Najzdrowsze warzywo na świecie. Redukuje stany zapalne, wspiera wątrobę, obniża ciśnienie
Rukiew wodna nazywana jest też wodną rzeżuchą, bo lubi tereny podmokłe, przy brzegach rzek czy zbiorników wodnych. Podobno właściwościami tej rośliny zachwycał się Hipokrates, a perski władca Kserkses nakazał swoim żołnierzom jej spożywanie, by mieli siłę do walki. Rukiew wodna znalazła się też w menu weselnym brytyjskiej pary książęcej - księcia Williama i księżnej Kate. Jakie są właściwości rukwi wodnej i w jaki sposób można ją jeść? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jej spożywania? Wyjaśniamy.
Rukiew wodna to roślina z rodziny kapustowatych, której naturalne środowisko obejmuje Europę i Azję. Rukiew wodna rozprzestrzeniła się jednak na wszystkich kontynentach, oprócz stref o klimacie kontynentalnym. Jak wygląda? Ma długą, częściowo wzniesioną łodygę i mięsiste liście. Osiąga do 80 cm wysokości. Ma niewielkie białe kwiaty i choć w Polsce rośnie tylko w północnej i zachodniej części kraju, można ją z powodzeniem uprawiać w domu. Warto to robić z uwagi na szereg właściwości, jakie posiada.
Amerykańscy naukowcy z Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej stworzyli listę najzdrowszych warzyw i owoców na świecie. Rukiew wodna to według nich najzdrowsze warzywo. Nie powinno to dziwić, ponieważ roślina wpływa korzystnie na wiele narządów i układów. Polecana jest zwłaszcza przy leczeniu awitaminozy, ponieważ znajdziemy w niej wiele witamin, a przede wszystkim duże dawki witaminy C i witamin z grupy B.
Jak jeszcze rukiew wodna wpływa na organizm? Oto co warto wiedzieć:
- rukiew wodna a cukrzyca - rukiew wodna pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi. Ma niski indeks glikemiczny;
- rukiew a ciśnienie - po rukiew wodną powinny sięgać osoby zmagające się z chorobami układu krążenia. Spożycie tej rośliny pomaga obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu, a także wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru;
- rukiew a wątroba - amerykańscy badacze odkryli, że rukiew wodna wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby. Już dawniej w medycynie ludowej roślinę wykorzystywano jako remedium na zaparcia i na problemy z wątrobą;
- rukiew a tarczyca - po rukiew wodną powinny ostrożnie sięgać osoby zmagające się z chorobami tarczycy (jak choroba Hashimoto czy nadczynność tarczycy), ponieważ surowa rukiew wodna jest źródłem goitrogenów, które mogą zaburzać pracę tego narządu.
Czytaj też: Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc
Rukiew wodna jest pełna witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K, witaminę A i witaminę E. Roślina zawiera także cynk, jod, potas, magnez, żelazo, wapń, olejki eteryczne i glukozynolany, które przekształcane są do izotiocyjanianów pełniących istotną rolę w profilaktyce antynowotworowej.
W rukwi wodnej znajdziemy też inne składniki bioaktywne, jak polifenole, które pomagają chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i wpływem wolnych rodników. W 100 g rukwi wodnej znajdziemy też jedynie 11 kcal - śmiało więc mogą po nią sięgać osoby będące na diecie.
Rukiew wodna znana jest medycynie ludowej - stosowana była między innymi na kaszel, zaparcia czy problemy z wątrobą. Wykazuje właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwutleniające,
- antybakteryjne.
Rukiew wodna:
- pomaga regulować pracę układu moczowego,
- wspomaga leczenie reumatyzmu,
- działa kojąco na układ nerwowy,
- pomaga leczyć stany zapalne powstałe w jamie ustnej,
- pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy,
- wspiera zdrowie kości i stawów.
Rukiew wodna stosowana jest też w kosmetyce. Wykorzystuje się ją jako składnik maseczek pielęgnacyjnych o działaniu ujędrniającym i przeciwzmarszczkowym.
Czytaj również: Pij przed posiłkiem, by obniżyć cukier, cholesterol i pokonać zaparcia. Tylko trzy składniki
Czy rukiew wodną można jeść na surowo? Najlepiej jeść świeżą rukiew wodną, wykonując z niej smaczne sałatki czy dodając do kanapki. Doskonale zastąpi tradycyjną sałatę. Można ją też dodawać do zup i sosów, a także przygotowywać przy jej pomocy koktajle czy smoothie. Rukiew wodna ma ciekawy, lekko pikantny, pieprzowy posmak, przy czym może być spożywana zarówno na surowo, jak i po wcześniejszej obróbce cieplnej.
Czytaj też: Dobre na pamięć, odporność, zbicie cholesterolu i ciśnienia. Popularne w PRL-u owoce wracają do sadów
Rukiew wodna jest smaczna i wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Kto nie powinien jej jeść? Osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, jak również zapalnych chorób nerek i jelit nie powinny spożywać rukwi wodnej. Nie powinny po nią sięgać również kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Szczególną ostrożność przy jej spożywaniu powinny też zachować osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, ponieważ duża dawka witaminy K, jaka kryje się w rukwi wodnej, może działać przeciwstawnie do tych leków. W umiarkowanych ilościach powinny też po nią sięgać osoby zmagające się z chorobami tarczycy.
Co więcej, podobnie jak w przypadku innych ziół, rukwi wodnej nie powinno się spożywać w nadmiernych ilościach. Mogłoby to bowiem doprowadzić do podrażnienia dróg moczowych.
CZYTAJ TAKŻE:
Artykuł sponsorowany: BeKeto - sklep keto z najwyższej półki!
Pobudza trawienie, hamuje napady głodu i odtruwa organizm. Włosi się zajadają
Obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol. Stosuj, a bez leków poprawisz wyniki
Najlepsze na odporność i oczyszczenie organizmu. Te polskie owoce to kopalnia witaminy C