Afrykańskie drzewo źródłem witaminy C i błonnika. Wsyp do jogurtu albo koktajlu
Nazywany jest drzewem życia, bo przez lata stanowił źródło zarówno pożywienia, jak i leków dla mieszkańców Afryki. Chociaż baobab wydaje się być drzewem bardzo egzotycznym, to jego sproszkowana forma staje się coraz bardziej popularna i łatwo dostępna dla ludzi na całym świecie, a owoce tej rośliny uchodzą za superfood. Jakie cenne składniki zawiera baobab, dlaczego warto go stosować i jak to robić? Odpowiadamy.
Baobab jest drzewem występującym przede wszystkim w Afryce, chociaż niektóre gatunki porastają także Australię. To rośliny niezwykle okazałe, ponieważ niektóre gatunki baobabu mogą osiągać nawet 20 metrów wysokości i tyle samo objętości w pniu. Najcenniejszą częścią rośliny jest miąższ owoców, który po wysuszeniu ma postać proszku bogatego w cenne składniki odżywcze i witaminy.
Wywar z liści baobabu stosowano na gorączkę, malarię, kłopoty jelitowe ale także jako składnik energetyzujący, dodający witalności i poprawiający pracę mózgu.
Owoce baobabu stanowią też pokarm dla lokalnej społeczności, a z łyka wyplata się sieci oraz liny. Te niezwykłe drzewa stanowiły też ochronę dla mieszkańców, zwłaszcza kobiet i dzieci, bo w ich wnętrzu chowano się w trakcie walk.
Najstarsze drzewo, którego wiek udało się potwierdzić naukowo, ma 2450 lat.
Dlaczego baobab uznawany jest za drzewo, które leczy? W swoim składzie ma duże ilości witamin i cennych minerałów, które wspierają zdrowie, o czym w Afryce wiedziano już setki lat temu.
W owocach baobabu znajduje się nawet sześć razy więcej witaminy C, niż w pomarańczach. Witamina ta wspiera układ odpornościowy i ma działanie antyoksydacyjne.
Błonnik obecny w owocach nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale także wspiera perystaltykę jelit, chroni przed chorobami nowotworowymi, reguluje rytm wypróżnień oraz reguluje poziom cukru we krwi.
W baobabie znajdziemy także wapń, potas, magnez i żelazo. Te cenne pierwiastki wspierają zdrowie kości, mają korzystny wpływ na pracę mięśni, w tym także serca oraz regulują pracę układu nerwowego.
Polifenole i antyoksydanty pomagają z kolei w zwalczaniu wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, zapobiegają przedwczesnym procesom starzenia.
Z nasion baobabu tłoczy się olej, który ma działanie pielęgnacyjne. Dodawany jest do kosmetyków przeznaczonych do twarzy, całego ciała a także włosów.
Olej z baobabu nawilża i regeneruje skórę, doskonale zatem sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej.
Wzmacnia włosy i nadaje im blask, dlatego często stosowany w odżywkach i maskach, ale będzie też dobrym wyborem do olejowania.
Olej działa także przeciwstarzeniowo, dzięki zawartości witaminy E i antyoksydantów. Dzięki witaminom nadaje się także do pielęgnacji paznokci oraz skórek.
Baobab w kuchni stosuje w się w formie sproszkowanej i taki też jest dostępny m.in. w sklepach ze zdrową żywnością. Owoce baobabu mają kwaśny, lekko cytrusowy smak, co sprawia, że nadają się one do wielu posiłków.
Proszek z powodzeniem można dosypywać do jogurtów, smoothie czy owsianki. Można używać go także do słodkich wypieków i deserów lub orientalnych potraw.
Doskonale sprawdzi się także w napojach izotonicznych czy lemoniadach
CZYTAJ TAKŻE:
Jesz z bułką tartą albo dodajesz do zupy. Wspiera odchudzanie, jelita, kości i serce
Jedz, gdy dążysz do wymarzonej sylwetki i chcesz odmłodzić skórę. Tak działa figa indyjska
Cenione za smak i właściwości lecznicze. Dlaczego warto jeść szparagi?