Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie

Znany i doceniany od wieków dziś najczęściej gości na stołach Włochów i Francuzów. W Polce wciąż jest mało znanym warzywem, a szkoda. Jego liczne właściwości zdrowotne sprawiają, że jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale i w przemyśle farmaceutycznym i w kosmetyce. Co istotne, fenkuł, czyli koper włoski, zawiera niewiele kalorii, za to dużo błonnika i spore ilości witamin i minerałów. A Włosi go uwielbiają. Na co stosować koper włoski i do jakich potraw go dodawać? Odpowiadamy.

Czym jest koper włoski (fenkuł)

Koper włoski (fenkuł) to warzywo o charakterystycznym smaku i aromacie, który jest popularnie wykorzystywany w kuchni, zwłaszcza we włoskich daniach. Należy do rodziny selerowatych, a jego wygląd od kopru ogrodowego różni się tym, że łodygi wyrastają z białej lub zielonkawej bulwy. 

Można powiedzieć, że całe warzywo jest jadalne: od bulwy, przez listki i łodygi, po kwiaty i nasiona. Koper włoski jest składnikiem wielu przypraw, którym nadaje anyżowy smak. Zawdzięcza go lotnym olejkom zawartym w nasionach.   

Koper włoski był ceniony już w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Egipcjanie używali kopru włoskiego jako środka łagodzącego dolegliwości żołądkowe i bóle brzucha, a także do łagodzenia bólów związanych ze zębami.

Reklama

Co ciekawe, w tamtych czasach wierzono, że koper włoski może chronić przed złymi duchami. Dlatego też zawieszano go przy wejściach do domów lub noszono przy sobie jako talizman ochronny.

Koper włoski - właściwości odżywcze

Koper włoski zawiera niewiele kalorii, dużo błonnika i spore ilości witamin i minerałów. Oto konkretne wartości odżywcze, jakie zawiera 100 g fenkułu:  

  • kalorie: około 31 kcal; 
  • białko: około 1,24 g; 
  • tłuszcze: około 0,20 g; 
  • węglowodany: około 7,3 g (w tym błonnik: około 3,1 g, cukry: około 3,9 g); 
  • witamina C: około 12 mg; 
  • witamina A: około 135 μg; 
  • witamina K: około 62 μg; 
  • potas: około 414 mg; 
  • magnez: około 17 mg; 
  • żelazo: około 0,73 mg; 
  • wapń: około 49 mg; 
  • mangan: około 0,20 mg. 

Oprócz tych walorów koper włoski ma niski indeks glikemiczny - zaledwie 15 IG. Przy jednoczesnej niskiej kaloryczności, jest więc dobrą opcją dla cukrzyków. Jego spożycie nie powoduje nagłych skoków insulinowych. 

Chętnie sięgają po niego także osoby na diecie redukcyjnej (odchudzającej) - dzięki właściwościom wspomagającym trawinie i obniżającym glikemię, fenkuł ułatwia spalanie i wspomaga utratę wagi.

Właściwości zdrowotne kopru włoskiego

Właściwości zdrowotne kopru włoskiego są znane i doceniane od wieków. W XVI wieku uprawiali go benedyktyni i wykorzystywali w lecznictwie. Koper włoski stosowany był rozkurczowo, moczopędnie oraz jako lek na wzdęcia. Badania potwierdziły liczne właściwości zdrowotne fenkułu, do których należą:  

  • wspomaganie trawienianasiona rośliny zawierają olejki eteryczne, takie jak anetol, które pomagają złagodzeniu wzdęć, gazów oraz problemów żołądkowych; 
  • działanie rozkurczowe: Ze względu na swoje właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne, fenkuł łagodzi bóle brzucha, spowodowanych np. wzdęciami czy skurczami; 
  • regulacja apetytu: koper włoski działa jak naturalny środek regulujący apetyt, hamuje uczucie głodu i zmniejsza apetyt; 
  • działanie antyoksydacyjne: roślina jest źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i związki fenolowe, które neutralizują wolne rodniki; 
  • wspieranie układu odpornościowego: Witamina C i inne składniki fenkułu wspomagają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami;
  • wspomaganie układu oddechowego: koper włoski ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, łagodzi kaszel i katar;
  • wsparcie dla serca: błonnik i potas mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, regulują ciśnienie i obniżają cholesterol;
  • wspomaganie procesu detoksykacji: substancje zawarte w koprze wspierają funkcjonowanie wątroby i proces detoksykacji organizmu;
  • redukcja stanów zapalnych: flawonoidy zawarte w roślinie działają przeciwzapalnie.

Liczne właściwości zdrowotne fenkułu sprawiają, że jest on wykorzystywany w kuchni, w przemyśle farmaceutycznym i w kosmetyce. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby znalazł miejsce w naszej domowej apteczce.  

Koper włoski - zastosowanie w kuchni

Koper włoski w kuchni nadaje się nie tylko jako przyprawa. Z jego bulw można zrobić pełnoprawne dania. I rzecz nie kończy się na sałatkach. Bulwy kopru włoskiego można zapiekać, grillować, gotować, smażyć i dusić. Świetnie komponuje się z czosnkiem, pietruszką i papryką. Zapiekany czy duszony fenkuł będzie dobrym dodatkiem do ryb i białego mięsa. 

Do sporządzania zdrowotnych naparów nadają się suszone owoce kopru włoskiego. To one mają najwięcej właściwości leczniczych. Wystarczy łyżkę suszonych owoców zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans - herbatka na trawienie gotowa.  

Koper włoski - zastosowanie w kosmetyce

Jako domowy kosmetyk fenkuł sprawdzi się w tonikach, maseczkach lub parówkach. Ma działanie hamujące łojotok i łagodzi stany zapalne. Jest więc idealny dla osób z trądzikiem i problemami skórnymi. Do maseczek nadaje się papka z ugotowanej bulwy kopru. Na tonik wystarczy sok z surowej bulwy, kilka kropel cytryny i gałązki świeżego tymianku. Po zblendowaniu i odcedzeniu tonik łagodzący i przeciwzapalny jest gotowy do użycia.  

Koper włoski - przeciwwskazania

Kopru włoskiego dotyczy pewne przekłamanie. Często był polecany matkom karmiącym jako wspierający laktację. Dziś już nikt im tego nie zaproponuje. Anetol zawarty w fenkule jest neurotoksyną hamującą procesy laktacyjne. Roślina działa też estrogennie, co może przenikać do mleka matki. Napary z kopru włoskiego nie są dobre dla matek karmiących oraz osób z problemami hormonalnymi.  

Innym przeciwwskazaniem do używania fenkułu są alergie. Olejek eteryczny zawarty w roślinie jest bardzo alergiczny. Kopru włoskiego nie należy też łączyć z niektórymi lekami. Chodzi tu o preparaty działające na krzepliwość i ciśnienie krwi, leki przeciwpadaczkowe i przeciwhistaminowe.  

CZYTAJ TAKŻE: 

Wiosenne przesilenie. Jak walczyć ze spadkiem nastroju?

Zrób to przed wiosną. Takiego ogrodu pozazdroszczą ci sąsiedzi

Jak przygotować organizm na nadejście wiosny?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: koper włoski | warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL