Bioflawonoidy – bogactwo zdrowia z natury
Bioflawonoidy to substancje, które nadają owocom charakterystyczny kolor. Naukowcy odkryli już ponad 8000 takich związków, a większość z nich jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Niestety, dobrze poznane jest dopiero około 500 z nich.
Substancje tego typu na początku były mylone z witaminami. Mają one działanie antyoksydacyjne, czyli usuwają z organizmu wolne rodniki. Pozwalają na wzmocnienie naczyń krwionośnych i zapobieganie chorobom serca.
Ich działanie jest najlepsze, jeśli przyjmujemy bioflawonoidy w naturalnej formie w owocach i warzywach. Ze względu na bardzo różnorodne działanie tych substancji, jeszcze nie poznaliśmy ich wszystkich zalet. Mogą zapobiegać starzeniu organizmu i chronić go przed nowotworami.
Kolejną zaletą jest korzystny wpływ na cholesterol, rozkurczanie mięśni gładkich (zmniejszenie ciśnienia) i moczopędne (oczyszczające organizm). Duża ilość korzystnych działań tych substancji sprawiła, że zaczęły pojawiać się w formie suplementów diety.
Te substancje znajdują się także w czerwonym winie i olejach tłoczonych na zimno (przede wszystkim w oliwie z oliwek). Znajdują się także w owocach i warzywach, takich jak jabłka i pomarańcze.
Co ważne, przetwarzanie ich do formy soku niszczy właściwości bioflawonoidów. Bardzo dużo bioflawonoidów znajduje się w ziołach, herbacie i yerba mate.
Jeśli chcemy, by nasza dieta obfitowała w bioflawonoidy, kupujmy warzywa i owoce i omijajmy z daleka miejsca, gdzie serwowana jest przetworzona żywność. Wybierajmy także napoje, które są korzystne dla naszego zdrowia - napary ziołowe, zielona i czarna herbata a także czerwone wino to bogactwo bioflawonoidów.