Zaskakujący składnik rosołu. Łagodzi stany zapalne, koi nerwy, odchudza
Słyszałeś o trawie cytrynowej? Dodawaj ją do dań, stosuj zamiast cytryny lub zrób z niej napar. I rób to nie tylko ze względu na wyjątkowy smak. Trawa cytrynowa leczy stany zapalne, sprawdza się jako remedium na zapalenie stawów, przeziębienia i migreny, koi nerwy, wspomaga dobry sen i podkręca metabolizm. A to nie koniec korzyści. Poznaj 10 zdrowotnych powodów, by trawę cytrynową stosować jak najczęściej, i dowiedz się, jak ją używać.
Trawa cytrynowa (z angielskiego lemon grass) to roślina zielona pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie popularna w kuchni tajskiej, wietnamskiej i indonezyjskiej. Charakteryzuje się długimi, wąskimi liśćmi o intensywnym cytrynowym smaku i zapachu - by go poczuć, należy rozgnieść lub przełamać jej kawałek.
Trawa cytrynowa jest popularnym dodatkiem do potraw, szczególnie dań z rybami i owocami morza, zup, curry i sosów. Z liści trawy cytrynowej można również przygotować aromatyczny napar lub dodawać go do herbaty - zamiast cytryny lub imbiru.
Choć trawa cytrynowa nie jest w Polsce bardzo popularna, to kupić ją można coraz łatwiej. Niektórzy sprzedawcy dodają jej kawałek do zestawu jarzyn rosołowych. Już odrobina trawy cytrynowej nada bulionowi głębokiego, kwaskowego posmaku - idealnego do zup rybnych lub azjatyckich.
Poza swoim zastosowaniem kulinarnym roślina posiada także cenne właściwości lecznicze i jest stosowana w medycynie naturalnej w celu łagodzenia objawów chorób i stanów zapalnych.
Trawa cytrynowa posiada szereg właściwości zdrowotnych. Lista powodów, by po nią sięgać, jest imponująco długa.
- Łagodzi objawy stanów zapalnych. Trawa cytrynowa zawiera związki roślinne, takie jak citral i geraniol, które wykazują działanie przeciwzapalne i pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Powinny po nią sięgać m.in. osoby z nawracającymi bólami stawów i chorujące na przewlekłe zapalenie zatok.
- Poprawia trawienie. Związki bioaktywne w niej obecne mogą pomóc w poprawie trawienia i redukcji dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia i bóle brzucha. Może też przynieść ulgę w zapaleniu żołądka czy jelit.
- Odchudza. Wypicie filiżanki herbaty z trawą cytrynową po posiłku przyspieszy trawienie i metabolizm. A to kluczowe w procesie odchudzania. Trawa cytrynowa sama ma też niewiele kalorii - 99 kcal w 100 gramach.
- Obniża glikemię. Trawa cytrynowa jest idealna dla osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. Jedzenie trawy cytrynowej ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
- Redukuje stres i poprawia nastrój. Posiada właściwości relaksacyjne i uspokajające, które pomagają w redukcji stresu i poprawie nastroju.
- Wspiera układ odpornościowy. Związki roślinne obecne w trawie cytrynowej mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, co może wpłynąć na wzmocnienie układu odpornościowego i usprawnić naturalną ochronę przed chorobami.
- Przyspiesza leczenie przeziębień. Na przeziębienie, zamiast herbaty z cytryną, możesz śmiało zastosować napar z trawy cytrynowej, lub przyrządzić wodę z miodem, imbirem i trawą cytrynową. Zadziała przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i antybakteryjnie.
- Poprawia jakość snu. Dzięki właściwościom uspokajającym roślina ta może pomóc w poprawie jakości snu i łagodzeniu bezsenności.
- Łagodzi migreny. Wykazuje właściwości łagodzące uporczywe bóle głowy - migreny. Osoby cierpiące na migreny powinny kilka razy w tygodniu wypijać napar z trawy cytrynowej lub herbatę z jej dodatkiem.
- Pomaga przy anemii i niedoborach żelaza. Trawa cytrynowa zawiera żelazo, które jest niezbędne w leczeniu anemii. Żelazo występuje przede wszystkim w hemoglobinie i umożliwia transport tlenu w ciele ludzkim. Dodatkowo zawarta w trawie cytrynowej witamina C wspomoże przyswajanie tego pierwiastka.
Napar z trawy cytrynowej jest łatwy do przygotowania. Łodygę trawy cytrynowej umyj i następnie pokrój ją na kawałki o długości około 2-3 cm. Zagotuj dwie szklanki wody, wrzuć kawałki trawy cytrynowej i zmniejsz ogień. Gotuj napar przez około 5-10 minut, aż trawa cytrynowa zacznie wydzielać intensywny cytrynowy aromat i smak. Po ugotowaniu odstaw przykryty napar na około 5-10 minut, aby zioła się zaparzyły. Po tym czasie przecedź napar, aby usunąć kawałki trawy cytrynowej. Gotowy napój możesz doprawić np. imbirem lub miodem, aby nadać mu ulubiony smak.
Napar z trawy cytrynowej możesz pić sam lub potraktować go jako dodatek do innych ziół lub herbat. Smakuje dobrze ciepły, zimny lub jako baza domowej lemoniady.
Trawa cytrynowa nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci w wieku poniżej 2 lat. Zastosowanie trawy cytrynowej jako środka leczniczego powinno odbywać się pod nadzorem specjalisty, a osoby z chorobami przewlekłymi lub przyjmujące leki na stałe powinny skonsultować się z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Sekret zdrowia na Ikarii. Grecka "kawa długowieczności" parzona jest tradycyjnie
Kiedyś jedzenie biedoty, dziś bulwa długowieczności. Dlaczego warto jeść brukiew?
Jaka herbata będzie najzdrowsza? Herbatę czarną, zieloną lub ziołową parz w ten sposób