Bardzo zdrowa, ale nie dla każdego. Kto nie powinien jeść białej kapusty?
Niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, ma wiele korzyści zdrowotnych – od wspierania odporności po działanie antyoksydacyjne i wspierające odchudzanie. Biała kapusta uznawana jest powszechnie za prawdziwą pogromczynię bakterii, toksyn i pasożytów, witaminową bombę i naturalny wsparcie w infekcji. Oto jak działa świeża kapusta na organizm, oraz - kto mimo wszystko powinien ograniczyć jej spożycie.
Biała kapusta, choć często niedoceniana, to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni polskiej. Jest niezwykle wszechstronna - może być spożywana na surowo, gotowana, duszona, kiszona, a nawet pieczona. Jednak poza walorami kulinarnymi, biała kapusta ma również wiele korzyści zdrowotnych. Przyjrzyjmy się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Biała kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest kluczowy dla zdrowia układu nerwowego oraz metabolizmu.
Dodatkowo kapusta oczyszcza organizm z toksyn, a za sprawą siarki dobroczynnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Zawiera także witaminę K, niezbędną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości.
Kapusta znana jest głównie ze swoich antybakteryjnych i antywirusowych właściwości. To dlatego lekarze i dietetycy zalecają, by spożywać jej więcej w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Co ciekawe, już w XVII wieku stosowano ją jako... lek na gorączkę. Do rozpalonego temperaturą ciała przykładano liście świeżej kapusty, która działała kojąco i ściągająco. Kiszona kapusta zabierana była też w długie rejsy przez marynarzy - nie tylko chroniła ich ona przed szkorbutem, ale także zapobiegała odmrożeniom i mocno wzmacniała odporność.
Inne właściwości zdrowotne kapusty to:
- Działanie przeciwzapalne - kapusta, zwłaszcza surowa, zawiera związki siarkowe (glukozynolany), które mają działanie przeciwzapalne i mogą wspierać organizm w walce z chorobami zapalnymi. Dodatkowo siarka wspiera zdrowie skóry i przyspiesza gojenie ran.
- Wspomaganie trawienia - biała kapusta jest bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga proces trawienia. Błonnik działa również prebiotycznie, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych, co ma pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu.
- Obniżanie poziomu cholesterolu - spożywanie kapusty może przyczyniać się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu (LDL) we krwi. Związki zawarte w tym warzywie mogą ograniczać wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, co sprzyja zdrowiu serca i układu krążenia.
- Właściwości przeciwnowotworowe - związki siarkowe obecne w kapuście mogą pomagać w detoksykacji organizmu i zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. Glukozynolany są bowiem przekształcane w izotiocyjaniany, które mają udokumentowane działanie przeciwnowotworowe.
Biała kapusta jest warzywem niskokalorycznym - w 100 gramach surowej kapusty znajduje się zaledwie około 25 kalorii. To sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię lub pragnących schudnąć. Niska kaloryczność idzie w parze z dużą ilością błonnika, co sprawia, że kapusta jest sycąca, a jednocześnie lekka dla układu trawiennego - doskonała na diecie redukcyjnej (oczywiście pod warunkiem, że nie podasz jej z ciężkim majonezowym lub dosładzanym sosem).
Zobacz także: Kto nie powinien jeść dyni?
Liście kapusty od wieków wykorzystywane były także jako "plaster" na trudno gojące się rany i wszelkiego rodzaju zakażenia. Współcześnie niektórzy stosują je natomiast na bóle stawów, artretyzm i zwichnięcia.
Okłady z liści kapusty sprawdzają się także w przypadku kataru i kaszlu - wtedy przykłada się je do klatki piersiowej oraz problemów trawiennych i kolki nerwowej - kładzie się je wtedy na podbrzuszu.
Za szczególnie zdrową uważa się kapustę kiszoną, która jest doskonałym wsparciem dla mikrobiomu, wzmacnia odporność i reguluje pracę jelit. Niestety, w niektórych przypadkach nawet ona może nam zaszkodzić.
Biała kapusta ma mnóstwo zalet i trudno przecenić jej pozytywny wpływ na organizm, ale warto pamiętać, że w niektórych przypadkach może powodować zaburzenia trawienia i dolegliwości w postaci np. wzdęć i gazów. Wszystko to przez jeden składnik, a konkretnie cukier zwany rafinozą, który powoduje tego typu skutki uboczne. Rafinoza znajduje się oczywiście nie tylko w kapuście, ale także w fasoli, nasionach roślin strączkowych, grzybach, algach czy cebuli.
Nadmiar kapusty w jadłospisie może zaszkodzić także osobom cierpiącym na schorzenia tarczycy (głównie niedoczynność) i zapalenie trzustki oraz oczywiście uczulonym na to warzywo.
Osoby, które źle czują się po spożyciu kapusty, powinny więc ją ograniczać i jeść tylko czasu do czasu, by nie obciążać organizmu.
CZYTAJ TAKŻE:
Czy cukrzycy i osoby na diecie mogą jeść dynię? Kto nie może jeść dyni?
Nie tylko na "dobrą krew" i ciśnienie. Powodów, dla których warto jeść buraki, jest więcej
Jedz, gdy zależy ci na odporności, zdrowiu serca i sylwetce. Zadbasz też o wzrok