Oni powinni uważać na jabłka i sok jabłkowy. Pamiętaj, gdy przyjmujesz leki
Bogate w błonnik, witaminę C i potas są zalecane w codziennej diecie dla lepszej perystaltyki jelit oraz odporności. Okazuje się jednak, że niektóre osoby powinny z dużą ostrożnością spożywać jabłka, ponieważ te mogą prowadzić do wielu niepożądanych skutków w organizmie. Kto powinien uważać na jabłka i sok jabłkowy?
Wciąż najczęstszym owocem, po jaki sięgają Polacy, są jabłka. Chociaż ich konsumpcja z roku na rok spada, wciąż są popularne w polskich domach. Jabłka dostarczają wielu cennych witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego.
Jabłka zawierają witaminę C, a także witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, E oraz witaminę K. Mają dużo błonnika pokarmowego, który oczyszcza jelita i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
Udowodniono, że regularne jedzenie jabłek może obniżyć ryzyko chorób serca, wystąpienia nowotworów oraz pozwala kontrolować masę ciała.
Spożywanie jednego lub dwóch jabłek dziennie może mieć korzystny wpływ na zdrowie, jednak zwiększona konsumpcja owoców może prowadzić do niepożądanych efektów.
Nadmierne spożywanie jabłek może podrażniać układ pokarmowy, prowadząc do wzdęć, biegunek oraz bólu brzucha. Szczególnie uważać powinny osoby, które chorują na zapalenie żołądka, jelit czy trzustki, a także zmagające się z wrzodami przewodu pokarmowego.
Jabłka zawierają też spore ilości cukru, dlatego z umiarem powinny jeść je osoby chore na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością.
Duża zawartość fruktozy w jabłkach może powodować wzdęcia także u tych osób, które na co dzień nie mają problemów jelitowych.
Przeciwwskazaniem do jedzenia jabłek jest alergia, również krzyżowa. Uczulenie na jabłka może objawiać się wysypką, zaczerwienioną skórą wokół ust, świądem, a nawet obrzękiem w okolicy jamy ustnej, co jest szczególnie niebezpiecznym objawem.
Świeże jabłka, jak i soki jabłkowe czy inne owocowe przetwory, mogą wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, dlatego należy zachować szczególną ostrożność.
Sok jabłkowy lub duża ilość jabłek w diecie mogą niekorzystnie wpływać na wchłanianie leków przez organizm. By uniknąć takiej interakcji, zaleca się zachowanie odstępu między przyjęciem leku a piciem soku, najlepiej większy niż cztery godziny.
Leki przeciwcukrzycowe - spożywanie jabłek lub picie soku jabłkowego wraz z lekami przeciwcukrzycowymi może zmniejszyć działanie tych leków.
Leki na nadciśnienie tętnicze - spożywanie dużej ilości soku jabłkowego może zmniejszyć działanie leków na ciśnienie krwi.
Leki na tarczycę (lit) - działanie leków może być mniejsze, jeśli są one zażywane razem z sokiem jabłkowym.
CZYTAJ TAKŻE:
Kapusta, brokuły czy kalafior zawierają cenne glukozynolany. Jedząc, pamiętaj o tarczycy
Teraz jest najtańsza i najzdrowsza. Idealna dla odchudzających się i chcących dbać o serce
Owoc trzy razy "naj". Niektórych odpycha, inni jedzą dla serca i odporności