Jedz, gdy zależy ci na odporności, zdrowiu serca i sylwetce. Zadbasz też o wzrok
Smakuje podobnie do białej kapusty, zatem z powodzeniem może stanowić jej zamiennik. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i, co ważne, będzie zdecydowanie zdrowym uzupełnieniem posiłku. Czerwona kapusta zawiera wiele cennych witamin i składników, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, trawienny, a nawet na wzrok. Jakie wartości odżywcze ma czerwona kapusta i czy jest odpowiednia dla cukrzyków? Kto powinien jej unikać, a komu jest szczególnie zalecana? Odpowiadamy.
Czerwona kapusta, nazywana także modrą, charakteryzuje się czerwono-fioletową barwą. Warzywo było znane już w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie było chętnie spożywane ze względu na wartości odżywcze i właściwości zdrowotne.
Ta odmiana kapusty ma niewiele kalorii. W 100 g znajduje się zaledwie 30 kcal. Stanowi zatem dobry wybór dla osób, które są na diecie odchudzającej.
Powodów, by sięgać po czerwoną kapustę, jest jednak zdecydowanie więcej. Spożywając ją, dostarczamy sobie także sporej dawki witamin i minerałów. Będą to:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina K,
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- siarka,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo.
Bogactwo witaminowe czerwonej kapusty jest naprawdę ogromne. Co więcej, modra kapusta zawiera też dużo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Czerwona kapusta ma właściwości antyoksydacyjne. Antocyjany w warzywie usuwają szkodliwe wolne rodniki z organizmu. Dzięki nim proces starzenia spowalnia, zmniejsza się też ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i chorób nowotworowych.
Dzięki zawartości fitoskładników, witaminy C (zawiera jej więcej niż kapusta biała, charakteryzuje się też większą zawartością witamin z grupy B), siarki oraz krzemu czerwona kapusta ma właściwości przeciwzapalne. Warto ją wprowadzić do diety, jeśli zależy nam na poprawie odporności. Witamina C pobudza aktywność białych krwinek, które są niezbędne w walce z drobnoustrojami.
Spożywanie czerwonej kapusty pozytywnie wpłynie na zdrowie serca. Antocyjany i błonnik pomogą obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL oraz zmniejszyć ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki tym składnikom czerwona kapusta zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na miażdżycę.
Duża zawartość błonnika w czerwonej kapuście korzystnie zadziała na układ trawienny. Składnik ten m.in. drażni ściany jelita i pobudza ruch perystaltyczny, co przyspiesza wydalanie mas kałowych i zapobiega zaparciom, a także wielu innym chorobom jelit. Dodatkowo czerwona kapusta korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową.
O zdrowy wzrok zadbają witamina A i antocyjany. Spożywanie warzywa może nawet poprawić jakość widzenia. Co ważne, witamina A pozytywnie wpływa również na stan skóry, włosów oraz paznokci.
Osoba chora na cukrzycę może jeść czerwoną kapustę, gdyż jej indeks glikemiczny wynosi jedynie 15. To bardzo niski wynik, dlatego jedzenie jej przez diabetyków jest bezpieczne. Dodatkowo korzystna jest niewielka ilość kalorii i węglowodanów.
Zdecydowanie czerwona kapusta jest zdrowsza od białej. Oba warzywa wykazują podobne właściwości, m.in. przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Zawierają także liczne witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak to czerwona kapusta przoduje w tym zestawieniu. Charakteryzuje się większą zawartością ważnych witamin, m.in. witaminy C czy witaminy A. Zawiera więcej antyoksydantów, ma silniejsze właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne - zauważają badacze.
CZYTAJ TAKŻE:
To dzieje się z organizmem, gdy jesz kalafiora. Zaskakujące skutki
Jedz je każdego dnia. Spadnie cukier, ciśnienie, a nawet waga
Wodę z ogórków kiszonych lej sobie do szklanki. Uzupełnia elektrolity, wspiera jelita