Pij zamiast herbaty nawet trzy razy dziennie. Podziała na jelita, ukoi nerwy, zahamuje napady głodu
Herbata miętowa cieszy się dużą popularnością nie tylko z uwagi na walory smakowe i wspaniały aromat, ale też korzystny wpływ na organizm. Znana jest przede wszystkim jako remedium na liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nie są to jednak jedyne zalety, jakie kryją się w mięcie. Jakie są właściwości herbaty miętowej i jak często można ją pić? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do raczenia się nią? Wyjaśniamy.
Mięta to roślina z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), wyróżniająca się charakterystycznym, silnym zapachem, wydzielanym przez liście. Niektóre gatunki mięty uprawiane są jako rośliny ozdobne, a inne jako rośliny lecznicze.
Właśnie z uwagi na smak i zapach liści chętnie uprawiana jest mięta pieprzowa, z której pozyskuje się zawierający mentol olejek miętowy. Uprawa mięty nie jest przy tym szczególnym wyzwaniem, a przygotowana z niej herbata zachwyca nie tylko doskonałym, orzeźwiającym smakiem, ale i szczególnymi właściwościami zdrowotnymi. Na co pomaga herbata z mięty i kiedy ją pić?
Na co pomaga herbata z mięty? Wykazuje ona szereg właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka:
- pomaga pozbyć się wielu dolegliwości związanych z układem pokarmowym,
- jest pomocna przy leczeniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego i poprawia perystaltykę jelit,
- zapobiega mdłościom,
- działa wiatropędnie,
- pomaga rozluźnić mięśnie gładkie,
- wykazuje działanie odkażające na układ moczowy,
- wspiera leczenie chorób dróg żółciowych i wątroby,
- dzięki zawartości antyoksydantów wykazuje działanie antynowotworowe,
- korzystnie wpływa na pracę mózgu i działa uspokajająco,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL.
Mięta może też pomóc zapobiec próchnicy. Napar z mięty pozytywnie wpływa na skórę, pomagając poradzić sobie z wieloma problemami dermatologicznymi. Mięta wykazuje bowiem działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwświądowe, a także redukuje stan zapalny. Pomaga też udrożnić nos i zatoki, więc może być wykorzystywana do inhalacji.
Czytaj też: Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit
Lekarze sugerują, że mięta może łagodzić dolegliwości bólowe żołądka, wywołane na przykład sytuacjami stresowymi. Może się też okazać pomocna w zespole jelita nadwrażliwego. Wspiera prawidłową perystaltykę jelit. Pomaga radzić sobie ze wzdęciami, gazami czy biegunką.
Wypijana regularnie miętowa herbata wpływa w pozytywny sposób na układ pokarmowy. Warto wiedzieć, że zmniejsza apetyt na słodkości i chęć podjadania między posiłkami. W dodatku pomaga przyspieszyć metabolizm i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Polecana jest więc wszystkim osobom, które pragną schudnąć oraz tym, które chcą zachować optymalną dla siebie wagę. Warto po nią sięgać przy kuracjach odchudzających i różnego rodzaju dietach.
Jak często można pić herbatę miętową? Nie ustalono maksymalnej dawki, jaką można spożyć w ciągu dnia. Zwykle jednak zaleca się wypijać 3 razy na dobę napar przygotowany z około 1,5-3 gramów liści tej rośliny. Najlepiej pić ją po posiłku, ponieważ pomaga usprawnić pracę układu trawiennego i przyspieszyć metabolizm. Pomoże więc w trawieniu i wesprze w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Poleca się też wypijać herbatę miętową przed snem, ponieważ pomaga się wyciszyć i lepiej wypocząć. Przyczynia się też do szybszej regeneracji mózgu w czasie odpoczynku.
Czytaj również: Na lepszy sen, stargane nerwy lub po przejedzeniu. Pij zamiast herbaty
Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do picia mięty? Okazuje się, że tak - naparów i olejków miętowych nie zaleca się bowiem stosować u dzieci poniżej 2 roku życia, a także u osób cierpiących na zgagę i zmagających się z chorobą refluksową przełyku.
Zawarty w mięcie mentol rozluźnia mięśnie, więc nie przyniesie ulgi przy refluksie żołądkowo-przełykowym, którego jedną z podstawowych przyczyn jest właśnie osłabienie mięśnia dolnego zwieracza przełyku.
Mięta nie jest też polecana diabetykom - powinni oni zachować ostrożność i umiar w jej spożywaniu. Przyjmowany w dużych ilościach mentol może mieć działanie hipoglikemizujące, a więc obniżać stężenie glukozy we krwi. Napar z mięty nie jest też polecany osobom z chorobami układu krążenia i z bardzo niskim ciśnieniem krwi - stosowany w nadmiarze może je bowiem jeszcze bardziej obniżyć.
Źródła: zdrowie.interia.pl, kobieta.interia.pl, porady.interia.pl, deccoria.pl
CZYTAJ TAKŻE:
Uważaj na zioła zakazane latem. Nasilają przykre objawy
Najpopularniejsza dieta wśród Polaków. Błyskawicznie spala tłuszcz, ale trzeba z nią uważać
Najzdrowsze warzywo na świecie. Redukuje stany zapalne, wspiera wątrobę, obniża ciśnienie
Zobacz też: