Mają niewiele kalorii, a mnóstwo żelaza i antyoksydantów. Podkręcą twój metabolizm
Kapary są świetnym dodatkiem do wszelkich dań wytrawnych. Podkreślą smak sałatek, pieczonych mięs, ryb oraz owoców morza. Stanowią kluczowy składnik kuchni śródziemnomorskiej, francuskiej i włoskiej. Do tego są bogate w witaminy, i mają naprawdę niewiele kalorii. Regularnie spożywanie kaparów wzmocni organizm i pomoże w trawieniu. Z czym najlepiej jeść kapary? Podpowiadamy.
Kapary to niewielkie pąki kwiatowe rośliny z rodzaju Capparis (zwanej kaparowcem). Mają piękną, zieloną barwę i są cenione głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej są dodawane do sałatek, sosów, czy pizzy.
Kapary mają charakterystyczny, pikantny smak z lekko kwaskowatym posmakiem, co czyni je wyjątkowym dodatkiem wielu dań. Dodaje się je m.in. do słynnego dania zwanego vitello tonnato, do sosu tatarskiego, a także są kluczowym składnikiem sosu puttanesca, popularnego włoskiego sosu do spaghetti.
Kapary są bardzo odżywcze. Zawierają sporo polifenoli, czyli silnych antyoksydantów takich jak: kaempferol, kwercetyna oraz rutyna. Dostarczą wysokiej dawki witaminy A, C, K oraz E. Z minerałów uzupełni takie pierwiastki jak m.in. wapń, magnez, potas, sód, żelazo.
Do tego są niskokaloryczne. W 100 g przysmaku znajduje się jedynie 23 kcal. Taka ilość dostarcza do organizmu około 2,4 g białka, 0,9 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów. Uzupełni także 3,2 g błonnika pokarmowego.
Kapary są niskokaloryczne. W 100 g przysmaku znajduje się jedynie 23 kcal. Taka ilość dostarcza do organizmu około 2,4 g białka, 0,9 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów. Uzupełni także 3,2 g błonnika pokarmowego.
Kapary są bogate także w witaminy, minerały i związki, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Najwięcej zawierają polifenoli, czyli silnych antyoksydantów takich jak: kaempferol, kwercetyna oraz rutyna. Dostarczą wysokiej dawki witaminy A, C, K oraz E. Z minerałów uzupełni takie pierwiastki jak m.in. wapń, magnez, potas, sód, żelazo.
Ze względu na wyjątkowe bogactwo składników odżywczych kapary wykazują szereg właściwości, które poprawiają działanie organizmu. Te niedojrzałe pąki kwiatowe mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dzięki temu będą one hamować negatywny wpływ wolnych rodników.
Duża zawartość antyoksydantów nadaje kaparom właściwości przeciwnowotworowych. Zjadane pąki wzmocnią również odporność i uchronią zarówno od przeziębień i grypy, jak i również tych poważniejszych, cięższych chorób.
Kapary mają właściwości regulujące działanie układu trawiennego. Zadziałają odbudowująco na naturalną barierę jelitową. Zmniejszą ilość występujących wzdęć oraz biegunek. Świetnie się także sprawdzą w diecie odchudzającej.
Spożywanie kaparów może też pomóc z obniżeniem negatywnego cholesterolu LDL. Tym samym zmniejszy ryzyko ataku chorób sercowo-naczyniowych takich jak m.in. miażdżyca, niewydolność serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze.
Często jedzone kapary wspomogą również walkę z niedokrwistością. To za sprawą bogatej zawartości żelaza. Składnik bierze udział w produkcji hemoglobiny i transporcie tlenu. Wspomoże leczenie anemii, jej objawów oraz przewlekłego zmęczenia. Wzmocni organizm i wesprze jego odporność.
Kapary są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Mają niski indeks glikemiczny, wynoszący 20. Co więcej, mogą pozytywnie wpłynąć na ich zdrowie.
Często jedzone kapary wykazują właściwości przeciwcukrzycowe. Obniżają poziom glikozylowanej hemoglobiny. Wyraźnie poprawiają glikemię na czczo u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Kapary są świetnym dodatkiem do wszelkich dań wytrawnych. Podkreślą smak sałatek, pieczonych mięs, ryb oraz owoców morza. Popularnym połączeniem jest tuńczyk z kaparami, cieńkie plastry wołowiny z sosem kaprowym lub kurczak piccata - duszony filet drobiowy w sosie maślano-kaparowym. Kapary pasują także do sałatek z majonezem i tatara. Można je także dodać do sosów. Kapary podkręcą też smak pizzy, makaronów czy zapiekanek.
Surowe kapary jak najbardziej można jeść. Są one jednak trudniej dostępne w porównaniu do kaprów w zalewie. Posiadają natomiast równie dużo wartości odżywczych, jak te dostępne w słoikach.
Przeciwwskazaniem do spożywania kaparów w dużych ilościach są problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym. Duża zawartość soli w pąkach w zalewie, może dodatkowo zwiększać poziom ciśnienia. Nadciśnieniowcy powinni jeść kapry po uprzednim ich wymoczeniu w wodzie.
Kaparów nie powinni także przyjmować pacjenci chorujący na osteoporozę. Duże ilości soli zwiększą ilość wydalanego wapnia. Tym samym jeszcze bardziej zmniejszy się gęstość mineralna kości.
Powinni ich unikać także ci, którzy chorują na nerki. Kapary i wysoka zawartość sodu w nich może doprowadzić do nagromadzenia się tego składnika. Tym samym może dojść do przedawkowania składnika i powikłań z tym związanych.
CZYTAJ TAKŻE:
Źródło białka, żelaza i potasu. Obniża "zły" cholesterol, pomaga tracić na wadze
Włącz do diety dla zdrowia serca i jelit. Otręby możesz jeść na wiele sposobów
Obniżają "zły" cholesterol i ciśnienie, zwiększają produktywność mózgu. Stosuj też na kanapce