Na czczo, z posiłkiem, a może wieczorem? Oto kiedy najlepiej jeść owoce
Istnieje wiele mitów dotyczących tego, kiedy w ciągu dnia powinno się sięgać po owoce. Według niektórych rano, najlepiej na pusty żołądek. Inni z kolei wskazują, że najlepiej między posiłkami, ale absolutnie nie przed snem. Czy jest najlepsza pora na jedzenie owoców? Kto nie powinien jeść owoców na czczo, a kto wieczorem? Odpowiadamy.
Owoce, obok warzyw, są podstawowym elementem zbilansowanej diety, czyli takiej, która dostarcza organizmowi energii i zaspokaja go we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w odpowiedniej ilości i odpowiednim stosunku, a uwzględnienia też takie czynniki jak liczba posiłków i ich rozłożenie w ciągu dnia, wiek, płeć oraz aktywność danej osoby.
Owoce są źródłem ważnych dla zdrowia witamin (m.in. witamin z grupy B, witaminy C czy prowitaminy A), składników mineralnych (np. potasu), polifenoli (związków skutecznych w prewencji chorób układu krążenia) czy błonnika pokarmowego (grupy substancji pełniących ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego). Jak wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia, minimalne spożycie warzyw i owoców na dzień powinno wynosić 400 g, przy czym powinny być one podzielone na pięć porcji (jedna porcja to ok. 80-100 g), a jedną z porcji może stanowić szklanka soku. 3/4 z rekomendowanej porcji powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Spożycie owoców powinno być mniejsze, bowiem, w porównaniu z warzywami, zawierają one większą ilość cukrów prostych.
Nie tak dawno w czasopiśmie "Circulation" zebrano i zsumowano informacje z dziesiątek badań z całego świata na temat wpływu diety z na zdrowie. Wyniki dotyczyły ok. dwóch milionów osób, które obserwowano przez okres do 30 lat. Badacze potwierdzili, że spożywanie warzyw i owoców przynosi znaczne korzyści zdrowotne.
W porównaniu z osobami, które twierdziły, że zjadają tylko dwie porcje owoców lub warzyw dziennie, osoby, które zjadały pięć porcji tych produktów dziennie, miały:
- o 13 proc. mniejsze ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny,
- o 12 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca lub udaru mózgu,
- o 10 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu raka,
- o 35 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób układu oddechowego takich jak przewlekła obturacyjna choroba płuc.
Co ciekawe, nie zaobserwowano, by jedzenie więcej niż pięciu porcji owoców lub warzyw dziennie przynosiło dodatkowe korzyści.
Niektórzy uważają, że jedzenie owoców na pusty żołądek zapewnia organizmowi więcej korzyści i pozwala uniknąć pewnych dolegliwości. To jednak jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Spożywanie owoców wraz z posiłkiem miałoby spowalniać trawienie, powodować, że jedzenie długo zalega w żołądku i fermentuje. Taka praktyka miałaby być przyczyną gazów, dyskomfortu i szeregu innych nieprzyjemnych objawów.
Błonnik, w który bogate są owoce, co prawda spowalnia pasaż jelitowy, ale nie powoduje, że jedzenie zalega w żołądku w nieskończoność. Spożywanie owoców podczas posiłku może spowolnić opróżnianie żołądka, ale tylko w niewielkim stopniu i, jak się zauważa, ma to pewną zaletę, bo pozwala dłużej czuć się sytym.
Co ciekawe, jedzenie owoców na czczo nie jest wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę i schorzenia układu pokarmowego.
Jeśli nie na czczo, to po prostu rano? Naukowych dowodów na poparcie twierdzenia, że ranek to najlepsza pora na jedzenie owoców, nie ma.
Niektórzy twierdzą również, że owoce należy jeść na pusty żołądek, aby "wycisnąć" z nich wszystkie ich odżywcze wartości. Jeśli owoce zostaną zjedzone tuż przed posiłkiem lub po posiłku, to według nich składniki odżywcze w jakiś sposób zostaną utracone. Tymczasem nasz organizm funkcjonuje w taki sposób, że wydajnie wykonuje wiele procesów w celu wydobycia wszystkich składników odżywczych z pożywienia. Wartość odżywcza owoców będzie taka sama, niezależnie od tego, czy zostanie on zjedzony na czczo czy też po posiłku.
Wieczorem często nachodzi nas ochota na przekąszenie czegoś dobrego. Czy wybór owoców przed pójściem spać to dobry pomysł? Tu należy pamiętać, że ostatni posiłek powinien zostać zjedzony nie później niż 2-3 godziny przed położeniem się spać. Co jeszcze jest istotne?
"Warto również pamiętać, że wieczorem, gdy aktywność fizyczna i umysłowa są mniejsze, duża ilość cukrów prostych dostarczona np. z większą ilością owoców zużywana jest wolniej. W konsekwencji cukry te mogą fermentować w jelitach i powodować uciążliwe wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć, po pierwsze należy kontrolować wielkość porcji, a po drugie owoce można dodać np. do jogurtu naturalnego lub kefiru, ponieważ obecność białka i tłuszczu obniży ładunek glikemiczny posiłku i spowolni tempo wchłaniania cukrów" - wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Jak zwracają uwagę eksperci, na porcję owoców wieczorem mogą pozwolić sobie osoby zdrowe i aktywne fizycznie.
Dla osób zdrowych i aktywnych fizycznie pora jedzenia owoców, według dietetyków, nie ma tak dużego znaczenia, ale owoce w dużej mierze powinny być dodatkiem do posiłku niż posiłkiem samym w sobie. Najlepiej dorzucać je do posiłku lub spożywać je w przerwie między posiłkami.
Na czczo owoców nie powinny jeść osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej (ze względu na możliwy wzrost poziomu glukozy we krwi), a także osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego.
Wieczorem z kolei owoce nie będą dobrym wyborem dla osób, które prowadzą siedzący tryb życia, mało się ruszają i mają problemy zdrowotne.
W przypadku wątpliwości co do sposobu żywienia w konkretnych jednostkach chorobowych warto udać się na konsultację do dietetyka.
CZYTAJ TAKŻE:
Owoce dzikiej róży - najlepsze źródło witaminy C!