Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg
Kwercetyna to jeden z najbardziej obiecujących przeciwutleniaczy obecnych w naszej diecie. Ma silne działanie antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia się mózgu, wspomaga nasz układ sercowo-naczyniowy. Kwercetyna wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe i hamuje wydzielanie histaminy. Co jeszcze warto wiedzieć?
Kwercetyna to naturalny flawonoid, czyli związek chemiczny obecny w wielu roślinach, warzywach i owocach. Naturalnie kwercetyna jest barwnikiem i jest obecna w zielonej herbacie, czerwonej kapuście, cebuli, owocach jagodowych, pomidorach i winogronach.
Kwercetyna posiada m.in. właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Niektóre badania sugerują, że może ona być korzystna w poprawie funkcji układu krążenia, czy odporności organizmu.
Kwercetyna, ze względu na swoje różnorodne właściwości, stanowi obiecujący związek w kontekście naszego zdrowia. Jej zdolność do przeciwdziałania procesom utleniania, a tym samym zmniejszania stanów zapalnych, czy hamowania nadmiernej proliferacji komórkowej czynią ją interesującym obszarem badań.
Badania laboratoryjne (in vitro) oraz na organizmach żywych (in vivo) podkreślają rolę kwercetyny m.in. w potencjalnym leczeniu schorzeń neurodegenacyjnych, cukrzycy, nowotworów i stanów zapalnych. Działania te wynikają z właściwości kwercetyny.
Antyoksydacyjne działanie. Kwercetyna pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, co może przyczynić się do ochrony komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Przeciwwirusowe właściwości. Niektóre badania sugerują, że kwercetyna ma działanie przeciwwirusowe, co pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych.
Przeciwzapalne działanie. Kwercetyna wykazuje zdolność do hamowania produkcji cytokin prozapalnych, co może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
Wsparcie układu krążenia. Badania sugerują, że kwercetyna może wpływać pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy poprzez poprawę elastyczności naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.
Działanie przeciwhistaminowe. Kwercetyna może pomagać w łagodzeniu objawów alergii poprzez zmniejszenie uwalniania histaminy.
Badania potwierdzają neuroprotekcyjne działanie kwercetyny. Proces neurozapalny jest tłumiony przez kwercetynę, która zmniejsza aktywność cytokin prozapalnych, do których należą iNOS i NF-kB, stymulując w ten sposób regenerację neuronów. Kwercetyna zmniejsza także peroksydację lipidów, a tym samym zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym neuronów.
Chociaż kwercetyna ma niską biodostępność, może przenikać przez barierę krew-mózg (BBB) ze względu na swój lipofilowy charakter i działa neuroprotekcyjnie. Badania na myszach wykazało zmniejszenie zewnątrzkomórkowej β-amyloidozy oraz poprawę astrogliozy i mikroglejozy, a także w obszarze hipokampa i ciała migdałowatego zmniejszona została tauopatia.
Akumulacja β1-42 w mózgu jest uważana za jedną z głównych przyczyn rozwoju choroby Alzheimera. Kwercetyna prawdopodobnie działa na korzyść poprzez redukcję tej akumulacji w mózgu. Badania wskazują, że podawanie kwercetyny może korzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywania, jednocześnie zmniejszając aktywność acetylocholinoesterazy (AChE).
Innymi słowy, kwercetyna może wspomagać ochronę przed chorobą Alzheimera poprzez zmniejszenie gromadzenia się β1-42, co przekłada się na poprawę funkcji poznawczych i hamowanie aktywności enzymu związanego z procesem degeneracji cholinergicznej w mózgu.
- warzywa (cebula czerwona - jedno z najbogatszych źródeł kwercetyny, czosnek, brokuły, buraki, cebula biała, kalafior, kapusta czerwona, marchew, papryka, pomidory, sałata, seler, szpinak),
- owoce (aronie, borówki, czarne porzeczki, figi, gruszki, jabłka, jagody, owoce bzu czarnego, śliwki żółte, winogrona, wiśnie, brzoskwinie),
- przyprawy (skrzyp polny, koper, pietruszka, oregano, estragon, kapary, liście kolendry, liście laurowe, lubczyk),
- zielona herbata,
- wino czerwone.
Kwercetyna jest często składnikiem wielu suplementów diety. Jeśli sięgamy po nie, istotne jest trzymanie się zaleconych dawek i nie przekraczanie dziennych limitów.
Kwercetyna pochodząca z naturalnych źródeł pokarmowy jest bezpieczne i raczej trudno o jej przedawkowanie. Natomiast na stosowanie suplementów powinny uważać osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe lub mają problemy z krzepliwością krwi. Przeciwskazaniem do stosowania kwercetyny może być także ciąża.
Pamiętaj!
Warto pamiętać, że suplementacja kwercetyną powinna być traktowana jako uzupełnienie diety, a nie substytut zdrowego żywienia. Nadmierne spożycie preparatów zawierających ten flawonoid może mieć niekorzystne skutki dla organizmu. Dlatego zawsze zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji, zwłaszcza jeśli stosuje się już inne preparaty lub leki.
Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9032170/
CZYTAJ TEŻ:
Na wysoki cukier, stany zapalne i problemy żołądkowe. Berberyna to nowy hit wśród suplementów
Objawy cukrzycy widoczne także w ustach. Na to zwróci uwagę dentysta
Co pić na wysoki cukier? Sześć herbat odpowiednich dla cukrzyków