Pomaga przy anemii, wspomaga mózg i jelita. Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraka?

Z anemią mierzy się dziś naprawdę wiele osób, zwłaszcza kobiety. Ciągłe zmęczenie, brak energii, kłopoty z koncentracją, a do tego wypadające włosy? To może być znak, że organizm woła o pomoc. Szczególnie narażone są kobiety w ciąży, młode mamy, ale też osoby na restrykcyjnych dietach, które nie dostarczają wystarczającej ilości żelaza. Zamiast od razu sięgać po tabletki, warto przyjrzeć się naturalnym rozwiązaniom, takim jak zakwas z buraków. Ten fermentowany napój poprawia wchłanianie żelaza, wspiera florę jelitową i wzmacnia odporność. A przy okazji naprawdę świetnie smakuje. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Jak powstaje zakwas buraczany i jak samemu go przygotować? Odpowiadamy.

Co znajdziemy w szklance zakwasu?

W ostatnim czasie burak wraca do łask jako prawdziwy superfoods. Nic dziwnego, bowiem zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, folianów oraz antocyjanów, w tym betaninę (barwników o właściwościach przeciwutleniających i przeciwbakteryjnych). A do tego jego wielką zaletą jest cena. Buraki są naprawdę tanie.

Buraki można przygotować na wiele różnych sposobów: pieczone, gotowane, jako składnik sałatek czy zup. Jednym z wyjątkowych i coraz popularniejszych wariantów jest przygotowanie z nich zakwasu, który dzięki fermentacji zyskuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Reklama

Zakwas buraczany to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w nim żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk i miedź, czyli zestaw niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale to nie wszystko. Napój ten zawiera również fitosterole, antocyjany oraz betainę, które wspierają pracę wątroby, chronią serce i działają przeciwzapalnie.

W kwestii witamin jest równie dobrze. Zakwas dostarcza witamin A, C oraz całej grupy witamin B, tak istotnych m.in. dla układu nerwowego i krwiotwórczego. Co ważne, fermentacja nie tylko nie niszczy tych składników, ale wręcz zwiększa ich biodostępność, czyli ułatwia organizmowi ich przyswajanie.

Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego, zakwas działa jak naturalny probiotyk wspiera mikroflorę jelitową, poprawia trawienie i wspomaga odporność.

Dlaczego zakwas buraczany pomaga w anemii?

Anemia, czyli niedokrwistość, często spowodowana jest niedoborem żelaza. Choć same buraki nie wystarczą, by ją wyleczyć, zakwas z buraków stanowi wartościowe wsparcie dzięki zawartości folianów oraz żelaza niehemowego, które w procesie fermentacji stają się łatwiej przyswajalne przez organizm. Regularne spożywanie zakwasu może więc pomóc osobom zmagającym się z niedokrwistością lub tym, którzy chcą poprawić poziom żelaza. Co więcej, dzięki obecności probiotycznych bakterii Lactobacillus, zakwas wspiera zdrową mikroflorę jelitową, ogranicza rozwój szkodliwych drobnoustrojów i poprawia trawienie, co korzystnie wpływa na ogólną odporność i samopoczucie.

W zakwasie znajdziemy:

  • Kwas foliowy (witaminę B9), który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek,
  • Betaninę - czerwony barwnik, który działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • Probiotyki (Lactobacillus), które wzmacniają florę bakteryjną jelit, co ma znaczenie dla wchłaniania składników odżywczych, w tym właśnie żelaza.

Zakwas buraczany - właściwości zdrowotne

Regularne picie zakwasu z buraka wspomaga również:

  • pracę serca i układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi,
  • układ odpornościowy, dzięki probiotykom i naturalnym związkom przeciwdrobnoustrojowym,
  • trawienie, pobudzając jelita do pracy i chroniąc przed zaparciami.

Jak pić zakwas buraczany?

Zakwas można pić na czczo, około 100 ml dziennie to optymalna porcja, która nie tylko pobudzi trawienie, ale też doda energii na cały dzień. Ma przyjemnie kwaśny, lekko orzeźwiający smak.

Jeśli masz wysokie lub prawidłowe ciśnienie krwi, możesz pić go codziennie.

Osoby z niskim ciśnieniem powinny uważać ze względu na właściwości obniżające ciśnienie, warto zacząć od mniejszych dawek, np. 50 ml co drugi dzień.

Przepis na zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraka jest banalnie prosty. To nic innego jak surowe, obrane i pokrojone buraki, zalane wodą z solą, czasem wzbogacone o czosnek, ziele angielskie czy liść laurowy. Tak przygotowany słój odstawia się w ciepłe miejsce, by rozpoczęła się naturalna fermentacja mlekowa. W jej trakcie powstaje mnóstwo dobroczynnych związków, a także charakterystyczny, lekko kwaśny smak.

Co ciekawe, coraz częściej wzbogaca się tradycyjny zakwas o nietypowe dodatki, takie jak imbir, chrzan, goździki czy owoce (np. żurawinę). Dzięki temu nie tylko zyskuje na walorach smakowych, ale może mieć jeszcze silniejsze działanie prozdrowotne.

Składniki:

1 kg czerwonych buraków (najlepiej ekologicznych)

1 litr przegotowanej, letniej wody

1 łyżka soli (np. kamiennej lub himalajskiej)

6 ząbków czosnku (obrane i lekko zmiażdżone)

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

opcjonalnie: kawałek chrzanu, plaster cebuli, kilka ziaren pieprzu, kilka suszonych śliwek lub jabłek (dla smaku i szybszej fermentacji)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry lub grubsze słupki (nie ścieraj na tarce - zakwas będzie mętny).
  2. Ułóż je w dużym, czystym słoju lub kamionkowym garnku.
  3. Dodaj czosnek, przyprawy i ewentualnie inne dodatki.
  4. Przygotuj solankę: rozpuść sól w letniej, przegotowanej wodzie.
  5. Zalej buraki tak, by były całkowicie przykryte (ważne - jeśli wystają ponad wodę, mogą spleśnieć).
  6. Przykryj naczynie gazą lub ściereczką i zabezpiecz gumką. Nie zamykaj szczelnie! Fermentacja potrzebuje dostępu powietrza.
  7. Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 5-7 dni.

Codziennie sprawdzaj - jeśli na wierzchu pojawi się piana lub kożuch, zbierz ją czystą łyżką. Gdy zakwas nabierze intensywnego koloru i kwaśnego, lekko pikantnego smaku, to oznacza, że jest gotowy do spożycia.

Zakwas z buraka - przeciwwskazania

Choć zakwas buraczany ma wiele prozdrowotnych właściwości, nie każdy powinien go pić bez ograniczeń. Osoby z problemami z nerkami, zwłaszcza cierpiące na kamicę nerkową, powinny zachować ostrożność, ponieważ zawarte w zakwasie szczawiany mogą sprzyjać powstawaniu kamieni. Również osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny uważać, gdyż zakwas działa obniżająco na ciśnienie. Dodatkowo, dzieci i kobiety w ciąży przed wprowadzeniem zakwasu do diety powinny skonsultować się z lekarzem, by mieć pewność, że będzie to dla nich bezpieczne i korzystne.

Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/na-anemie-buraki/

CZYTAJ TEŻ:

Kolagen działa tylko wtedy, gdy stosujesz go właściwie. Sprawdź, jak zwiększyć jego skuteczność

Pijesz kawę z samego rana? Badania nie pozostawiają złudzeń - wnioski cię zaskoczą

Tak uzupełnisz minerały i nawodnisz organizm. Wzmocnisz też kości i serce

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: buraki | buraki właściwości | Zakwas z buraków
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL