Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć

Warto zapamiętać, że indeks glikemiczny makaronu rośnie wraz z rozgotowaniem
Warto zapamiętać, że indeks glikemiczny makaronu rośnie wraz z rozgotowaniem123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Indeks glikemiczny makaronu - co warto wiedzieć?
  2. Makarony z najwyższym i najniższym indeksem glikemicznym
  3. Od czego zależy indeks glikemiczny makaronu?
  4. Jak obniżyć indeks glikemiczny makaronu?

Indeks glikemiczny makaronu - co warto wiedzieć?

Zobacz również:

    Wybierz makaron z twardej pszenicy durum i ugotuj go al dente. Będzie miał indeks glikemiczny jak ten pełnoziarnisty
    Wybierz makaron z twardej pszenicy durum i ugotuj go al dente. Będzie miał indeks glikemiczny jak ten pełnoziarnisty123RF/PICSEL

    Makarony z najwyższym i najniższym indeksem glikemicznym

    • makaron pszenny ugotowany do miękkości - IG 70
    • makaron pszenny ugotowany al dente - IG 50-60
    • makaron z pszenicy durum al dente - IG 43
    • makaronu pełnoziarnisty, orkiszowy lub razowy - IG 40
    • makaronu z mąki bezglutenowej kukurydzianej - IG 68-78
    • makaron gryczany (Soba) - IG 56
    • makaron ryżowy - IG 51-90 (gdy rozgotowany)
    • makaron sojowy - IG 30
    • makaron białkowy - z mąki z grochu lub ciecierzycy - IG ~30-40 
    • makaron konjac - IG O.

    Zobacz również:

    Od czego zależy indeks glikemiczny makaronu?

    Zobacz również:

      Jak obniżyć indeks glikemiczny makaronu?

      Prof. Fal w "Gościu Wydarzeń" o wyszczepieniu społeczeństwa: Robimy wszystko żeby to zepsućPolsat NewsPolsat News
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.