problemy ze skórą mogą mieć związek z codzienną dietą. Trądzik może powstawać z powodu spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych, węglowodanów czy tłuszczów trans. Poniżej przedstawiamy dietetyczne wskazówki dla pacjentów z trądzikiem.

Trądzik to choroba. Da się ją leczyć

Trądzik to jedna z najczęściej występujących chorób skóry. Szacuje się, że dotyczyć może nawet 80 proc. nastolatków i 20 proc. dorosłych. Nie należy bagatelizować jego objawów ani leczyć go na tzw. własną rękę. Może to bowiem doprowadzić do zaostrzenia objawów lub blizn. 

W przypadku wystąpienia trądziku należy skonsultować się z dermatologiem, który włączy odpowiednie leczenie i zaproponuje właściwą pielęgnację skóry. Warto pamiętać jednak, że skuteczność leczenia zwiększyć może codzienna dieta. 

Specjaliści podkreślają, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na naszą skórę. Jak zatem powinien wyglądać jadłospis osoby borykającej się z trądzikiem? Poniżej przedstawiamy najważniejsze zalecenia.

Reklama

Dieta w leczeniu trądziku - co jeść?

Przede wszystkim należy bacznie obserwować swoją skórę i monitorować to, jak zachowuje się po spożywanych codziennie produktach. Reakcja skóry jest kwestią indywidualną. U niektórych pacjentów zmiany mogą pojawić się np. po owocach, a u innych po pieczywie. Niemniej można wyróżnić pewne zalecenia, które są szczególnie przydatne w walce z trądzikiem. 

Po pierwsze warto postawić na produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym. To przede wszystkim warzywa (poza ziemniakami i dynią oraz gotowaną marchewką), pieczywo razowe, produkty pełnoziarniste, grube kasze, brązowy ryż, ryby i sery podpuszczkowe.  

Lecząc trądzik dietą należy pamiętać, aby spożywane produkty zawierały odpowiednie ilości witamin i minerałów. W przypadku trądziku, niezwykle istotny jest cynk, który reguluje pracę gruczołów łojowych oraz łagodzi stany zapalne. Cynk znajdziemy głównie w wątróbce i rybach. W przypadku diety wegańskiej lub wegetariańskiej warto rozważyć jego suplementację. 

Poza cynkiem w codziennej diecie osoby z trądzikiem powinny znaleźć się takie składniki jak:

  •    błonnik - np. pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane i jabłka,
  •    witaminy z grupy B - np. jajka, orzechy i pestki,
  •    kwasy omega-3 - głównie ryby,
  •    beta-karoten - np. marchew, papryka, natka pietruszki i szpinak,
  •    witamina A - np. marchew, szpinak, papryka, wiśnie i pomarańcze,
  •    witamina C - np. brokuły, czerwona papryka i truskawki,
  •    witamina E - np. orzechy i awokado.

Zdrowa dieta ściśle związana jest z odpowiednim nawodnieniem. Każdego dnia należy spożywać co najmniej 2 litry wody. Warto pamiętać, że woda nie tylko wspomaga oczyszczanie organizmu, ale i nawilżenie skóry. Dzięki temu nasza cera jest mniej podatna na wypryski i zmiany skórne.

Sprawdź, czy wypijasz dostatecznie dużo wody. Zrób prostu "test ręki". 

Dieta na trądzik - czego unikać?

Przede wszystkim należy unikać cukrów prostych, węglowodanów, soli, tłuszczów trans i konserwantów. Największym wrogiem cery trądzikowej jest wysokoprzetworzona żywność. Chodzi głównie o dania typu fast food, gotowe produkty garmażeryjne czy przekąski takie jak chipsy. 

Grupą produktów, która może negatywnie wpływać na cerę, są także produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Chodzi m.in. o białe pieczywo, gotowaną marchew, ziemniaki dynię czy krowie mleko. Wysoki indeks glikemiczny mają także niektóre owoce, banany i winogrona, oraz kakao i wszystkie słodycze. 

Mleko krowie źle działa na skórę także z innego powodu. Chodzi o zawarte w nim składniki, jak kazeina i białka serwatkowe, które mogą znacząco zwiększać produkcję łoju.

Z jadłospisu osoby o cerze trądzikowej należy również wykluczyć pikantne dania i ostre przyprawy. Tego typu składniki nie tylko przyczyniają się do zaognienia zmian skórnych, ale także i do powstawania nowych wyprysków. W podobny sposób działa alkohol.

W przypadku jakichkolwiek problemów lub wątpliwości związanych z codzienną dietą, najlepiej skonsultować się z doświadczonym dietetykiem, który pomoże w rozpisaniu jadłospisu. 

CZYTAJ TAKŻE:

Maść ichtiolowa - na trądzik i nie tylko 

Specyfik z apteczek naszych babć. Działa cuda

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL