Najlepsze źródła witaminy E. Utrzymasz w ryzach cholesterol, ochronisz skórę przed starzeniem
Witamina E, zwana też witaminą młodości, nie jest syntetyzowana przez ludzki organizm, więc powinna być dostarczana wraz z pożywieniem. Nie tylko dla pięknej skóry. Witamina E redukuje ilość wolnych rodników, które odpowiadają za procesy przedwczesnego starzenia, a także rozwój wielu chorób, uczestniczy w ochronie czerwonych krwinek, ekspresji genów i przekazywaniu sygnałów nerwowych. Jak dostarczać organizmowi witaminę E? Jakie produkty zawierają duże jej ilości? Odpowiadamy.
Oliwa, którą otrzymuje się z miąższu owoców drzewa oliwnego, należy do najstarszych olejów znanych ludzkości. Zaliczana jest też do tych najbardziej cenionych. Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, związków fenolowych, karotenoidów, a także witamin, w tym witaminy E (jak się wskazuje, już jedna łyżka pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik). Najwięcej cennych związków obecnych jest w oliwie extra virgin.
Dlaczego warto sięgać po oliwę? Oliwa pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, zmniejsza stężenie markerów zapalnych, obniża ciśnienie, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, ma działanie antywirusowe i antybakteryjne, wspomaga procesy trawienia oraz usuwania toksyn z organizmu, jest istotna dla zdrowia ośrodkowego układu nerwowego, działa przeciwstarzeniowo. Spożywanie więcej niż pół łyżki stołowej oliwy dziennie wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.
Wielbicieli pistacji nie brakuje. Świetnie smakują, sprawdzają się jako przekąska, a także dodatek do dań, a co więcej są źródłem cennych składników. Przede wszystkim są źródłem witaminy E (5,2 mg/100g). Zawierają także witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk. Są dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczów oraz błonnika. Pistacje zbiją wysoki cholesterol, wspomogą pracę oczu, wzmocnią mięśnie i kości, pomogą kontrolować poziom glukozy i ciśnienia, wpływają korzystnie na działanie układu nerwowego. Ze względu na wysoką kaloryczność pistacji zaleca się spożywanie ok. jednej do dwóch garści dziennie, czyli średnio 30 g.
Wystarczy pokroić miąższ awokado na plasterki, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zjeść z ulubionymi dodatkami, by zapewnić organizmowi dawkę m.in. witaminy młodości. Można je również ułożyć na kanapce i lekko rozgnieść, zastępując w ten sposób masło lub margarynę. To najprostsze sposoby na wykorzystanie tego wyjątkowego owocu. Jedząc awokado, poza witaminą E, dostarczamy organizmowi witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, potasu czy fosforu. Awokado jest również bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i układu nerwowego. Awokado pozwala utrzymać prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, pomaga zachować dobry wzrok. Jedz jedno dziennie.
Ziarna słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Już trzy łyżki stołowe wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie u osoby dorosłej (100 g łuskanych nasion słonecznika zawiera 35 mg witaminy E). Pestki słonecznika dostarczają również witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Zawierają dużo białka i są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Obniżają poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi, poprawiają perystaltykę jelit, wspomagają wzrok i układ kostny, stanowią wsparcie dla układu nerwowego.
Kiełki pszenicy, jak się zauważa, są najbardziej bogatym w witaminy i minerały produktem tego zboża. To jedno z najbogatszych źródeł witamin A, B, C i E. Jedna łyżka oleju z kiełków pszenicy pokrywa nawet 250 proc. dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę E. Kiełki zawierają też duże ilości magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu. Kiełki pszenicy poprawiają pracę serca, wspomagają układ odpornościowy oraz opóźniają proces starzenia.
Dobrymi źródłami witaminy E są również:
- inne oleje roślinne,
- margaryny,
- orzechy laskowe,
- orzechy włoskie,
- migdały,
- pestki dyni,
- papryka zielona,
- papryka czerwona,
- natka pietruszki,
- czarne jagody.
CZYTAJ TAKŻE:
Są bogate w witaminy młodości, magnez i błonnik. Dlaczego warto jeść orzechy brazylijskie?
Mniejsze odmiany są skarbnicą witamin. Kto powinien jeść pomidorki koktajlowe?
Najlepsze źródła błonnika w diecie. Wymiotą złogi i pomogą schudnąć