Zdrowie w gigantycznej skorupie. Zamiast 30 kurzych jaj - jedno strusie
To nie tylko kulinarna ciekawostka, ale także wartościowy składnik diety. Ich imponujący rozmiar, bogactwo składników odżywczych i delikatny smak sprawiają, że warto je wypróbować w swojej kuchni, zwłaszcza podczas specjalnych okazji czy rodzinnych spotkań. Mowa o strusich jajach - dowiedz się więcej na temat ich wartości odżywczych i sposobu wykorzystania w zdrowej diecie.
Jaja strusie to prawdziwe giganty w świecie ptasich jaj, które nie tylko imponują rozmiarem, ale także oferują bogactwo wartości odżywczych. Jajka strusie składane są przez samice, w dole wykopanym w ziemi przez samca. Strusie składają jaja od początku marca do końca sierpnia, a szczyt przypada na maj i czerwiec. Przez okres tych sześciu miesięcy jeden struś może złożyć nawet od 50 do 80 jaj. Jajka wysiadywane są głównie przez samce, a czas wysiadywania to średnio 5-6 tygodni.
Jedno takie jajo waży średnio 1,5 kg, co odpowiada około 20-30 jajom kurzym. Dla porównania, jajko kurze waży średnio 53-73 gramy. Z ciekawostek, porcja jajecznicy z jednego jajka strusia wystarczy nawet dla 10 osób. Do tego jajo strusia zawiera około 1 kg białka i 350 g żółtka.
Pod względem wartości odżywczych, jaja strusie są zbliżone do jaj kurzych, jednak ze względu na swój rozmiar dostarczają większej ilości składników odżywczych.
Jaja strusie, podobnie jak kurze, są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza dobrze przyswajalnej witaminy A. Po przeliczeniu na 100 gramów, ich zawartość tłuszczu i białka jest zbliżona do jaj kurzych. Strusie jaja wyróżniają się jednak wyższą ilością:
- kwasu foliowego,
- witaminy B1,
- magnezu,
- selenu,
- żelaza.
Jaja strusia są także bogatym źródłem niezbędnych nienasycynych kwasów tłuszczowych. NNKT są potrzebne m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu, wzmacniają odporność organizmu, przyczyniając się do walki z wirusami. Chronią też przed chorobami serca i układu krążenia.
Jeśli chodzi o cholesterol, zawierają go ok. 13 mg na gram żółtka, podczas gdy w jajach kurzych mieści się od 15 do 19 mg na gram.
Ponieważ jajko strusia jest po prostu duże a także ma zdecydowanie grubszą skorupę, gotuje się je równie stosunkowo długo ok. 40-60 minut. W smaku jest delikatne, i nie różni się bardzo od jaja kurzego.
Jaja strusie są dostępne głównie na fermach strusi oraz w specjalistycznych sklepach. Cena jednego jaja wynosi od 60 do 100 zł, w zależności od wielkości i miejsca zakupu.
Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/kurze-przepiorcze-a-moze-strusie/
CZYTAJ TAKŻE:
Zupełnie zapomnieliśmy o tym oleju. Łyżeczka dziennie zadziała na cholesterol, ciśnienie i zaparcia
Skuteczne w obniżaniu złego cholesterolu. Zastosuj, zanim sięgniesz po leki
Jest źródłem wapnia i białka, wspiera jelita i odchudzanie. Dlaczego warto jeść ser feta?