Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie
Znany i doceniany od wieków dziś najczęściej gości na stołach Włochów i Francuzów. W Polce wciąż jest mało znanym warzywem, a szkoda. Jego liczne właściwości zdrowotne sprawiają, że jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale i w przemyśle farmaceutycznym i w kosmetyce. Co istotne, fenkuł, czyli koper włoski, zawiera niewiele kalorii, za to dużo błonnika i spore ilości witamin i minerałów. A Włosi go uwielbiają. Na co stosować koper włoski i do jakich potraw go dodawać? Odpowiadamy.
Koper włoski (fenkuł) to warzywo o charakterystycznym smaku i aromacie, który jest popularnie wykorzystywany w kuchni, zwłaszcza we włoskich daniach. Należy do rodziny selerowatych, a jego wygląd od kopru ogrodowego różni się tym, że łodygi wyrastają z białej lub zielonkawej bulwy.
Można powiedzieć, że całe warzywo jest jadalne: od bulwy, przez listki i łodygi, po kwiaty i nasiona. Koper włoski jest składnikiem wielu przypraw, którym nadaje anyżowy smak. Zawdzięcza go lotnym olejkom zawartym w nasionach.
Koper włoski był ceniony już w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Egipcjanie używali kopru włoskiego jako środka łagodzącego dolegliwości żołądkowe i bóle brzucha, a także do łagodzenia bólów związanych ze zębami.
Co ciekawe, w tamtych czasach wierzono, że koper włoski może chronić przed złymi duchami. Dlatego też zawieszano go przy wejściach do domów lub noszono przy sobie jako talizman ochronny.
Koper włoski zawiera niewiele kalorii, dużo błonnika i spore ilości witamin i minerałów. Oto konkretne wartości odżywcze, jakie zawiera 100 g fenkułu:
- kalorie: około 31 kcal;
- białko: około 1,24 g;
- tłuszcze: około 0,20 g;
- węglowodany: około 7,3 g (w tym błonnik: około 3,1 g, cukry: około 3,9 g);
- witamina C: około 12 mg;
- witamina A: około 135 μg;
- witamina K: około 62 μg;
- potas: około 414 mg;
- magnez: około 17 mg;
- żelazo: około 0,73 mg;
- wapń: około 49 mg;
- mangan: około 0,20 mg.
Oprócz tych walorów koper włoski ma niski indeks glikemiczny - zaledwie 15 IG. Przy jednoczesnej niskiej kaloryczności, jest więc dobrą opcją dla cukrzyków. Jego spożycie nie powoduje nagłych skoków insulinowych.
Chętnie sięgają po niego także osoby na diecie redukcyjnej (odchudzającej) - dzięki właściwościom wspomagającym trawinie i obniżającym glikemię, fenkuł ułatwia spalanie i wspomaga utratę wagi.
Właściwości zdrowotne kopru włoskiego są znane i doceniane od wieków. W XVI wieku uprawiali go benedyktyni i wykorzystywali w lecznictwie. Koper włoski stosowany był rozkurczowo, moczopędnie oraz jako lek na wzdęcia. Badania potwierdziły liczne właściwości zdrowotne fenkułu, do których należą:
- wspomaganie trawienia: nasiona rośliny zawierają olejki eteryczne, takie jak anetol, które pomagają złagodzeniu wzdęć, gazów oraz problemów żołądkowych;
- działanie rozkurczowe: Ze względu na swoje właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne, fenkuł łagodzi bóle brzucha, spowodowanych np. wzdęciami czy skurczami;
- regulacja apetytu: koper włoski działa jak naturalny środek regulujący apetyt, hamuje uczucie głodu i zmniejsza apetyt;
- działanie antyoksydacyjne: roślina jest źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i związki fenolowe, które neutralizują wolne rodniki;
- wspieranie układu odpornościowego: Witamina C i inne składniki fenkułu wspomagają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami;
- wspomaganie układu oddechowego: koper włoski ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, łagodzi kaszel i katar;
- wsparcie dla serca: błonnik i potas mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, regulują ciśnienie i obniżają cholesterol;
- wspomaganie procesu detoksykacji: substancje zawarte w koprze wspierają funkcjonowanie wątroby i proces detoksykacji organizmu;
- redukcja stanów zapalnych: flawonoidy zawarte w roślinie działają przeciwzapalnie.
Liczne właściwości zdrowotne fenkułu sprawiają, że jest on wykorzystywany w kuchni, w przemyśle farmaceutycznym i w kosmetyce. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby znalazł miejsce w naszej domowej apteczce.
Koper włoski w kuchni nadaje się nie tylko jako przyprawa. Z jego bulw można zrobić pełnoprawne dania. I rzecz nie kończy się na sałatkach. Bulwy kopru włoskiego można zapiekać, grillować, gotować, smażyć i dusić. Świetnie komponuje się z czosnkiem, pietruszką i papryką. Zapiekany czy duszony fenkuł będzie dobrym dodatkiem do ryb i białego mięsa.
Do sporządzania zdrowotnych naparów nadają się suszone owoce kopru włoskiego. To one mają najwięcej właściwości leczniczych. Wystarczy łyżkę suszonych owoców zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans - herbatka na trawienie gotowa.
Jako domowy kosmetyk fenkuł sprawdzi się w tonikach, maseczkach lub parówkach. Ma działanie hamujące łojotok i łagodzi stany zapalne. Jest więc idealny dla osób z trądzikiem i problemami skórnymi. Do maseczek nadaje się papka z ugotowanej bulwy kopru. Na tonik wystarczy sok z surowej bulwy, kilka kropel cytryny i gałązki świeżego tymianku. Po zblendowaniu i odcedzeniu tonik łagodzący i przeciwzapalny jest gotowy do użycia.
Kopru włoskiego dotyczy pewne przekłamanie. Często był polecany matkom karmiącym jako wspierający laktację. Dziś już nikt im tego nie zaproponuje. Anetol zawarty w fenkule jest neurotoksyną hamującą procesy laktacyjne. Roślina działa też estrogennie, co może przenikać do mleka matki. Napary z kopru włoskiego nie są dobre dla matek karmiących oraz osób z problemami hormonalnymi.
Innym przeciwwskazaniem do używania fenkułu są alergie. Olejek eteryczny zawarty w roślinie jest bardzo alergiczny. Kopru włoskiego nie należy też łączyć z niektórymi lekami. Chodzi tu o preparaty działające na krzepliwość i ciśnienie krwi, leki przeciwpadaczkowe i przeciwhistaminowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Wiosenne przesilenie. Jak walczyć ze spadkiem nastroju?
Zrób to przed wiosną. Takiego ogrodu pozazdroszczą ci sąsiedzi