Owoce dzikiej róży - najlepsze źródło witaminy C. Korzystaj!
Owoce dzikiej róży to szczególny surowiec, źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Przede wszystkim nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Wystarczy naprawdę niewiele, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. To jeden z powodów, by sięgać po nie - w różnych postaciach - jak najczęściej. Poznaj inne, równie istotne.
Dzika róża to gatunek krzewu z rodziny różowatych, jeden z najpospolitszych krzewów w Polsce. Rośnie na brzegach lasów, przy drogach, w parkach czy ogrodach. Kwitnie od maja do lipca, a owoce - czerwone, kuliste lub owalnie wydłużone - pojawiają się jesienią i zbierane są w okresie od września do zimy. Tu warto zaznaczyć, że to, co jest nazywane "owocem dzikiej róży", w rzeczywistości jest jej owocem rzekomym, inaczej - pseudoowocem, a owoce właściwe to to, co znajduje się pod mięsistą okrywą.
Śmiało wykorzystywać można zarówno owoce, kwiaty, liście, jak i nasiona dzikiej róży. Znajdują one zastosowanie w kuchni, medycynie naturalnej, przemyśle farmaceutycznym, kosmetyce, perfumerii czy aromaterapii.
W minionych latach przetwory z dzikiej róży wypełniały domowe spiżarnie, ale i domowe apteczki. Przyrządzano z niej konfitury, soki, nalewki, napary, a także syropy, które wykazują m.in. działanie wzmacniające.
To jednak tylko część jej właściwości. Oto dlaczego warto zimą mieć pod ręką coś z owoców dzikiej róży.
Owoce dzikiej róży są niezwykle bogatym źródłem witaminy C. Z roślin występujących w Polsce zawierają jej najwięcej. Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest 10 razy większa niż w czarnej porzeczce, 30 razy większa niż w cytrynie (to mit, że najlepszym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe) i 100 razy większa niż w jabłkach. Wystarczą nam zaledwie trzy owoce dzikiej róży, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.
Oprócz witaminy C w owocach dzikiej róży znajdziemy:
- witaminy z grupy B,
- witaminę E,
- witaminę K,
- potas,
- sód,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- siarkę,
- polifenole,
- karotenoidy (beta-karoten, likopen, zeaksantynę),
- garbniki,
- kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy),
- pektyny,
- olejki eteryczne.
Świeże owoce dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Jak już wspomnieliśmy, najwięcej jest w nich witaminy C. Ta znajdująca się w owocach wykazuje o wiele większą aktywność niż syntetyczna. Co jednak trzeba mieć na uwadze, w miarę przetwarzania, suszenia i przechowywania owoców dzikiej róży zawartość witaminy C ulega obniżeniu. By ograniczyć straty cennych substancji, należy w określony sposób do nich podejść. Chcesz suszyć owoce dzikiej róży? W tym celu nagrzej piekarnik do 90 st. Gdy owoce spędzą w tej temperaturze 15 minut, kontynuuj proces suszenia, co 10-15 minut zmniejszając temperaturę o 10 st.
Witamina C zwiększa aktywność komórek odpornościowych, wykazuje działanie wzmacniające, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wykazano, że skraca czas trwania infekcji, choć nieznacznie. Najczęściej sięga się po nią w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Owoce dzikiej róży i przetwory z dzikiej róży mogą być stosowane przy niedoborach witaminy C. Preparaty z owoców dzikiej róży zalecane są także w stanach rekonwalescencji, ogólnego osłabienia, stresu i zmęczenia.
Owoce dzikiej róży działają rozkurczowo, żółciopędnie i moczopędnie. Można je stosować przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Wymienia się je również jako te, które prowadzą do obniżenia ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL.
W badaniach zaobserwowano, że u osób cierpiących na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, po przyjęciu sproszkowanych owoców dzikiej róży, nastąpiła poprawa w zakresie ruchomości stawów. Pacjenci zgłosili również ulgę w bólu.
Owoce dzikiej róży wykorzystywane są także w pielęgnacji. Olej z owoców dzikiej róży nawilża i odżywia skórę, łagodzi stany zapalne i spowalnia proces starzenia się skóry.
Z owoców dzikiej róży można zrobić wiele. Poniżej przedstawiamy przepis na sok, który będzie i smaczny, i zdrowy. Można go dodać do herbaty i pijać w jesienno-zimowe wieczory.
Do przygotowania soku z owoców dzikiej róży potrzebujesz:
- 2 kg owoców dzikiej róży,
- 1,5 l wody,
- 250 g cukru,
- 1 łyżki soku z cytryny.
Owoce umieść w garnku, zalej 1 l wody i podgrzewaj przez 10-15 minut. Następnie przecedź i dolej 0,5 l wody. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez 15 minut. Potem sok znów przecedź i wsyp cukier. Mieszaj, dopóki się rozpuścić. Taki możesz przelać do buteleczek. Pasteryzuj przez 15 minut.
CZYTAJ TAKŻE:
Sok z owoców czarnego bzu. Nasze babcie raczyły się nim nie bez powodu