Pobudza trawienie, hamuje napady głodu i odtruwa organizm. Włosi się zajadają
Fenkuł, czyli koper włoski, kojarzy nam się głównie z herbatkami dla niemowląt na kolkę. Ta roślina ma jednak dużo więcej właściwości i zastosowań. Z wyglądu podobny do kopru ogrodowego, fenkuł ma charakterystyczny, anyżowy posmak i zapach. Wyjaśniamy, czym jest koper włoski, jakie ma właściwości i jak działa na nasz organizm.
Fenkuł należy do rodziny selerowatych. Jego wygląd od kopru ogrodowego różni się tym, że łodygi wyrastają z białej lub zielonkawej bulwy. Listki kopru włoskiego są podobne do ogrodowego, a jego kwiaty są białe. Po kwitnieniu zmieniają się w nasiona zebrane w koszyczki.
Praktycznie każda część fenkułu jest jadalna: od bulwy, przez listki i łodygi, po kwiaty i nasiona. Koper włoski jest składnikiem wielu przypraw, którym nadaje anyżowy smak. Zawdzięcza go lotnym olejkom zawartym w nasionach.
Koper włoski jest warzywem, które powinno się znaleźć w menu osób będących na diecie. Zawiera niewiele kalorii, dużo błonnika i spore ilości witamin i minerałów. Oto konkretne wartości odżywcze, jakie zawiera 100 g fenkułu:
- kalorie: około 31 kcal;
- białko: około 1,24 g;
- tłuszcze: około 0,20 g;
- węglowodany: około 7,3 g (w tym błonnik: około 3,1 g, cukry: około 3,9 g);
- witamina C: około 12 mg;
- witamina A: około 135 μg;
- witamina K: około 62 μg;
- potas: około 414 mg;
- magnez: około 17 mg;
- żelazo: około 0,73 mg;
- wapń: około 49 mg;
- mangan: około 0,20 mg.
Oprócz tych walorów, fenkuł ma niski indeks glikemiczny - zaledwie 15 IG. Przy jednoczesnej niskiej kaloryczności, jest więc dobrą opcją dla cukrzyków. Jego spożycie nie powoduje nagłych skoków insulinowych.
Czytaj też: Obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol. Stosuj, a bez leków poprawisz wyniki
Właściwości zdrowotne fenkułu są znane i doceniane od wieków. W XVI wieku uprawiali go benedyktyni i wykorzystywali w lecznictwie. Koper włoski stosowany był rozkurczowo, moczopędnie oraz jako lek na wzdęcia. Badania potwierdziły liczne właściwości zdrowotne fenkułu, do których należą:
- wspomaganie trawienia: nasiona rośliny zawierają olejki eteryczne, takie jak anetol, które pomagają złagodzeniu wzdęć, gazów oraz problemów żołądkowych;
- działanie rozkurczowe: Ze względu na swoje właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne, fenkuł łagodzi bóle brzucha, spowodowanych np. wzdęciami czy skurczami;
- regulacja apetytu: koper włoski działa jak naturalny środek regulujący apetyt, hamuje uczucie głodu i zmniejsza apetyt;
- działanie antyoksydacyjne: roślina jest źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i związki fenolowe, które neutralizują wolne rodniki;
- wspieranie układu odpornościowego: Witamina C i inne składniki fenkułu wspomagają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami;
- wspomaganie układu oddechowego: koper włoski ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, łagodzi kaszel i katar;
- wsparcie dla serca: błonnik i potas mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, regulują ciśnienie i obniżają cholesterol;
- wspomaganie procesu detoksykacji: substancje zawarte w koprze wspierają funkcjonowanie wątroby i proces detoksykacji organizmu;
- redukcja stanów zapalnych: flawonoidy zawarte w roślinie działają przeciwzapalnie.
Liczne właściwości zdrowotne fenkułu sprawiają, że jest on wykorzystywany w kuchni, w przemyśle farmaceutycznym i w kosmetyce. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby znalazł miejsce w naszej domowej apteczce.
Fenkuł w kuchni nadaje się nie tylko jako przyprawa. Z jego bulw można zrobić pełnoprawne dania. I rzecz nie kończy się na sałatkach. Bulwy kopru włoskiego można zapiekać, grillować, gotować, smażyć i dusić. Świetnie komponuje się z czosnkiem, pietruszką i papryką. Zapiekany czy duszony fenkuł będzie dobrym dodatkiem do ryb i białego mięsa.
Do sporządzania zdrowotnych naparów nadają się suszone owoce kopru włoskiego. To one mają najwięcej właściwości leczniczych. Wystarczy łyżkę suszonych owoców zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans - herbatka na trawienie gotowa.
Jako domowy kosmetyk fenkuł sprawdzi się w tonikach, maseczkach lub parówkach. Ma działanie hamujące łojotok i łagodzi stany zapalne. Jest więc idealny dla osób z trądzikiem i problemami skórnymi. Do maseczek nadaje się papka z ugotowanej bulwy kopru. Na tonik wystarczy sok z surowej bulwy, kilka kropel cytryny i gałązki świeżego tymianku. Po zblendowaniu i odcedzeniu tonik łagodzący i przeciwzapalny jest gotowy do użycia.
Kopru włoskiego dotyczy pewne przekłamanie. Często był polecany matkom karmiącym jako wspierający laktację. Dziś już nikt im tego nie zaproponuje. Anetol zawarty w fenkule jest neurotoksyną hamującą procesy laktacyjne. Roślina działa też estrogennie, co może przenikać do mleka matki. Napary z kopru włoskiego nie są dobre dla matek karmiących oraz osób z problemami hormonalnymi.
Innym przeciwwskazaniem do używania fenkułu są alergie. Olejek eteryczny zawarty w roślinie jest bardzo alergiczny. Kopru włoskiego nie należy też łączyć z niektórymi lekami. Chodzi tu o preparaty działające na krzepliwość i ciśnienie krwi, leki przeciwpadaczkowe i przeciwhistaminowe.
Czytaj też:
Pełne witamin Ci K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu
Cukrzycy powinni się zajadać. Zapomniane warzywo odchudza, wspomaga wzrok i mózg
Fenkuł orientalnie, czyli zdrowe i pełne warzyw, egzotyczne danie