Zaskakujący składnik rosołu. Łagodzi stany zapalne, koi nerwy, odchudza

Słyszałeś o trawie cytrynowej? Dodawaj ją do dań, stosuj zamiast cytryny lub zrób z niej napar. I rób to nie tylko ze względu na wyjątkowy smak. Trawa cytrynowa leczy stany zapalne, sprawdza się jako remedium na zapalenie stawów, przeziębienia i migreny, koi nerwy, wspomaga dobry sen i podkręca metabolizm. A to nie koniec korzyści. Poznaj 10 zdrowotnych powodów, by trawę cytrynową stosować jak najczęściej, i dowiedz się, jak ją używać.

Trawa cytrynowa - co to takiego?

Trawa cytrynowa (z angielskiego lemon grass) to roślina zielona pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie popularna w kuchni tajskiej, wietnamskiej i indonezyjskiej. Charakteryzuje się długimi, wąskimi liśćmi o intensywnym cytrynowym smaku i zapachu - by go poczuć, należy rozgnieść lub przełamać jej kawałek. 

Trawa cytrynowa jest popularnym dodatkiem do potraw, szczególnie dań z rybami i owocami morza, zup, curry i sosów. Z liści trawy cytrynowej można również przygotować aromatyczny napar lub dodawać go do herbaty - zamiast cytryny lub imbiru.

Reklama

Choć trawa cytrynowa nie jest w Polsce bardzo popularna, to kupić ją można coraz łatwiej. Niektórzy sprzedawcy dodają jej kawałek do zestawu jarzyn rosołowych. Już odrobina trawy cytrynowej nada bulionowi głębokiego, kwaskowego posmaku - idealnego do zup rybnych lub azjatyckich.

Poza swoim zastosowaniem kulinarnym roślina posiada także cenne właściwości lecznicze i jest stosowana w medycynie naturalnej w celu łagodzenia objawów chorób i stanów zapalnych.

Trawa cytrynowa - właściwości zdrowotne

Trawa cytrynowa posiada szereg właściwości zdrowotnych. Lista powodów, by po nią sięgać, jest imponująco długa. 

  1. Łagodzi objawy stanów zapalnych. Trawa cytrynowa zawiera związki roślinne, takie jak citral i geraniol, które wykazują działanie przeciwzapalne i pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Powinny po nią sięgać m.in. osoby z nawracającymi bólami stawów i chorujące na przewlekłe zapalenie zatok. 
  2. Poprawia trawienie. Związki bioaktywne w niej obecne mogą pomóc w poprawie trawienia i redukcji dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia i bóle brzucha. Może też przynieść ulgę w zapaleniu żołądka czy jelit.
  3. Odchudza. Wypicie filiżanki herbaty z trawą cytrynową po posiłku przyspieszy trawienie i metabolizm. A to kluczowe w procesie odchudzania. Trawa cytrynowa sama ma też niewiele kalorii - 99 kcal w 100 gramach.
  4. Obniża glikemię. Trawa cytrynowa jest idealna dla osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. Jedzenie trawy cytrynowej ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
  5. Redukuje stres i poprawia nastrój. Posiada właściwości relaksacyjne i uspokajające, które pomagają w redukcji stresu i poprawie nastroju.
  6. Wspiera układ odpornościowy. Związki roślinne obecne w trawie cytrynowej mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, co może wpłynąć na wzmocnienie układu odpornościowego i usprawnić naturalną ochronę przed chorobami.
  7. Przyspiesza leczenie przeziębień. Na przeziębienie, zamiast herbaty z cytryną, możesz śmiało zastosować napar z trawy cytrynowej, lub przyrządzić wodę z miodem, imbirem i trawą cytrynową. Zadziała przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i antybakteryjnie. 
  8. Poprawia jakość snu. Dzięki właściwościom uspokajającym roślina ta może pomóc w poprawie jakości snu i łagodzeniu bezsenności.
  9. Łagodzi migreny. Wykazuje właściwości łagodzące uporczywe bóle głowy - migreny. Osoby cierpiące na migreny powinny kilka razy w tygodniu wypijać napar z trawy cytrynowej lub herbatę z jej dodatkiem.
  10. Pomaga przy anemii i niedoborach żelaza. Trawa cytrynowa zawiera żelazo, które jest niezbędne w leczeniu anemii. Żelazo występuje przede wszystkim w hemoglobinie i umożliwia transport tlenu w ciele ludzkim. Dodatkowo zawarta w trawie cytrynowej witamina C wspomoże przyswajanie tego pierwiastka. 

Napar z trawy cytrynowej - przepis

Napar z trawy cytrynowej jest łatwy do przygotowania. Łodygę trawy cytrynowej umyj i następnie pokrój ją na kawałki o długości około 2-3 cm. Zagotuj dwie szklanki wody, wrzuć kawałki trawy cytrynowej i zmniejsz ogień. Gotuj napar przez około 5-10 minut, aż trawa cytrynowa zacznie wydzielać intensywny cytrynowy aromat i smak. Po ugotowaniu odstaw przykryty napar na około 5-10 minut, aby zioła się zaparzyły. Po tym czasie przecedź napar, aby usunąć kawałki trawy cytrynowej. Gotowy napój możesz doprawić np. imbirem lub miodem, aby nadać mu ulubiony smak. 

Napar z trawy cytrynowej możesz pić sam lub potraktować go jako dodatek do innych ziół lub herbat. Smakuje dobrze ciepły, zimny lub jako baza domowej lemoniady.

Kto powinien unikać trawy cytrynowej w diecie?

Trawa cytrynowa nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci w wieku poniżej 2 lat. Zastosowanie trawy cytrynowej jako środka leczniczego powinno odbywać się pod nadzorem specjalisty, a osoby z chorobami przewlekłymi lub przyjmujące leki na stałe powinny skonsultować się z lekarzem.

CZYTAJ TAKŻE:

Sekret zdrowia na Ikarii. Grecka "kawa długowieczności" parzona jest tradycyjnie

Kiedyś jedzenie biedoty, dziś bulwa długowieczności. Dlaczego warto jeść brukiew?

Jaka herbata będzie najzdrowsza? Herbatę czarną, zieloną lub ziołową parz w ten sposób

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL