Najlepszy zamiennik kawy. Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu
Pochodzi z Chin, ale to Japończycy sprawili, że stała się popularnym na całym świecie napojem. Z czasem to właśnie matcha - sproszkowana zielona herbata - stała się podstawą japońskiej ceremonii parzenia herbaty. I bardzo dobrze, bo to prawdziwa bomba antyoksydantów, która zbawiennie wpływa na cały organizm. Nie tylko chroni przed wieloma schorzeniami, ale ułatwia też odchudzanie. Sprawdź, czym jest matcha i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która ze względu na szczególne warunki uprawy może się poszczycić nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też cennymi substancjami bioaktywnymi. Uprawy tej herbaty na dwa tygodnie przed zbiorami są osłaniane przed słońcem, co spowalnia ich wzrost. Dzięki temu liście zawierają większe ilości antyoksydantów, zyskują duże ilości chlorofilu, a smak herbaty ma bardziej słodki i intensywny aromat.
Badacze podkreślają, że sproszkowana herbata zawiera ponad 100 razy więcej cennych substancji niż ta parzona w postaci liści i jest 10 razy zdrowsza od zwykłych herbat. Wszystko dlatego, że spożywamy ją w całości w postaci proszku, a nie jedynie wywar jak w przypadku liści. Sproszkowana zielona herbata słynie ze sporej zawartości katechin, polifenoli, flawanoli, kofeiny, chlorofilu, a także witamin A, C, E i K oraz witamin z grupy B.
Dłużej parzona matcha (o. 5-8 minut) ma zbawienny wpływ na układ nerwowy - odpręża, rozluźnia i ułatwia walkę ze stresem. Jednocześnie nie powoduje senności, a wręcz poprawia koncentrację. Poprawia też nastrój i delikatnie pobudza. Warto wiedzieć, że zawiera tyle samo kofeiny, co kawa. Działa jednak znacznie lepiej niż popularny czarny napój. Stopniowo dodaje energii i nie powoduje nagłego osłabienia.
Dzięki wysokiej zawartości katechin, a także związku o nazwie EGCG matcha znacznie ułatwia odchudzanie. Badania potwierdziły, że przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Naukowo udało się potwierdzić tezę, że picie matchy przed treningiem powoduje zwiększone aż o 25 proc. spalanie tłuszczu.
Dzięki dużej ilości naturalnych antyoksydantów matcha wykazuje bardzo cenne właściwości. Przyczynia się do usuwania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za stany zapalne, uszkodzenia komórek, procesy starzenia się, a nawet powstawanie nowotworów. Regularne picie matchy zmniejsza ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób serca. Naturalne przeciwutleniacze znajdujące się w sproszkowanej herbacie redukują stany zapalne, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu. Matcha stymuluje też układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.
Warto wiedzieć, że matchę można spożywać nie tylko w postaci zaparzonej herbaty. Zielony proszek to idealny dodatek do koktajli, jogurtów czy sałatkowych sosów. Wciąż ogromną popularnością cieszy się tzw. matcha latte, czyli matcha z mlekiem, która jest oryginalnym zamiennikiem białej kawy.
Czytaj także:
Zahamują ciągłe uczucie głodu. Osiem produktów, które zmniejszają łaknienie i poprawiają metabolizm
Dodaj łyżeczkę do herbaty zamiast miodu. Wyreguluje cukier, ciśnienie i apetyt
Najzdrowsze dodatki do kawy. Zamienniki mleka i cukru, które pomogą schudnąć