Kto powinien jeść ziemniaki w skórkach? Zyskają nie tylko cukrzycy
Skórki ziemniaków zazwyczaj lądują w koszu - większość osób dokładnie obiera stare ziemniaki, a młode oskrobuje. Okazuje się jednak, że obierki z ziemniaków są jadalne, a do tego uchodzą za zdrowe. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować do spożycia. Kiedy obierać ziemniaki, a kiedy można z tego zrezygnować? Jakie sekrety skrywa ich skórka? Wyjaśniamy.
Ziemniak to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Jest najpopularniejszym warzywem na świecie. Jest zdrowy i chętnie zjadany w Polsce, przy czym jadalna jest wyłącznie bulwa ziemniaka. Łodyga, liście, kwiaty i owoce, a zatem cały nadziemny pęd, nie są jadalne, ponieważ zawierają w składzie toksyczną solaninę. Substancja pojawia się również w oczkach i kiełkach, które wyrastają z bulwy. Wiele osób zastanawia się zatem, czy skórka ziemniaka jest jadalna. Warto więc odpowiedzieć na pytanie - czy ziemniaki do gotowania trzeba obierać?
W ziemniakach znajdziemy dużo skrobi, ale też witamin i składników mineralnych. Wśród nich najwięcej jest witaminy C, ale w ziemniakach znajdziemy też witaminę A, witaminy z grupy B, a także żelazo, fosfor, potas, magnez, wapń i błonnik.
Wiele zależy jednak od tego, czy mamy do czynienia z ziemniakami młodymi, czy też starymi. Te młode są źródłem witaminy C i wyróżniają się niższą kalorycznością od ziemniaków starych, w których z kolei znajdziemy więcej potasu, fosforu, witaminy B1 i B6.
Skórka ziemniaka, wbrew temu, co wielu uważa, jest jadalna. Trzeba jednak odpowiednio przygotować ją do spożycia. Na pewno nie wolno zjadać jej w postaci surowej, ponieważ surowy ziemniak może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Można spożyć zarówno ziemniaki w skórce, jak i same obierki, jeśli uprzednio się je ugotuje, upiecze czy podsmaży.
Czytaj też: Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą
Skórka z ziemniaka ma podobno jeszcze więcej wartości odżywczych niż sam ziemniak. To cenne źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, jak również żelaza, jodu i wapnia. W obierkach z ziemniaków znajdziemy także polifenole, które wykazują działanie antynowotworowe. Ponadto doskonale sycą, więc dzięki ich zjadaniu mniej podjadamy między posiłkami.
Spożycie łupin z ziemniaka dodaje też energii i wspomaga odporność organizmu. Może zmniejszać również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a także dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.
Obierki z ziemniaków można wykorzystać na wiele różnych sposobów, m.in. zrobić z nich chipsy czy przygotować omlet z obierkami.
Czytaj również: W ciepłe dni dodaj do kawy zamiast mleka. Poprawi koncentrację, pobudzi metabolizm, orzeźwi
Nie powinniśmy zjadać ziemniaków, które zrobiły się zielone. Należy pamiętać, żeby przechowywać je w ciemnym miejscu.
Choć tak popularne, ziemniaki zawierają toksyczny związek - solaninę. To glikoalkaloid, który może spowodować m.in. zatrucie pokarmowe. Najwięcej znajdziemy go w części nadziemnej i w zielonych młodych bulwach ziemniaków. Znajdziemy w nich również lektyny, które mogą m.in. pogarszać stan mikroflory jelitowej. Na szczęście sposobem na ich neutralizację jest poddanie ziemniaków obróbce termicznej.
Czy ziemniaki do gotowania trzeba obierać?
Ziemniaki można jeść bez obierania, a więc nie trzeba ściągać z nich skórki przed gotowaniem czy pieczeniem. Warto wiedzieć, że w rankingu amerykańskiej organizacji EWG, publikującej co roku zestawienie najmniej i najbardziej skażonych pestycydami owoców i warzyw, ziemniaki znajdują się w tej drugiej grupie.
W mundurkach można gotować młode ziemniaki, których skórka jest cienka i delikatna. Stare ziemniaki przed przyrządzeniem należy obrać i warto to zrobić szczególnie dokładnie w momencie, gdy widzimy, że kiełkują. W miejscach, w których pojawiły się kiełki, należy nieco głębiej obrać bulwę.
CZYTAJ TAKŻE:
Włosi się nią zajadają. Reguluje pracę jelit, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie
Wyrzucasz obierki z ziemniaków? To wielki błąd. Zrobisz z nich pyszności
Zapomnij o zwykłych ziemniakach. Te pomogą na nadciśnienie i przegonią raka
Źródła: ekologia.pl, gospodarz.pl, dietto.pl, haps.pl, zdrowiebezlekow.pl