Zbierz młode kwiaty i zaparz jak herbatę. Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po forsycję
Jest symbolem początku wiosny. Jej intensywnie żółte kwiaty, które pojawiają się na gałązkach, zanim jeszcze roślina wypuści liście, są jednak nie tylko dekoracją parków i ogrodów. Forsycja to naturalny specyfik na wiele dolegliwości. Dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym, przeciwzapalnym i przeciwalergicznym może być wartościowym dodatkiem do codziennej diety. Docenią ją też diabetycy. Zobacz, dlaczego warto ją zbierać i pić.
Kwiaty forsycji, znany również jako złocienie, cechuje subtelne piękno i moc właściwości zdrowotnych. Choć krzew popularny jest głównie jako ozdobna roślina ogrodowa, jego korzyści dla zdrowia są coraz bardziej doceniane przez entuzjastów medycyny naturalnej i zwolenników holistycznego podejścia do zdrowia. Od tysięcy lat ludzie wykorzystywali różne części tej rośliny w celach leczniczych, a dzisiaj badania naukowe potwierdzają wiele z tych tradycyjnych zastosowań.
Forsycja (Forsythia suspensa) jest krzewem pochodzącym z Azji Wschodniej, zwłaszcza Chin, gdzie od dawna ceniona jest zarówno ze względów estetycznych, jak i leczniczych. W tradycyjnej medycynie chińskiej kwiaty, liście i owoce forsycji były stosowane w leczeniu różnych schorzeń, takich jak infekcje, gorączka czy stany zapalne.
Współcześnie, badania naukowe potwierdzają wiele z tych tradycyjnych zastosowań i wykazują, że forsycja zawiera wiele związków biologicznie aktywnych, takich jak forsycjazyd, fillyrynę, rutynę i fillygeninę, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Wzmacnianie układu odpornościowego. Forsycja jest bogata w witaminę C, rutynę i związki przeciwwirusowe, co sprawia, że jest naturalnym specyfikiem stosowanym w walce z infekcjami wirusowymi, takimi jak przeziębienie czy grypa. Regularne spożywanie ekstraktów z forsycji lub herbaty z jej kwiatów może pomóc w zwiększeniu odpowiedzi immunologicznej organizmu.
Wzmacnia naczynia krwionośne. Zawartość rutyny w herbacie z kwiatów forsycji pozytywnie wpłynie na wzmocnienie, uelastycznienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych. Dodatkowo zapobiegnie powstawaniu pajączków.
Leczenie stanów zapalnych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym forsycja może być pomocna w łagodzeniu objawów stanów zapalnych, takich jak bóle stawów czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Poprawa zdrowia skóry. Ekstrakty z forsycji są również używane w kosmetyce do pielęgnacji skóry. Ze względu na swoje działanie przeciwutleniające, forsycja może pomóc w zwalczaniu wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia się skóry i poprawiając jej wygląd.
Leczenie alergii. Niektóre badania sugerują, że forsycja może mieć właściwości przeciwalergiczne, co może przynieść ulgę osobom cierpiącym na alergie sezonowe.
Od jakiegoś czasu głośno jest o przeciwcukrzycowych i zwiększających wrażliwość na insulinę właściwościach forsycji.
Badania nad wpływem forsycji na proces metabolizmu cukrów koncentrują się na kilku mechanizmach, które mogą przynieść korzyści pacjentom z cukrzycą. Są to:
- Regulacja poziomu glukozy we krwi - ekstrakty z forsycji wykazują zdolność do zmniejszania poziomu glukozy we krwi m.in. poprzez hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów, co może być korzystne dla osób z cukrzycą typu 2. W jednym z badań z udziałem chorych wykazano, że suplementacja ekstraktem z forsycji prowadziła do zauważalnego zmniejszenia poziomu glukozy we krwi po posiłkach oraz poprawy parametrów metabolicznych.
- Ochrona komórek trzustki - forsycja może wykazywać właściwości ochronne wobec komórek trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny. Poprzez redukcję stresu oksydacyjnego i zapobieganie uszkodzeniom komórek, kwiat forsycji może pomagać w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania trzustki.
- Zmniejszenie oporności na insulinę - niektóre badania sugerują, że substancje zawarte w forsycji mogą pomagać w redukcji oporności na insulinę, co jest kluczowym czynnikiem w rozwoju cukrzycy typu 2.
Kwiat forsycji można wykorzystywać na wiele sposobów. Najprostsze będzie ich wysuszenie, a następnie przygotowanie naparu, dokładnie w taki sposób, jak parzymy herbatę czy ziołowe mieszanki.
Zasypując kwiaty forsycji cukrem można otrzymać syrop o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwprzeziębieniowych. Herbaty i syropy z forsycji są popularne w krajach azjatyckich, gdzie ceni się je zarówno za smak, jak i za korzyści zdrowotne - wykorzystwane są także do deserów i lemoniad, tak samo jak u nas syrop z kwiatów czarnego bzu.
Ekstrakty z forsycji można także znaleźć w postaci płynnej lub w kapsułkach w sklepach ze zdrową żywnością.
Pomimo swoich licznych korzyści dla zdrowia, należy pamiętać, że forsycja może powodować u niektórych reakcje alergiczne, zwłaszcza u osób uczulonych na rośliny z rodziny oliwkowatych. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego spożywania forsycji, zwłaszcza jeśli ma się jakiekolwiek schorzenia lub przyjmuje się leki.
CZYTAJ TAKŻE