Bardzo zdrowa, ale nie dla każdego. Kto nie powinien jeść białej kapusty?

Niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, ma wiele korzyści zdrowotnych – od wspierania odporności po działanie antyoksydacyjne i wspierające odchudzanie. Biała kapusta uznawana jest powszechnie za prawdziwą pogromczynię bakterii, toksyn i pasożytów, witaminową bombę i naturalny wsparcie w infekcji. Oto jak działa świeża kapusta na organizm, oraz - kto mimo wszystko powinien ograniczyć jej spożycie.

Dlaczego warto jeść kapustę?

Biała kapusta, choć często niedoceniana, to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni polskiej. Jest niezwykle wszechstronna - może być spożywana na surowo, gotowana, duszona, kiszona, a nawet pieczona. Jednak poza walorami kulinarnymi, biała kapusta ma również wiele korzyści zdrowotnych. Przyjrzyjmy się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Kapusta - właściwości odżywcze

Biała kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest kluczowy dla zdrowia układu nerwowego oraz metabolizmu. 

Reklama

Dodatkowo kapusta oczyszcza organizm z toksyn, a za sprawą siarki dobroczynnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Zawiera także witaminę K, niezbędną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości.

Jak kapusta wpływa na zdrowie?

Kapusta znana jest głównie ze swoich antybakteryjnych i antywirusowych właściwości. To dlatego lekarze i dietetycy zalecają, by spożywać jej więcej w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Co ciekawe, już w XVII wieku stosowano ją jako... lek na gorączkę. Do rozpalonego temperaturą ciała przykładano liście świeżej kapusty, która działała kojąco i ściągająco. Kiszona kapusta zabierana była też w długie rejsy przez marynarzy - nie tylko chroniła ich ona przed szkorbutem, ale także zapobiegała odmrożeniom i mocno wzmacniała odporność. 

Inne właściwości zdrowotne kapusty to:

  • Działanie przeciwzapalne - kapusta, zwłaszcza surowa, zawiera związki siarkowe (glukozynolany), które mają działanie przeciwzapalne i mogą wspierać organizm w walce z chorobami zapalnymi. Dodatkowo siarka wspiera zdrowie skóry i przyspiesza gojenie ran.
  • Wspomaganie trawienia - biała kapusta jest bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga proces trawienia. Błonnik działa również prebiotycznie, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych, co ma pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu.
  • Obniżanie poziomu cholesterolu - spożywanie kapusty może przyczyniać się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu (LDL) we krwi. Związki zawarte w tym warzywie mogą ograniczać wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, co sprzyja zdrowiu serca i układu krążenia.
  • Właściwości przeciwnowotworowe - związki siarkowe obecne w kapuście mogą pomagać w detoksykacji organizmu i zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. Glukozynolany są bowiem przekształcane w izotiocyjaniany, które mają udokumentowane działanie przeciwnowotworowe.

Kapusta - kalorie i odchudzanie

Biała kapusta jest warzywem niskokalorycznym - w 100 gramach surowej kapusty znajduje się zaledwie około 25 kalorii. To sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię lub pragnących schudnąć. Niska kaloryczność idzie w parze z dużą ilością błonnika, co sprawia, że kapusta jest sycąca, a jednocześnie lekka dla układu trawiennego - doskonała na diecie redukcyjnej (oczywiście pod warunkiem, że nie podasz jej z ciężkim majonezowym lub dosładzanym sosem).

Zobacz także: Kto nie powinien jeść dyni?

Jak działają okłady z liści kapusty?

Liście kapusty od wieków wykorzystywane były także jako "plaster" na trudno gojące się rany i wszelkiego rodzaju zakażenia. Współcześnie niektórzy stosują je natomiast na bóle stawów, artretyzm i zwichnięcia. 

Okłady z liści kapusty sprawdzają się także w przypadku kataru i kaszlu - wtedy przykłada się je do klatki piersiowej oraz problemów trawiennych i kolki nerwowej - kładzie się je wtedy na podbrzuszu. 

Za szczególnie zdrową uważa się kapustę kiszoną, która jest doskonałym wsparciem dla mikrobiomu, wzmacnia odporność i reguluje pracę jelit. Niestety, w niektórych przypadkach nawet ona może nam zaszkodzić. 

Kto nie powinien jeść białej kapusty?

Biała kapusta ma mnóstwo zalet i trudno przecenić jej pozytywny wpływ na organizm, ale warto pamiętać, że w niektórych przypadkach może powodować zaburzenia trawienia i dolegliwości w postaci np. wzdęć i gazów. Wszystko to przez jeden składnik, a konkretnie cukier zwany rafinozą, który powoduje tego typu skutki uboczne. Rafinoza znajduje się oczywiście nie tylko w kapuście, ale także w fasoli, nasionach roślin strączkowych, grzybach, algach czy cebuli.

Nadmiar kapusty w jadłospisie może zaszkodzić także osobom cierpiącym na schorzenia tarczycy (głównie niedoczynność) i zapalenie trzustki oraz oczywiście uczulonym na to warzywo. 

Osoby, które źle czują się po spożyciu kapusty, powinny więc ją ograniczać i jeść tylko czasu do czasu, by nie obciążać organizmu. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Czy cukrzycy i osoby na diecie mogą jeść dynię? Kto nie może jeść dyni?

Nie tylko na "dobrą krew" i ciśnienie. Powodów, dla których warto jeść buraki, jest więcej

Jedz, gdy zależy ci na odporności, zdrowiu serca i sylwetce. Zadbasz też o wzrok

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kapusta | kapusta właściwości | warzywa | zdrowe warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL