Jedz, gdy czujesz, że "coś cię bierze". Zatrzyma też młodość, obniży cukier
Ciemnogranatowe owoce czarnego bzu to jedna z najlepiej przebadanych roślin leczniczych. Ich właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność docenisz zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy pogoda sprzyja przeziębieniom. Jeść je powinny także osoby dbające o urodę i zmagające się z cukrzycą.
Czarny bez - jego granatowe, prawie czarne owoce, mają silne działanie przeciwwirusowe i przeciwgrypowe, dzięki czemu są niezastąpione w leczeniu infekcji, przeziębienia i wspomagająco - grypy. Jego właściwości przeciwzapalne są potwierdzone naukowo. Czarny bez jest jedną z najlepiej przebadanych pod tym kątem roślin leczniczych. Badani pacjenci, którzy w trakcie trwania infekcji przyjmowali ekstrakt z czarnego bzu, chorowali krócej i łagodniej niż osoby przyjmujące w tym samym czasie placebo. Jeśli więc czujesz, że "coś cię bierze" - sięgnij po czarny bez!
Czarny bez ma potwierdzoną badaniami skuteczność w leczeniu kataru, dzięki czemu powinien być jednym z pierwszych naturalnych produktów leczniczy, po które sięgamy, w czasie osłabionej odporności. Katar i zatkany nos to bowiem najczęściej pierwsza oznaka przeziębienia lub grypy. Wówczas włączenie do diety herbaty lub soku z czarnego bzu okaże się bardzo pomocne.
Czarny bez zawiera mnóstwo błonnika, który jest naturalnym składakiem wspomagającym funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej jelit - odpowiedzialnej za odporność. Jest też bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia błony śluzowe - podrażnione podczas kataru.
W granatowych owocach czarnego bzu znajdują się nadające dojrzałym okazom ciemnego koloru niezwykle cenne antyoksydanty. To właśnie one wymiatają z organizmu wolne rodniki i zmniejszają uszkodzenia spowodowane stresem oksydacyjnym, który jest przyczyną starzenia się komórek ciała i spadku odporności.
Czarny bez zawiera również antocyjany o silnym działaniu przeciwzapalnym. Regularnie jedzony sprzyja wyciszeniu ognisk zapalnych w organizmie, nie tylko przy przeziębieniach, ale także w chorobach autoimmunologicznych. Jest zalecany także cukrzykom i osobom z problemami hormonalnymi.
Mamy dobrą wiadomość dla osób lubiących przetwory z owoców. Udowodniono, że nawet po obróbce termicznej owoce czarnego bzu nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości i nadal zawierają mnóstwo witaminy C, antyoksydantów oraz błonnika.
Ze względu na cierpki smak nie nadają się one do jedzenia na surowo, można jeść je natomiast suszone, jako dodatek do deserów, herbat lub owsianki. Doskonałe będą także konfitury z czarnego bzu, jednak podczas ich przygotowywania warto pamiętać, by nie dodawać zbyt dużej ilości substancji słodzących. Najzdrowsze będą więc niskosłodzone dżemy i soki z czarnego bzu.
Ważne, aby owoce czarnego bzu były zbierane w możliwie czystym otoczeniu, z dala od dróg i spalin. Napoje i konfitury z czarnego bzu można podawać nawet dzieciom.
CZYTAJ TAKŻE:
Jedz je każdego dnia. Spadnie cukier, ciśnienie, a nawet waga
W Turcji piją go do obiadu i kolacji. Obniża ciśnienie, dba o prawidłową pracę jelit
Oni powinni uważać na jabłka i sok jabłkowy. Pamiętaj, gdy przyjmujesz leki