Ludzie, którzy mają płaski brzuch, jedzą według trzech zasad. Balon i oponka znikają
Płaski brzuch to marzenie wielu osób. Redukcja tkanki tłuszczowej w tym obszarze może pozwolić na lepszy wygląd, ale także znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Bardziej płaski brzuch zagwarantuje także pokonanie problemu zaparć i wzdęć, które mogą sprawiać, ze brzuch wydaje się większy, niż jest. Poznaj zasady diety na płaski brzuch i spróbuj wprowadzić przynajmniej niektóre z jej elementów do swojej rutyny na stałe. Twój organizm ci za to podziękuje.
Osoby, które mogą pochwalić się z płaskim brzuchem, zwykle trzymają się kilku kluczowych zasad żywienia. Czasem robią to nieświadomie, a zdrowe nawyki po prostu wyniosły z domu. Co to za zasady? Trzy wydają się być kluczowe. Osoby z płaskim brzuchem:
- jedzą różnorodnie, a w każdym posiłku mają dużo białka i warzyw,
- jedzą małe porcje, nie przejadają się,
- jedzą regularnie o ustalonych porach.
Poniżej przedstawiamy nieco więcej reguł, których trzymając się, zagwarantujesz sobie bardziej płaski brzuch. Jedząc w ten sposób, wzdęcia przestaną ci dokuczać już po trzech dniach, a oponka ma szanse zniknąć nawet za kwartał.
Niestety nie ma magicznego sposobu, który pozwoliłby na schudnięcie jedynie z brzucha. Jeśli marzysz o pozbyciu się tkanki tłuszczowej z tego obszaru, musisz po prostu schudnąć ogółem. Z tego powodu najlepsza dieta, która pomoże osiągnąć ten cel, to zdrowa, zrównoważona dieta w deficycie kalorycznym.
W osiągnięciu płaskiego brzucha nie pomogą diety błyskawiczne, ani głodówki. Co więcej, mogą nawet pogorszyć stan naszego organizmu i przyczynić się do problemów żołądkowych oraz efektu jojo.
Zrównoważona i zdrowa dieta powinna składać się z dużej ilości warzyw oraz owoców, wartościowych źródeł białka i tłuszczy. Warto pamiętać również o piciu odpowiedniej ilości wody. Aby uniknąć spadku glukozy i napadów głody, posiłki warto przyjmować regularnie. Zdrowa dieta, nawet jeśli jest w deficycie kalorycznym, nie powinna sprawiać, że jesteśmy głodni.
W niektórych przypadkach może okazać się, że kluczem do zgubienia oponki nie jest wcale schudnięcie. Napięty brzuch, wzdęcia, zaparcia czy regularne bóle brzucha powinny skłonić nas do wykonania niezbędnych badań. Może się okazać, że właściwie wprowadzone leczenie lub eliminacja produktów, na które mamy alergię, wystarczy do zadbania o płaski brzuch.
Unikanie śniadania nie jest elementem zdrowej diety. Już rano warto zadbać, aby właściwie odżywić organizm i pozwolić mu na sprawne funkcjonowanie.
Najlepiej na nasze zdrowie wpływają śniadania zawierające dużo białka oraz błonnika. Jak pokazują badania, to zadbanie o właśnie te dwa składniki powoduje, że jesteśmy nasyceni na długo i nie podjadamy. Śniadanie pomaga w ustabilizowaniu poziomu glukozy i insuliny we krwi, a tym samym sprawia, że w ciągu całego dnia mamy mniejsza chęć sięgnięcia po słodką i niezdrową przekąskę. Źródłem białka mogą być jajka, chude kiełbaski klub pieczone mięso drobiowe, twaróg, serek wiejski, jogurt grecki, skyr, a nawet masło orzechowe. A źródłem błonnika - warzywa np. sałata, brokuły, pomidory, ogórek, cukinia, rzodkiewka, surowa marchewka i seler, oraz otręby. Śniadanie powinno zawierać też zdrowe źródła tłuszczu, np. orzechy i nasiona
Węglowodany, zwykle zjadane pod postacią chleba, należy ograniczyć, mają być dodatkiem, nie podstawą śniadania. Najlepiej jest też wybrać takie węglowodany, jak pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, płatki owsiane oraz kasza jaglana.
Mit, że jedzenie wieczorem sprawia, że tyjemy, już dawno powinien odejść w zapomnienie. Pełnowartościowa kolacja jest równie ważna, co śniadanie. Dzięki niej zapewniamy organizmowi energię na jego regenerację, a sobie spokojny sen, który nie zostanie przerwany przez burczenie w brzuchu.
Jedynym haczykiem jest to, że kolacja nie powinna być jedzona bezpośrednio przed snem. Może sprawić, że będziemy gorzej spali lub nie zaśniemy w ogóle ze względu na zwiększony poziom energii. Kolację warto zjeść dwie godziny przed pójściem spać.
Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien składać się z produktów o niskiej zawartości cukru. Warto uniknąć skoków glukozy we krwi, ponieważ mogą nam utrudnić zasypianie. Warto zadbać, aby kolacja była bogata w tłuszcze oraz białko. Doskonale sprawdzą się różnego rodzaju orzechy oraz nabiał, szczególnie niesłodzony jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu lub twaróg. Dodatkową zaletą są zdrowe bakterie, które wzbogacą florę naszych jelit i usprawnią trawienie.
Aby zadbać o płaski brzuch, warto unikać wysoko przetworzonych produktów, takich jak dania instant, pizza, zapiekanki, ciastka czy batoniki. Mogą one utrudniać trawienie, powodować niestrawność i przyczyniać się do wzdęć. Często mają również niezwykle wysoką wartość energetyczną. Oznacza to, że zjedzenie małej ilości takich produktów może prowadzić do nadwyżki kalorycznej, a tym samym tycia.
Warto zrezygnować z napojów gazowanych. One również przyczyniają się do wzdęć, a jeśli nie są produkowane z użyciem sztucznych słodzików, ich wartość energetyczna jest wysoka. To niezdrowe produkty, które mogą przeszkodzić w odchudzaniu i przyczynić się do problemów z żołądkiem.
Szczególnie ważne w uzyskanie płaskiego brzucha może być wyeliminowanie produktów, na które mamy alergię lub, których nie trawimy zbyt dobrze. Może to oznaczać konieczność zrezygnowania np. z nabiału lub glutenu.
Źródło: dietetycy.org.pl, oprac. własne
CZYTAJ TAKŻE:
Turecki jogurt genialny dla zdrowia. Pij, a skorzystają jelita, serce i mózg
Bosacka krytykuje popularny produkt dla wegan. Bardzo kaloryczny i ubogi w składniki pokarmowe
Oto czym grozi "mięsień piwny". Wiele osób nie ma pojęcia