Owoce czarnego bzu. Panaceum na odporność

Ciemnogranatowe owoce czarnego bzu to jedna z najlepiej przebadanych roślin leczniczych. Ich właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność docenisz zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy pogoda sprzyja przeziębieniom. Jeść je powinny także osoby dbające o urodę i zmagające się z cukrzycą.

Owoce czarnego bzu - właściwości zdrowotne

Czarny bez - jego granatowe, prawie czarne owoce, mają silne działanie przeciwwirusowe i przeciwgrypowe, dzięki czemu są niezastąpione w leczeniu infekcji, przeziębienia i wspomagająco - grypy. Jego właściwości przeciwzapalne są potwierdzone naukowo. Czarny bez jest jedną z najlepiej przebadanych pod tym kątem roślin leczniczych. Badani pacjenci, którzy w trakcie trwania infekcji przyjmowali ekstrakt z czarnego bzu, chorowali krócej i łagodniej, niż osoby przyjmujące w tym samym czasie placebo. Jeśli więc czujesz, że "coś cię bierze" - sięgnij po czarny bez!

Reklama

Czarny bez - niezastąpiony przy katarze

Czarny bez ma potwierdzoną badaniami skuteczność w leczeniu kataru, dzięki czemu powinien być jednym z pierwszych naturalnych produktów leczniczy, po które sięgamy, w czasie osłabionej odporności. Katar i zatkany nos to bowiem najczęściej pierwsza oznaka przeziębienia lub grypy. Wówczas włączenie do diety herbaty lub soku z czarnego bzu okaże się bardzo pomocne. 

Czarny bez zawiera mnóstwo błonnika, który jest naturalnym składakiem wspomagającym funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej - odpowiedzialnej za odporność. Jest też bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia błony śluzowe - podrażnione podczas kataru. 

Czarny bez - opóźnia starzenie i niweluje skutki stresu

W granatowych owocach czarnego bzu znajdują się, nadające dojrzałym owocom ciemny kolor, niezwykle cenne naturalne antyoksydanty - kwasy fenolowe. To właśnie one wymiatają z organizmu wolne rodniki i zmniejszają uszkodzenia spowodowane stresem oksydacyjnym, który jest przyczyną starzenia się komórek ciała i spadku odporności. 

Czarny bez zawiera również antocyjany o silnym działaniu przeciwzapalnym. Regularnie jedzony, sprzyja wyciszeniu ognisk zapalnych w organizmie, nie tylko przy przeziębieniach, ale także w chorobach autoimmunologicznych. Jest zalecany także cukrzykom, osobom z problemami hormonalnymi i podwyższonym poziomem insuliny.

Czarny bez - w jakiej formie jest najzdrowszy?

Mamy dobrą wiadomość dla osób lubiących przetwory z owoców. Udowodniono, że nawet po obróbce termicznej owoce czarnego bzu nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości i nadal zawierają mnóstwo witaminy C, antyoksydantów oraz błonnika. 

Ze względu na cierpki smak, nie nadają się one do jedzenia na surowo, można jeść je natomiast suszone, jako dodatek do deserów, herbat lub owsianki. Doskonałe będą także konfitury z czarnego bzu, jednak podczas ich przygotowywania warto pamiętać, by nie dodawać zbyt dużej ilości substancji słodzących ani alkoholu. Najzdrowsze będą więc niskosłone dżemy i soki z czarnego bzu. 

Ważne, aby owoce czarnego bzu były zbierane w możliwie czystym otoczeniu, z dala od dróg i spalin. Napoje i konfitury z czarnego bzu można podawać nawet dzieciom.


Czytaj także:


Grypa groźniejsza niż myślisz! Może zaatakować serce

Czarny czosnek. Co to jest i jak działa na zdrowie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: czarny bez
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL