Jedz awokado. Pokonasz cholesterol i cukrzycę
Awokado to inaczej smaczliwka wdzięczna. Nazwa smaczna i trafiona, co potwierdzą ci, którzy kochają awokado, a wdzięczna zapewne dlatego, że z wdziękiem rozprawia się ze złym cholesterolem i obniża ciśnienie. Więc, jeśli twoim problemem jest nadmiar odkładającego się w żyłach cholesterolu, lub nadmiar kilogramów w talii, sięgnij po awokado.
Owoc ten znany jest od ponad siedmiu tysięcy lat, w naszym menu jest zatem od zawsze. Awokado broni się nie tylko smakiem, ale i jest bardzo zdrowe! Do tego świetnie komponuje się z innymi produktami. Chociażby z ryżem w sushi czy z pomidorem w guacamole. Co wartościowego kryje w sobie gruszka awokado?
Awokado zawiera bogactwo witamin: C (8mg), E (1,30 mg) i A (0,007 mg) znanych jako witaminy młodości, które pozwalają nam zatrzymać czas i zadbać o piękny wygląd.
Ma także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) niezbędne do wykorzystania energii z pożywienia. Dbają one o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pozwalają utrzymać w dobrej kondycji skórę i błony śluzowe.
Do tego jest źródłem makroelementów (zawiera: fosfor 41 mg, wapń 11 mg, magnez, 39 mg, potas 600 mg, sód 10 mg) i mikroelementów (jód 0,002 mg, żelazo 1 mg, miedź 0,18 mg, cynk, 04 mg, mangan 0,19 mg) oraz aż czternastu aminokwasów.
Sięgaj zatem po awokado i nie martw się o kalorie. Wartość energetyczna 100 gramów awokado to co prawda 169 kcal, jednak lwią część, bo ponad 80 proc., stanowią zdrowe jednonasycone tłuszcze. Te są nie tylko lekkostrawne, a pod względem wartości odżywczej przewyższają tłuszcze nasycone i wielonasycone, ale także nie powodują gromadzenia się "złego" cholesterolu. Awokado ma ponadto bardzo niski indeks glikemiczny (40) - jedzenie go pomaga obniżyć glikemię, co docenią cukrzycy i cierpiący na insulinooporność.
Spróbuj także oleju z awokado. Oleje jednonasycone zmniejszają liczbę lipoprotein LDL, czyli tych które przyczyniają się do odkładania cholesterolu w naczyniach i jednocześnie nie pozbawiają krwi lipoprotein HDL, które czyszczą ścianki naczyń ze złogów cholesterolu i transportują go do wątroby, gdzie zostaje on rozłożony i usunięty.
Dowód? Wystarczy, że spojrzymy na mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego, których dieta bogata jest właśnie w zdrowe jednonasycone tłuszcze. Choroby serca to u nich rzadkość. Więc, jeśli nie chcesz stresować się nadciśnieniem tętniczym, zrób sobie sjestę z guacamole i weź głęboki oddech. Ciężko o oddech? Polecam, a jakże - awokado, które świetnie wspomaga płuca. Ponadto regeneruje ściany układu pokarmowego.
Jeżeli nie przepadasz za smakiem i konsystencją awokado, wykorzystaj jego dobroczynne właściwości stosując je tym razem od zewnątrz. Tak zwane "masło" z awokado świetnie zregeneruje i odżywi zmęczoną skórę twarzy i dekoltu. Szczególnie polecane jest do pielęgnacji cery wrażliwej, przesuszonej i problematycznej. Pomaga w leczeniu trądziku. Z kolei pasta ze zmielonych pestek pozwoli uporać się ze skórnymi dolegliwościami, takimi jak łupież czy świerzb.
UWAGA! Pamiętaj tylko, by nie karmić awokado domowych pupili. Psy, koty, krowy, konie i króliki, kanarki, papużki i rybki z domowego akwarium awokado nie polubią. Zawarta w nich persyna będzie dla nich trująca.
Elżbieta Sawerska
CZYTAJ TAKŻE:
Kwasy omega-3 pomagają obniżyć ciśnienie. Wystarczy maleńka dawka