Grill bez mięsa dookoła świata. Najzdrowsze produkty wege, które warto wrzucić na ruszt

Co wrzucić na grilla zamiast mięsa? Polska majówka zwykle pachnie grillowaną kiełbasą i karkówką, tymczasem na świecie na ruszcie rozpalanym pod chmurką równie dużo miejsca zarezerwowane jest dla produktów roślinnych i nabiałowych. Są źródłem błonnika, białka, witamin, mają mniej tłuszczu. Wegetariańskie propozycje na dania z grilla są nie tylko zdrowsze i lżejsze, ale przede wszystkim - bardzo smaczne i urozmaicone. Zobacz, co warto grillować.

Dlaczego warto grillować bez mięsa?

Po pierwsze - to zdrowiej. Warzywa, owoce i produkty roślinne nie zawierają tłuszczów nasyconych ani cholesterolu, a za to są pełne witamin, minerałów i antyoksydantów. Grillowanie bezmięsne zmniejsza ryzyko powstawania rakotwórczych związków, które tworzą się podczas opiekania mięsa. 

Po drugie - jest pysznie. Kuchnie świata udowadniają, że smak nie zna granic, a roślinne dania mogą być równie sycące i wyraziste jak te mięsne. 

Po trzecie - to sposób na urozmaicenie diety o składniki bogate w błonnik, witaminy, mikroelementy i antyoksydanty. Jak podkreślają dietetycy tylko różnorodna urozmaicona dieta pozwala zachować zdrowie, i gwarantuje ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i trawiennego.

Reklama

Co zamiast mięsa można wrzucić na grilla? 

Polska. Cukinia, buraki i szparagi z rusztu smakują lepiej

W Polsce wege grill najczęściej oznacza przypieczone plastry cukinii i papryki, skropione olejem roślinnym z czosnkiem lub zamarynowane w musztardzie. Towarzyszyć im mogą pieczarki nadziewane serem lub ziołowym masłem, które są lekką, ale sycącą przekąską, oraz ziemniaki w skórkach pieczone w folii z koperkiem i czosnkiem zachowują pełnie wartości odżywczych i mają niższy indeks glikemiczny niż te gotowane lub smażone. 

Nasze rodzime warzywa też świetnie nadają się na ruszt. Cukrzycy i sercowcy powinni sięgać po grillowane plastry buraka, kawałki pora, cebulę w całości, szparagi lub steka z kalafiora. To niskokaloryczne, bogate w żelazo i witaminy propozycje. 

Włochy. Faszerowane kwiaty cukinii i karczochy

Na włoskich rusztach często goszczą warzywa - takie jak bakłażany, cukinie, papryki - grilluje się al dente i podaje z odrobiną oliwy. Typową przekąską z grilla są faszerowane kwiaty cukinii to klasyczne danie, w którym kwiaty nadziewa się ricottą ze szpinakiem lub mozzarellą z anchois. Są lekkie, bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. 

Z kolei karczochy grillowane z czosnkiem i cytryną są cenione za działanie oczyszczające wątrobę, obniżające cholesterol i wspomagające trawienie, dzięki zawartości cynaryny, błonnika i antyoksydantów.

Rumunia. Mamałyga z bryndzą na gorąco

Na rumuńskim grillu można znaleźć coś wyjątkowego - niewielkie, grillowane kule z ugotowanej kaszy kukurydzianej, czyli mamałygi. Po lekkim opieczeniu nabierają chrupkości z zewnątrz, a w środku pozostają miękkie i puszyste. Tradycyjnie wypełnia się je z rozpływającym się miękkim serem owczym, podobnym do naszej bryndzy, która dodaje całości wyrazistości i głębi smaku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych dań z grilla, pełna błonnika, białka i naturalnej energii.

Grecja i Cypr. Ser halloumi i warzywa w oliwie

Grecja słynie z grillowanego halloumi - sera, który nawet w wysokiej temperaturze nie topnieje, a zamiast tego delikatnie się rumieni, zachowując jędrną konsystencję. Warto go jeść, ponieważ jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia i fosforu - składników niezbędnych dla zdrowych kości, mięśni i zębów. Zawiera też witaminę B12 wspierającą układ nerwowy i produkcję czerwonych krwinek.

Ze względu na wysoką zawartość białka, halloumi jest sycący i może pomóc w kontroli apetytu. Podawany w towarzystwie pomidorów, czerwonej cebuli i cukinii, skropionych oliwą i sokiem z cytryny, staje się pyszną, lekką kolacją. 

Grecki grill to też świeże zioła - oregano, tymianek i mięta - które nadają potrawom śródziemnomorskiego aromatu, a także działają przeciwzapalnie, poprawiają metabolizm i trawienie.

Japonia. Umami i grzyby prosto z rusztu

W Japonii grillowanie to często robata yaki - powolne opiekanie składników nad węglem drzewnym. Bakłażan podawany z pastą miso (która działa przeciwzapalnie, obniża cholesterol, wspiera zdrowie mózgu) nabiera głębokiego, słodko-słonego smaku. Papryki shishito, lekko przypieczone, chrupią przy każdym kęsie, a grillowane grzyby shiitake - prawdziwa bomba umami - potrafią zastąpić nawet mięsożercom ich ulubione dania. 

W kraju kwitnącej wiśni powszechnie grillowane są także grzyby, z odrobiną sosu sojowego i sezamowego oleju shitake lub całe pęczki shimeji lub enoki są wyborne. Są już dostępne do kupienia w Polsce, ale z łatwością możesz je też zastąpić boczniakami. 

Ameryka Łacińska. Kukurydza, awokado, plantany i słodkie ziemniaki 

Latynoskie grille to kolor, prostota i świeżość. Kukurydza w kolbach, opieczona na ogniu i posypana papryką, limonką oraz odrobiną soli, to nie tylko klasyk, ale i świetne źródło błonnika. Awokado, choć wydaje się nietypowe na grilla, zaskakuje głębokim, kremowym smakiem po lekkim zrumienieniu. To najzdrowsze źródło dobrego roślinnego tłuszczu, antyoksydantów i kwasów omega-3 o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Docenią to osoby na diecie i diabetycy. 

Do tego zamiast ziemniaków - bogatsze w witaminę A i nieco mniej od nich kaloryczne bataty, które szybciej grillują się do miękkości, oraz egzotyczne plantany - czyli niedojrzałe, skrobiowe banany - podpieczone i lekko chrupiące, stanowią pyszną, sycącą przekąskę, zdrowe źródło węglowodanów i błonnika. 

CZYTAJ TAKŻE:

Zapomniany superfood z polskich lasów. Dlaczego warto jeść borówkę brusznicę?

Najzdrowsze przyprawy świata. Poprawią metabolizm, zbiją cukier, ochronią przed chorobami

Złota jagoda to skarbnica witamin. Redukuje poziom "złego" cholesterolu, poprawia wzrok

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: grillowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL