7 przypraw, które usprawniają trawienie. Dodaj do kawy, ciast lub dań świątecznych
Menu na Boże Narodzenie jest praktycznie bezmięsne, ale ciężkostrawne. Kapusta kiszona, groch, grzyby - już w Wigilię możemy poczuć dolegliwości trawienne, a przed nami jeszcze dwa dni biesiadowania. Jak przyprawiać potrawy świąteczne, by uniknąć wzdęć i bólu żołądka?
Tradycyjne Boże Narodzenie to trwająca prawie trzy dni biesiada. Najpierw kolacja wigilijna, potem dwa dni przy suto zastawionym stole. Próbujemy wędlin, sałatek, przystawek, a na deser zjadamy świąteczne ciasta. Taka dieta, choć krótkotrwała może być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości. Dlatego przygotowaliśmy listę ziół i przypraw, które pomogą Twojemu układowi pokarmowemu przetrwać ten czas.
Przyprawy nie tylko nadają potrawom smak ale są również sprzymierzeńcem układu pokarmowego. Część z nich przyspiesza metabolizm i łagodzi objawy, które zwykle odczuwamy po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Już w starożytności wykorzystywano właściwości zdrowotne przypraw i wiedziano, które nasiona i suszone rośliny przynoszą ulgę przy wzdęciach, zaparciach i bólach żołądka.
Przed świętami kup nie tylko suszoną kolendrę, ale również nasiona. Mają właściwości przeciwskurczowe i łagodzą objawy niestrawności. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny włączyć nasiona kolendry na stałe do swojej diety. Dodatkowo kolendra reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi.
Co przyprawić kolendrą? Suszone liście kolendry lub sproszkowane nasiona możesz dodać do zup i sosów. Podniesie smak dresingów do świątecznych sałatek. Natomiast świeże zioło doskonale pasuje do ostrych dań - zawarte w nim substancje przyjemnie chłodzą, łagodząc pieczenie.
Substancje zawarte w tej przyprawie stymulują wydzielanie soków żołądkowych i łagodzą skurcze mięśni gładkich. Koper włoski zawiera błonnik, więc pomoże uniknąć zaparć.
Co przyprawić koprem włoskim? Nasiona kopru włoskiego możesz dodać do zup świątecznych oraz bigosu. Możesz również zaopatrzyć się przed świętami w herbatę z kopru - ma bardzo łagodny, przyjemny smak. Po obfitym posiłku warto sięgnąć po filiżankę tego dobroczynnego naparu.
Likwiduje wzdęcia, kolki i zaparcia. Ma właściwości wiatropędne i przyspiesza wytwarzanie żółci. Kminek działa również rozkurczowo i jest cennym źródłem przeciwutleniaczy.
Co przyprawić kminkiem? Doskonale pasuje do bigosu i innych ciężkostrawnych dań z kiszonej kapusty. Jest świetnym dodatkiem do tłustych potraw - pieczenie świątecznych i ciężkich sosów.
Zioło o pięknym zapachu, który podnosi walory zup i sosów. Sproszkowane nasiona kozieradki zawierają dużo błonnika pokarmowego, który przyspiesza procesy trawienne. Usprawnia perystaltykę jelit, więc minimalizuje ryzyko zaparć po kilku dniach biesiadowania. Do właściwości kozieradki zalicza się również ochronne działanie na narządy układu pokarmowego. Spożywać ją powinny osoby cierpiące na chorobę wrzodową.
Co przyprawić kozieradką? Świąteczne zupy zyskają, gdy dodasz do nich odrobinę tej przyprawy. Również zawiesiste sosy do mięs i pikantne przystawki staną się lepiej strawne, gdy doprawisz je kozieradką.
Również desery świąteczne możesz przygotować tak, by nie powodowały uczucia ciężkości i wspierały procesy trawienne. Oto przyprawy, które warto dodać do świątecznych wypieków.
Cynamon
To jedna z podstawowych przypraw korzennych, którą warto dodać nie tylko do szarlotki. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi, więc doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów i słodkich napojów. Dzięki niemu nawet osoby z problemami metabolicznymi mogą pozwolić sobie na kawałek świątecznego ciasta. Cynamon jest ostrą przyprawą, która przyspiesza metabolizm i sprzyja prawidłowej pracy żołądka.
Co przyprawić cynamonem? Domowe ciasta i desery - świąteczne pierniki, kremy do tortów i oczywiście wszystkie wypieki z jabłkami. Cynamon to również ważny dodatek do grzańca, po który chętnie sięgamy w święta.
Kardamon
Jego właściwości wykorzystywano już w starożytnej medycynie chińskiej. Kardamon łagodzi skurcze mięśni gładkich brzucha i działa wiatropędnie. Jego wpływ na układ pokarmowy można śmiało nazwać kompleksowym. Substancje zawarte w nasionach kardamonu neutralizują szkodliwe bakterie bytujące w układzie pokarmowym, przez co chroni przed zatruciami pokarmowymi. Kardamon jest również naturalnym remedium na zgagę i objawy refluksu żołądkowo-przełykowego.
Co przyprawić kardamonem? To przyprawa uniwersalna - możesz ją dodawać do dań wytrawnych i deserów. Zmielone nasiona kardamonu są aromatycznym dodatkiem do kaw smakowych, kremów i ciast.
Melisa
Znana jest głównie z właściwości uspokajających, ale pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy. Reguluje wydzielanie soków żołądkowych i żółci. To powoduje, że procesy trawienne przebiegają bez zakłóceń. Łagodzi skurcze jelit i działa delikatnie wiatropędnie, więc zapobiega wzdęciom. Dodatek melisy do napojów świątecznych pozytywnie wpłynie również na atmosferę przy rodzinnym stole.
Co przyprawić melisą? Ta roślina nie jest typową przyprawą, którą możesz w wersji sproszkowanej lub suszonej dodać do potraw. Natomiast warto podać gościom herbatę z dodatkiem melisy, która pozytywnie wpłynie na ich samopoczucie podczas świątecznych biesiad.
Nasza lista zawiera tylko kilka podstawowych przypraw, które uratują Ciebie i Twoich gości przed niestrawnością. Istnieje jeszcze wiele innych ziół i przypraw o podobnych właściwościach. Warto wziąć je pod uwagę podczas przygotowania świątecznych specjałów. Pamiętajmy również o tym, by się nie przejadać i od czasu do czasu wstać od stołu i wyjść na przyjemny, zimowy spacer.
CZYTAJ TAKŻE: