Włącz do diety dla zdrowia serca i jelit. Otręby możesz jeść na wiele sposobów

Są produktem ubocznym, jaki powstaje w trakcie przerabiania ziaren zbóż na mąkę lub kaszę. Otręby są jednak niezwykle cennym produktem spożywczym, które powinien znaleźć się w diecie każdego. Nie tylko regulują pracę jelit, ale obniżają cholesterol, chronią przed miażdżycą i są bogate w wiele cennych pierwiastków i witamin. Które otręby są najlepsze i w jaki sposób włączyć je do diety?

Otręby i ich właściwości zdrowotne

Otręby zalecane są przede wszystkim osobom, które cierpią na nawracające problemy jelitowe. Zawarty w nich błonnik doskonale oczyszcza jelita, poprawia perystaltykę i tym samym metabolizm. Udowodniono, że odpowiednia podaż błonnika zmniejsza ryzyko występowania raka jelita grubego.

Błonnik, w towarzystwie z wodą, pęcznieje w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu na dłużej odczuwana jest sytość po posiłku. Jest niezbędnym składnikiem w diecie osób, które są na diecie i walczą z dodatkowymi kilogramami.

Otręby zawierają w sobie takie pierwiastki, jak cynk, fosfor, żelazo, magnez, miedź, selen a także witaminy z grupy B. Ich regularne spożycie poprawia zatem funkcje układu krwionośnego, nerwowego, a także korzystnie oddziałuje na pracę mięśni. Otręby wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, obniżające ciśnienie tętnicze a także pozwalają utrzymać stabilny poziom glikemii, zapobiegając skokom cukru.

Reklama

Otręby i źródło ich pochodzenia

Otręby dzielimy na kilka rodzajów, w zależności od tego, z jakiego zboża powstały. Najpopularniejsze otręby na rynku, to otręby pszenne i owsiane, jednak do wyboru mamy także orkiszowe, żytnie czy otręby z samopszy. Istnieją między nimi różnice, o których warto wiedzieć, by dobrać odpowiedni rodzaj do swoich potrzeb żywieniowych.

Otręby pszenne

Mają największą ilość węglowodanów, a najmniejszą zawartość błonnika. Otręby pszenne cechuje też wysoka zawartość fosforu, którego nadmiar nie jest wskazany u osób z chorobami nerek. Otręby pszenne dostarczą sporą ilość błonnika oraz kwasów tłuszczowych.

Otręby owsiane

Ten rodzaj otrębów zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie, bowiem w 100 g produkty jest 25 g błonnika. Obecne beta-glukany obniżają poziom cholesterolu LDL, korzystne wpływają na profil lipidowy, wspomagają odchudzanie i likwidują dolegliwości jelitowe, takie jak zaparcia cz y wzdęcia.

Otręby orkiszowe

Potas, sód i magnez to pierwiastki, których najwięcej znajdziemy w otrębach orkiszowych. Ta odmiana jest zalecana w szczególności osobom z problemami sercowo-naczyniowymi. W otrębach orkiszowych znajdziemy już 27 g błonnika na 100 g produktu, a także zawierają w sobie witaminę A oraz B.

Otręby żytnie

Otręby żytnie zalecane są osobom aktywnym fizycznie. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, ich spożywanie wspomaga pracę układu nerwowego oraz przyspiesza regenerację mięśni. Orkisz pozwala także odbudować florę bakteryjną jelit i reguluje poziom cholesterolu.

Otręby z samopszy

Ziarno samopszy jest mniejsze od ziarna pszenicy i jest najstarszą jej odmianą. Bogata jest w białko, korzystne aminokwasy, takie jak fenyloalanina, metioina, tyrozyna, które wpływają na pracę układu nerwowego. Otręby z samopszy zawierają także magnez, żelazo, cynk i mangan. Mają najmniej kalorii, a najwięcej błonnika, ponieważ w 100 g produktu znajduje się go aż 31 g.

Jak jeść otręby i w jakich ilościach?

Otręby nie powinny być spożywane w nadmiarze, bowiem duża podaż błonnika może powodować bóle brzucha, zaparcia oraz nieprzyjemne wzdęcia. Decydując się zwiększenie ilości błonnika w diecie, nie należy zapominać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów.

Otręby bardzo łatwo włączyć do diety, ponieważ można je dosypać do zup i sposób, mogą zastąpić panierkę do dań mięsnych.

Jeszcze łatwiejszym wykorzystaniem otrębów jest dodanie ich do jogurtu, owsianki lub płatków śniadaniowych. Są także dobrym dodatkiem do koktajli owocowych.

Zalecana dzienna ilość otrębów wynosi maksymalnie trzy duże łyżki stołowe.

CZYTAJ TAKŻE:

Kupujesz taki ryż? Zrób jedno, a będziesz zdrowszy

Doskonały wybór dla serca, mózgu i figury. Zbija cholesterol i wymiata złogi

Jeden z najzdrowszych octów. Polej nim sałatkę lub rozpuść w wodzie i pij przed posiłkiem


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: pszenica | zdrowa żywość
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL