Sok z owoców czarnego bzu. Nasze babcie raczyły się nim nie bez powodu
Sok z owoców czarnego bzu to "złoty środek", po który, przy wielu dolegliwościach, chętnie sięgały nasze babcie. Nieco zapomniany, dziś znów zyskuje na popularności. Owoce czarnego bzu pojawiają się na przełomie sierpnia i września - to ważna informacja, jeśli sok chcemy przygotować samodzielnie. Gotowe już preparaty dostępne są w aptekach czy sklepach zielarskich. Kiedy i dlaczego warto pić sok z owoców czarnego bzu? Jak go zrobić?
W lecznictwie, jeśli chodzi o czarny bez, najczęściej wykorzystywane są owoce i kwiaty. W przypadku kwiatów kluczowe jest zbieranie ich w odpowiednim okresie kwitnienia (w początkowej fazie, na przełomie maja i czerwca), a w przypadku owoców najważniejszy jest stopień dojrzałości (owoce czarnego bzu powinny być w pełni dojrzałe, czarne, błyszczące). Owoce czarnego bzu należy poddać obróbce termicznej. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych związków. Rozchodzi się o sambunigrynę - związek, który po spożyciu rozkładany jest do toksycznego cyjanowodoru. Mógłby wywołać m.in. nudności, wymioty, biegunkę, a nawet duszności.
Owoce czarnego bzu kolor zawdzięczają antocyjanom. Wiele korzyści zdrowotnych czarnego bzu wiąże się właśnie z ich obecnością. Uważa się, że neutralizują szkodliwe działanie tzw. wolnych rodników, usuwają ich nadmiar z organizmu, działają przeciwwirusowo (dlatego mogą zapobiegać niektórym powszechnym infekcjom lub zmniejszyć ich nasilenie) czy przeciwzapalnie. W czarnym bzie znaleźć można również flawonoidy i kwasy fenolowe m.in. o działaniu ochronnym na układ krążenia, moczopędnym i napotnym.
Owoce czarnego bzu zawierają także duże ilości witaminy C, poza tym witaminę A i witaminy z grupy B. Oprócz tego: żelazo, potas czy cynk.
Owoce czarnego bzu pojawiają się pod koniec wakacji. Jednym z powodów, dla których warto przygotować z nich sok, jest okres jesienno-zimowy, kiedy wyraźnie wzrasta liczba infekcji. Sok z owoców czarnego bzu działa bowiem przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wzmocni odporność, a w przypadku przeziębienia czy grypy pomoże szybciej wrócić do zdrowia. Wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe.
Sok z owoców czarnego bzu sprawdzi się przy kaszlu - po pierwsze go złagodzi, a po drugie działa wykrztuśnie i udrażnia drogi oddechowe.
Owoce czarnego bzu cenione są również ze względu na działanie detoksykujące - wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Stanowią też pomoc w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit. Regularne spożywanie soku z czarnego bzu ma łagodzić problemy trawienne i usprawniać pracę jelit.
Sok z owoców czarnego bzu wskazany jest też przy problemach z prawidłowym funkcjonowaniem nerek. Ma również dobroczynny wpływ na skórę - łagodzi stany zapalne.
Sok z owoców czarnego bzu mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci.
Sok z czarnego bzu najczęściej stosuje się wspomagająco np. przy przeziębieniu. Dorosłym powinno się podawać około 15 ml syropu z czarnego bzu 3-4 razy dziennie (rozcieńczonego z wodą) przez ok. 5 dni. Dzieciom podaje się ok. 5-10 ml również 3-4 razy dziennie. Nie należy pić soku z czarnego bzu na pusty żołądek.
Do przygotowania soku z owoców czarnego bzu potrzebujesz:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
- 0,5 kg cukru,
- 2 l wody,
- łyżki soku z cytryny.
Dojrzałe owoce czarnego bzu należy pozbawić łodyżek (świetnie sprawdza się do tego widelec). Jeśli trafią się zielone kuleczki, należy je wyrzucić. Owoce dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przez 15-20 minut gotujemy bez przykrycia.
Powstałą mieszankę wylewamy na gęste sitko. Ma pozostać sam sok.
Uzyskany płyn przelewamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia (pamiętaj - cukier musi się rozpuścić). I gotowe!
Sok najlepiej przelać do mniejszych, wyparzonych słoiczków lub buteleczek. Pasteryzujemy ok. 10 minut.
Sok z owoców czarnego bzu można wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego napoju. Wystarczy rozmieszać go z wodą. Łyżeczkę lub dwie można dodać do herbaty lub też polać nim deser.
CZYTAJ TAKŻE:
Syrop z cebuli, gęsi smalec, okłady z kapusty. Babcine sposoby na zdrowie