Domowe sposoby na biegunkę. Najważniejsza jedna zasada
Atak biegunki wyłącza z życia i skutecznie psuje samopoczucie. Jeśli jest to niegroźny rozstrój żołądka, możesz zatrzymać go bez leków. Istnieją skuteczne metody uspokojenia układu pokarmowego, które działają na organizm łagodniej niż leki.
Pojawienie się biegunki oznacza, że organizm próbuje poradzić sobie z zaburzeniami w układzie pokarmowym. Taka gwałtowna reakcja może być spowodowana przez różne czynniki.
Podstawowe przyczyny biegunki to:
- infekcja wirusowa,
- infekcja bakteryjna,
- zatrucie pokarmowe,
- leczenie antybiotykiem,
- woda skażona czynnikiem zakaźnym.
Biegunki zakaźne wywoływane są przez wirusy i zwykle mają ostry przebieg. Natomiast zakażenia bakteryjne zwykle są wynikiem spożycia źle przechowywanej żywności lub zaniedbań w higienie. Osoby podróżujące do krajów słabo rozwiniętych doświadczają biegunki podróżnych. Jej przyczyną jest najczęściej tamtejsza woda - niedostatecznie uzdatniona do picia.
Leki przeciwbiegunkowe są bardzo skuteczne, ale ich działanie zwykle jest bardzo silne. Zatrzymują biegunkę, ale często powodują reakcję odwrotną, czyli zaparcia. Co jeść i pić, aby przywrócić prawidłowe działanie układu pokarmowego?
Problemom z układem pokarmowym towarzyszy zwykle utrata łaknienia. Nie ma w tym nic dziwnego, ale całkowite powstrzymanie się od jedzenia i picia może prowadzić do groźnego odwodnienia i osłabienia organizmu.
Spożywanie dużych ilości płynów nawadniających jest kluczowe, szczególnie w ostrych biegunkach wirusowych. Odwodnienie jest stanem zagrożenia życia, który najbardziej zagraża niemowlętom, małym dzieciom i osobom starszym.
Podczas biegunki warto sięgać po specjalne roztwory nawadniające, które poza uzupełnieniem płynów przywracają prawidłową gospodarkę elektrolitową organizmu. Dzieciom należy podawać je często w niewielkich ilościach, aby nie spowodować nagłej reakcji organizmu.
Jeśli maluch ma objawy odwodnienia takie jak: płacz bez łez, suchość w ustach, osłabienie - należy natychmiast udać się z nim na szpitalny oddział ratunkowy. Tam dziecko zostanie skutecznie nawodnione dożylnie.
Dorośli cierpiący na biegunki mogą sięgać po wodę, elektrolity do rozpuszczania z apteki lub napoje dla sportowców. Tutaj też obowiązuje zasada częstego, ale nie obfitego picia. Pod żadnym pozorem nie wolno sięgać po napoje mleczne, alkohol lub kawę, ponieważ zamiast nawadniać organizm, podrażniają one układ pokarmowy.
Intuicja podpowiada, by pościć, ale nie jest to dobre rozwiązanie, bo prowadzi do osłabienia organizmu. Kiedy masz biegunkę, powinieneś spożywać pokarmy, które zawierają niewielkie ilości błonnika. Powinny to być produkty delikatne, które nie podrażniają jelit.
Dieta na biegunkę powinna zawierać:
- biały ryż,
- białe pieczywo np. tostowe,
- sucharki,
- bulion warzywny,
- białe mięso gotowane na parze,
- banany,
- gotowane tłuczone ziemniaki,
- czarne jagody.
Lista jest krótka, ale warto się poświęcić, by za kilka dni układ pokarmowy działał prawidłowo. Do tych produktów warto dodać probiotyki, które pomogą odbudować naturalną florę bakteryjną jelit.
Probiotyki to nic innego, jak żywe bakterie, które tworzą zdrowe środowisko w jelitach. Kiedy cierpisz na biegunkę, powinieneś dostarczyć je do organizmu. Istnieją pokarmy, które zawierają probiotyki i warto je włączyć do codziennej diety, bo zmniejszą ryzyko występowania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.
Niestety są to najczęściej produkty fermentowane lub kiszone, które nie wpłyną pozytywnie na działanie podrażnionego układu pokarmowego. Kiedy cierpisz na biegunkę przyjmuj probiotyki w postaci kapsułek lub proszków.
Unikaj ciężkostrawnych dań, kiszonek, nabiału i produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Smażone i tłuste potrawy zwykle nie są dobrze tolerowane przez osoby z biegunką.
Pokarmy, których należy unikać, kiedy masz biegunkę to:
- alkohol,
- sztuczne słodziki (występujące w gumie do żucia, dietetycznych napojach bezalkoholowych i zamiennikach cukru),
- fasola,
- brokuły,
- kapusta,
- kalafior,
- ciecierzyca,
- kawa,
- kukurydza,
- lody,
- zielone liściaste warzywa,
- mleko,
- groszek,
- papryka,
- śliwki,
- herbata.
Jeśli będziesz przestrzegał diety i nie sięgniesz po ulubione pokarmy lub przekąski, biegunka z pewnością zakończy się wcześniej.
Biegunki wirusowe i bakteryjne to choroby zakaźne, dlatego bardzo ważne jest częste mycie rąk i unikanie kontaktu z osobami, które mają objawy. Pomoże również utrzymanie w czystości często dotykanych sprzętów domowych i zachowania ostrożności podczas przygotowywania pokarmów z surowego mięsa czy jajek. Dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem również pomoże uniknąć nieżytów układu pokarmowego. Trzeba również pamiętać o prawidłowym przechowywaniu produktów spożywczych, szczególnie podczas letnich upałów.
Nawracająca biegunka może być również objawem alergii pokarmowej, dlatego zwracaj uwagę na to, po czym twój organizm reaguje gwałtownie. Ostre biegunki mogą być również objawem groźnych chorób, dlatego, jeśli zobaczysz krew w kale, natychmiast udaj się do lekarza.
CZYTAJ TAKŻE:
Nie tylko Turcja i Egipt. W tych krajach i sytuacjach uważaj na "zemstę Faraona"
Tu też może rozwinąć się grzybica. Objawy łatwo pomylisz ze zmęczeniem
Ból pod żebrem nie wróży nic dobrego. Konieczna jest pilna wizyta u lekarza