Włącz do diety dla zdrowia serca i jelit. Otręby możesz jeść na wiele sposobów
Są produktem ubocznym, jaki powstaje w trakcie przerabiania ziaren zbóż na mąkę lub kaszę. Otręby są jednak niezwykle cennym produktem spożywczym, które powinien znaleźć się w diecie każdego. Nie tylko regulują pracę jelit, ale obniżają cholesterol, chronią przed miażdżycą i są bogate w wiele cennych pierwiastków i witamin. Które otręby są najlepsze i w jaki sposób włączyć je do diety?
Otręby zalecane są przede wszystkim osobom, które cierpią na nawracające problemy jelitowe. Zawarty w nich błonnik doskonale oczyszcza jelita, poprawia perystaltykę i tym samym metabolizm. Udowodniono, że odpowiednia podaż błonnika zmniejsza ryzyko występowania raka jelita grubego.
Błonnik, w towarzystwie z wodą, pęcznieje w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu na dłużej odczuwana jest sytość po posiłku. Jest niezbędnym składnikiem w diecie osób, które są na diecie i walczą z dodatkowymi kilogramami.
Otręby zawierają w sobie takie pierwiastki, jak cynk, fosfor, żelazo, magnez, miedź, selen a także witaminy z grupy B. Ich regularne spożycie poprawia zatem funkcje układu krwionośnego, nerwowego, a także korzystnie oddziałuje na pracę mięśni. Otręby wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, obniżające ciśnienie tętnicze a także pozwalają utrzymać stabilny poziom glikemii, zapobiegając skokom cukru.
Otręby dzielimy na kilka rodzajów, w zależności od tego, z jakiego zboża powstały. Najpopularniejsze otręby na rynku, to otręby pszenne i owsiane, jednak do wyboru mamy także orkiszowe, żytnie czy otręby z samopszy. Istnieją między nimi różnice, o których warto wiedzieć, by dobrać odpowiedni rodzaj do swoich potrzeb żywieniowych.
Otręby pszenne
Mają największą ilość węglowodanów, a najmniejszą zawartość błonnika. Otręby pszenne cechuje też wysoka zawartość fosforu, którego nadmiar nie jest wskazany u osób z chorobami nerek. Otręby pszenne dostarczą sporą ilość błonnika oraz kwasów tłuszczowych.
Otręby owsiane
Ten rodzaj otrębów zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie, bowiem w 100 g produkty jest 25 g błonnika. Obecne beta-glukany obniżają poziom cholesterolu LDL, korzystne wpływają na profil lipidowy, wspomagają odchudzanie i likwidują dolegliwości jelitowe, takie jak zaparcia cz y wzdęcia.
Otręby orkiszowe
Potas, sód i magnez to pierwiastki, których najwięcej znajdziemy w otrębach orkiszowych. Ta odmiana jest zalecana w szczególności osobom z problemami sercowo-naczyniowymi. W otrębach orkiszowych znajdziemy już 27 g błonnika na 100 g produktu, a także zawierają w sobie witaminę A oraz B.
Otręby żytnie
Otręby żytnie zalecane są osobom aktywnym fizycznie. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, ich spożywanie wspomaga pracę układu nerwowego oraz przyspiesza regenerację mięśni. Orkisz pozwala także odbudować florę bakteryjną jelit i reguluje poziom cholesterolu.
Otręby z samopszy
Ziarno samopszy jest mniejsze od ziarna pszenicy i jest najstarszą jej odmianą. Bogata jest w białko, korzystne aminokwasy, takie jak fenyloalanina, metioina, tyrozyna, które wpływają na pracę układu nerwowego. Otręby z samopszy zawierają także magnez, żelazo, cynk i mangan. Mają najmniej kalorii, a najwięcej błonnika, ponieważ w 100 g produktu znajduje się go aż 31 g.
Otręby nie powinny być spożywane w nadmiarze, bowiem duża podaż błonnika może powodować bóle brzucha, zaparcia oraz nieprzyjemne wzdęcia. Decydując się zwiększenie ilości błonnika w diecie, nie należy zapominać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów.
Otręby bardzo łatwo włączyć do diety, ponieważ można je dosypać do zup i sposób, mogą zastąpić panierkę do dań mięsnych.
Jeszcze łatwiejszym wykorzystaniem otrębów jest dodanie ich do jogurtu, owsianki lub płatków śniadaniowych. Są także dobrym dodatkiem do koktajli owocowych.
Zalecana dzienna ilość otrębów wynosi maksymalnie trzy duże łyżki stołowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Kupujesz taki ryż? Zrób jedno, a będziesz zdrowszy
Doskonały wybór dla serca, mózgu i figury. Zbija cholesterol i wymiata złogi
Jeden z najzdrowszych octów. Polej nim sałatkę lub rozpuść w wodzie i pij przed posiłkiem