Dodawaj do wody, herbaty i zup. Przyspieszają metabolizm i ułatwiają odchudzanie
Odchudzanie wymaga zmiany nawyków żywieniowych i wprowadzenia regularnej aktywności fizycznej. Warto jednak wspomagać ten proces, np. poprzez dodawanie odpowiednich przypraw do codziennych posiłków. Niektóre przyprawy mają właściwości wspomagające spalanie tłuszczu, regulację apetytu i poprawę metabolizmu. Przedstawiamy trzy przyprawy, które mogą pomóc w odchudzaniu. Tak ich używaj.
Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, związek chemiczny, który nadaje mu ostry smak. Kapsaicyna ma zdolność do zwiększania termogenezy, co oznacza, że podnosi temperaturę ciała, przyspieszając tym samym metabolizm i spalanie kalorii. Spożywanie kapsaicyny może przyczynić się do zmniejszenia apetytu oraz zwiększenia uczucia sytości, co jest kluczowe w procesie odchudzania.
Dodawanie pieprzu cayenne do potraw może pomóc w zwiększeniu wydatku energetycznego i redukcji masy ciała. Dodatkowo kapsaicyna ma właściwości przeciwzapalne i może wspierać zdrowie układu krążenia.
Jak wprowadzić pieprz cayenne do diety? Wystarczy dodać szczyptę przyprawy do zup, gulaszy, sałatek lub dań mięsnych. Ciekawą propozycją jest również napój z wodą, cytryną i łyżeczką pieprzu cayenne oraz odrobiną miodu lub ksylitolu.
Choć imbir używany jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, u nas zyskał na popularności jako dodatek do rozgrzewających zimowych napojów. Zawiera gingerol, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Imbir uwielbiamy za to, że przyspiesza metabolizm i wspiera spalanie tłuszczu. Zatem jego regularne spożywanie może przyczynić się do lepszej kontroli masy ciała oraz poprawy trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
Świeży imbir możemy zetrzeć i dodać do herbat, soków czy smoothie. Świetnie komponuje się również z takimi potrawami jak curry, zupa dyniowa czy też jako dodatek do pieczonych jabłek. Idealnie pasuje jako składnik sosu do kurczaka z ryżem.
Przyprawą, która pozytywnie wpływa na metabolizm, jest również cynamon. Starta na proszek kora cynamonowca wyróżnia się intensywnym, słodko-ostrym aromatem, który pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Cynamon przyspiesza metabolizm, usprawnia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Warto również wiedzieć, że spożywanie wyciągu z kory cynamonu cejlońskiego sprawia, że tkanki stają się wrażliwsze na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu. Dodatkowo może pomóc w kontrolowaniu apetytu i zapobieganiu nadmiernemu podjadaniu. Zatem regularne spożywanie cynamonu może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała.
Wprowadzenie cynamonu do codziennej diety nie jest trudne. Przyprawa ta idealnie pasuje do porannych owsianek, jogurtów, smoothie, pieczonych jabłek czy nawet kawy. Świetnie komponuje się z rozgrzewającą zupą dyniową, sprawdzi się też jako składnik sosu do pieczonego indyka czy też dań kuchni azjatyckiej.
Przyprawy takie jak pieprz cayenne, imbir i cynamon mogą być świetnym wsparciem w procesie odchudzania. Wprowadzenie tych przypraw do codziennej diety jest prostym i naturalnym sposobem na wsparcie zdrowia i osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Pamiętajmy jednak, że kluczem do sukcesu jest nie tylko zrównoważona dieta, ale również regularna aktywność fizyczna.
CZYTAJ TAKŻE:
Dieta rodem z plaży jest jedną z najzdrowszych na świecie. Odchudza, zbija cukier i ciśnienie
Organizm daje znać, gdy brakuje mu białka. Tycie i obrzęki to początek