Kupujesz taki ryż? Zrób jedno, a będziesz zdrowszy

Węglowodany to podstawowy składnik naszej diety. Warto zadbać o to, aby były dobrej jakości. Produktami bogatymi w węglowodany są m.in. ziemniaki czy ryż. Czy ryż jest zdrowy? Dlaczego mówi się, że może być toksyczny? Ryż czy ziemniaki - co będzie lepsze dla zdrowia? Odpowiadamy na wszystkie te pytania.

Czy ryż jest zdrowy?

Ryż to główny składnik kuchni azjatyckiej. Popularność zyskał m.in. ze względu na przypisywane mu zdrowotne właściwości. Czy słusznie? 

Ryż jest lekkostrawnym i wartościowym źródłem energii w naszej diecie. Najbardziej opłaca się jeść ryż brązowy, czarny i dziki. To gatunki, które, w odróżnieniu od ryżu białego, nie są oczyszczane z cennej osłonki. Są przez to bogate w błonnik, sycą na dłużej i usprawniają pracę jelit.

Reklama

Biały ryż jest z kolei najlepszy na wszelkie problemy żołądkowe. Jest lekkostrawny i nasyci nas bez niepotrzebnego obciążania żołądka.

Ryż jest także źródłem cennych witamin i minerałów, w tym:

  • witamin z grupy B,
  • fosforu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • magnezu.

Czy ryż jest toksyczny?

W ciągu ostatnich lat ryż zaczął być coraz częściej postrzegany jako toksyczny. Jest to spowodowane przez kilka czynników. 

Najczęściej zboże sprzedawane jest w plastikowych woreczkach. Gotowanie w nich ryżu sprawia, że szkodliwy plastik przenika do naszego jedzenia. Aby tego uniknąć, wystarczy torebkę ryżu rozciąć i ugotować go tak jak zwykle.

W ryżu odkryto także śladową obecność arsenu - toksycznej substancji, która w nadmiernych ilościach sprzyja nowotworom i chorobom sercowo-naczyniowym. Nie należy się jednak obawiać. Dopiero częste spożywanie dużych ilości ryżu może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne.

Zła opinia wynika także z rosnącej popularności diety ketogenicznej. Coraz częściej mówi się o wadze zdrowych tłuszczów i białek. Nie można jednak zapominać, że dieta keto nie jest odpowiednia dla każdego i w wielu przypadkach rezygnacja z węglowodanów będzie wiązać się ze zdrowotnymi komplikacjami.

Polecamy też: Mycie ryżu - dlaczego jest potrzebne i jak to należy robić?

Co jest zdrowsze - ryż czy ziemniaki?

Często powtarzanym mitem jest to, że ziemniaki są niezdrowe. Prawda jest jednak inna. Są mniej kaloryczne niż pozostałe węglowodany, a do tego wyjątkowo tanie. W porównaniu ze zbożami mają dużą zawartość witaminy C oraz potasu. Ich indeks sytości jest zdecydowanie wyższy niż ryżu. Ryż jest za to lepszym dostarczycielem białka. 

Zdrowy jest zarówno ryż, jak i ziemniaki. Jednym z głównych założeń korzystnej dla organizmu diety jest jej zróżnicowanie. Dlatego warto wybierać obydwa rodzaje węglowodanów na zmianę i nie ograniczać się do tylko jednego typu.

CZYTAJ TAKŻE:

Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych

Mleko z "kotków" to płynne złoto. Rozprawi się z grypą i katarem

Podtruwają nas każdego dnia. Szkodliwe dodatki do żywności

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: ryż | węglowodany w diecie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL