Kolejność jedzenia ma znaczenie. Łatwiej schudniesz i dodatkowo obniżysz poziom cukru

Redakcja Interia ZDROWIE

Redakcja Interia ZDROWIE

Jedzenie warzyw w pierwszej kolejności korzystnie wpływa na jelita i poziom cukru we krwi
Jedzenie warzyw w pierwszej kolejności korzystnie wpływa na jelita i poziom cukru we krwi123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Kolejność ma znaczenie. Biochemiczka wyjaśnia
  2. Błonnik osłania jelita, hamuje skoki cukru
  3. Korzyści zwiększenia błonnika w diecie
  4. Gdzie jest najwięcej błonnika?

Kolejność ma znaczenie. Biochemiczka wyjaśnia

Zobacz również:

    Błonnik osłania jelita, hamuje skoki cukru

    Jedzenie błonnika prowadzi do obniżenia "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko m.in. miażdżycy
    Jedzenie błonnika prowadzi do obniżenia "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko m.in. miażdżycy123RF/PICSEL

    Korzyści zwiększenia błonnika w diecie

    Zobacz również:

    Gdzie jest najwięcej błonnika?

    1. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/why-is-it-important-to-eat-veggies-first-during-a-meal-a-scientist-weighs-in/articleshow/122089664.cms
    2. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy
    MOŻNA ZDROWIEJ. O pierwszej pomocy. Małgorzata Janik, ratowniczka medyczna: Prosta rzecz ratuje ludzkie życieINTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.