Doskonały wybór dla serca, mózgu i figury. Zbija cholesterol i wymiata złogi

Owsianka to podstawa w diecie osób, które chcą zredukować masę ciała ale przede wszystkim zjeść śniadanie, które na długo pozostawi uczucie sytości. Płatki owsiane są bogate w wiele witamin i minerałów, ale przynoszą też inne korzyści zdrowotne. Dlaczego warto jeść je codziennie i jak wykorzystać w kuchni, jeśli nie lubimy owsianki? Odpowiadamy.

Płatki owsiane - bogactwo witamin

Płatki owsiane to przede wszystkim tłuszcze oraz białko, ale także węglowodany złożone. To, co sprawia, że są tak cenne dla organizmu człowieka, to wysoka zawartość błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, ale również witamin. W płatkach owsianych przede wszystkim znajdziemy:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • mangan,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń.

Płatki owsiane dla cukrzyków

Płatki owsiane mogą być spożywane przez cukrzyków, ponieważ ich IG wynosi 40. Udowodniono, że ich regularne spożywanie pozwala także uchronić przed cukrzycą typu 2. Korzystnie wpływają na metabolizm, a także sprawiają, że jedząc je na śniadanie - rzadziej w ciągu dnia odczuwamy nagły głód, sięgając po niezdrowe przekąski.

Reklama

Przeprowadzono badania, w których pacjentom z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością codziennie podawano do jedzenia płatki owsiane. Dieta była stosowana przez miesiąc, a naukowcy odkryli, że spadek poziomu cukru we krwi u badanych był na tyle satysfakcjonujący, że pozwoliło to na zmniejszenie przyjmowanej codziennie insuliny aż o 40 proc.

Owsianka zbija cholesterol

Płatki owsiane zawierają w sobie beta-glukan, składnik błonnika pokarmowego. Wiąże on kwasy żółciowe, które usprawniają proces trawienia tłuszczów, tym samym zapobiegając odkładaniu się "złego" cholesterolu. To właśnie za jego sprawą jelita pracują aktywnie, pozbywając się niekorzystnych produktów przemiany materii. Błonnik zapewnia również uczucie sytości, a tym samym hamuje napady "wilczego głodu".

Płatki owsiane na dobry nastrój

Dzięki zawartości magnezu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, regularne spożywanie płatków owsianych pozwala zredukować stres a także zapobiega nerwowości i likwiduje uczucie zmęczenia.

Jedz owsiankę dla odporności

Substancje odżywcze zawarte w płatkach owsianych działają stymulująco na układ odpornościowy człowieka. Beta-glukany aktywują makrofagi, które są komórkami układu immunologicznego. Dzięki temu, regularne jedzenie płatków sprawia, że organizm łatwiej radzi sobie zarówno z infekcjami wirusowymi, jak i bakteryjnymi.

Płatki owsiane w nadwadze i otyłości

Owsianka to typowy posiłek w menu osób, które chcą zredukować masę ciała. Korzystny dla jelit błonnik wspomaga przemianę materii, zapewniając energię na dłuższy czas. Dodatkiem do płatków owsianych zazwyczaj są surowe owoce, niezbędne w zdrowej i zbilansowanej diecie. Niektóre diety zachęcają, by jeden dzień w tygodniu spożywać tylko płatki owsiane. Nie wywoła to niedoborów w organizmie, a usprawni pracę jelit i pomoże w pozbyciu się zalegających złogów i toksyn.

Jeśli nie owsianka, to co?

Płatki owsiane najczęściej spożywane są jako owsianka, zalane gorącą wodą lub mlekiem. Jeśli jednak nie jesteśmy zwolennikami tej konsystencji, surowe płatki można dodać do jogurtu naturalnego lub kefiru i odstawić na noc do lodówki, by rano były one miękkie. To jednak nie wszystko, bowiem płatki owsiane idealnie nadają się jako dodatek do ciasteczek, ciast, a nawet dań z mięsa. Można je również dodać do ulubionych warzyw i owoców, a następnie zblendować, by otrzymać zdrowy i sycący koktajl.

CZYTAJ TAKŻE: 

Siedem przypraw, które usprawniają metabolizm

Złota przyprawa dla zdrowia całego organizmu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL