Reklama

Owoce dzikiej róży - najlepsze źródło witaminy C. Korzystaj!

Owoce dzikiej róży to szczególny surowiec, źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Przede wszystkim nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Wystarczy naprawdę niewiele, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. To jeden z powodów, by sięgać po nie - w różnych postaciach - jak najczęściej. Poznaj inne, równie istotne.

Dzika róża - na konfiturę, sok i syrop

Dzika róża to gatunek krzewu z rodziny różowatych, jeden z najpospolitszych krzewów w Polsce. Rośnie na brzegach lasów, przy drogach, w parkach czy ogrodach. Kwitnie od maja do lipca, a owoce - czerwone, kuliste lub owalnie wydłużone - pojawiają się jesienią i zbierane są w okresie od września do zimy. Tu warto zaznaczyć, że to, co jest nazywane "owocem dzikiej róży", w rzeczywistości jest jej owocem rzekomym, inaczej - pseudoowocem, a owoce właściwe to to, co znajduje się pod mięsistą okrywą.

Śmiało wykorzystywać można zarówno owoce, kwiaty, liście, jak i nasiona dzikiej róży. Znajdują one zastosowanie w kuchni, medycynie naturalnej, przemyśle farmaceutycznym, kosmetyce, perfumerii czy aromaterapii.

Reklama

W minionych latach przetwory z dzikiej róży wypełniały domowe spiżarnie, ale i domowe apteczki. Przyrządzano z niej konfitury, soki, nalewki, napary, a także syropy, które wykazują m.in. działanie wzmacniające.  

To jednak tylko część jej właściwości. Oto dlaczego warto zimą mieć pod ręką coś z owoców dzikiej róży.

Owoce dzikiej róży - skarbnica witaminy C

Owoce dzikiej róży są niezwykle bogatym źródłem witaminy C. Z roślin występujących w Polsce zawierają jej najwięcej. Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest 10 razy większa niż w czarnej porzeczce, 30 razy większa niż w cytrynie (to mit, że najlepszym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe) i 100 razy większa niż w jabłkach. Wystarczą nam zaledwie trzy owoce dzikiej róży, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

Oprócz witaminy C w owocach dzikiej róży znajdziemy:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • potas,
  • sód,
  • magnez,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • siarkę,
  • polifenole,
  • karotenoidy (beta-karoten, likopen, zeaksantynę),
  • garbniki,
  • kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy),
  • pektyny,
  • olejki eteryczne.

Owoce dzikiej róży - właściwości

Świeże owoce dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Jak już wspomnieliśmy, najwięcej jest w nich witaminy C. Ta znajdująca się w owocach wykazuje o wiele większą aktywność niż syntetyczna. Co jednak trzeba mieć na uwadze, w miarę przetwarzania, suszenia i przechowywania owoców dzikiej róży zawartość witaminy C ulega obniżeniu. By ograniczyć straty cennych substancji, należy w określony sposób do nich podejść. Chcesz suszyć owoce dzikiej róży? W tym celu nagrzej piekarnik do 90 st. Gdy owoce spędzą w tej temperaturze 15 minut, kontynuuj proces suszenia, co 10-15 minut zmniejszając temperaturę o 10 st.

Witamina C zwiększa aktywność komórek odpornościowych, wykazuje działanie wzmacniające, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wykazano, że skraca czas trwania infekcji, choć nieznacznie. Najczęściej sięga się po nią w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Owoce dzikiej róży i przetwory z dzikiej róży mogą być stosowane przy niedoborach witaminy C. Preparaty z owoców dzikiej róży zalecane są także w stanach rekonwalescencji, ogólnego osłabienia, stresu i zmęczenia.

Owoce dzikiej róży działają rozkurczowo, żółciopędnie i moczopędnie. Można je stosować przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Wymienia się je również jako te, które prowadzą do obniżenia ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL.

W badaniach zaobserwowano, że u osób cierpiących na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, po przyjęciu sproszkowanych owoców dzikiej róży, nastąpiła poprawa w zakresie ruchomości stawów. Pacjenci zgłosili również ulgę w bólu.

Owoce dzikiej róży wykorzystywane są także w pielęgnacji. Olej z owoców dzikiej róży nawilża i odżywia skórę, łagodzi stany zapalne i spowalnia proces starzenia się skóry.

Sok z owoców dzikiej róży - przepis

Z owoców dzikiej róży można zrobić wiele. Poniżej przedstawiamy przepis na sok, który będzie i smaczny, i zdrowy. Można go dodać do herbaty i pijać w jesienno-zimowe wieczory.

Do przygotowania soku z owoców dzikiej róży potrzebujesz:

  • 2 kg owoców dzikiej róży,
  • 1,5 l wody,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżki soku z cytryny.

Owoce umieść w garnku, zalej 1 l wody i podgrzewaj przez 10-15 minut. Następnie przecedź i dolej 0,5 l wody. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez 15 minut. Potem sok znów przecedź i wsyp cukier. Mieszaj, dopóki się rozpuścić. Taki możesz przelać do buteleczek. Pasteryzuj przez 15 minut. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Sok z owoców czarnego bzu. Nasze babcie raczyły się nim nie bez powodu

Jak zrobić napar z dzikiej róży na przeziębienie?

Owoce, które wzmacniają odporność i serce

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL