Obniżają "zły" cholesterol i ciśnienie, zwiększają produktywnośc mózgu. Stosuj też na kanapce
Świetnie nadają się jako dodatek do pieczywa i słodkich wypieków. Dobrze smakują w sałatkach i daniach warzywnych, jak również mięsnych. Sprawdzają się w owsiance, zastępują niezdrowe przekąski, a zrobiona z nich pasta świetnie zastępuje masło. Pestki słonecznika bogate są w witaminy, zawierają dużo białka i są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Warto włączyć je do diety, bo przynoszą organizmowi mnóstwo korzyści. Sprawdź, jakie właściwości się im przypisuje i jak zrobić pastę ze słonecznika.
Pestki słonecznika zawierają wiele cennych składników odżywczych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są przede wszystkim bogatym źródłem witaminy E - trzy łyżki stołowe pestek słonecznika wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę u osoby dorosłej. Dostarczają również witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i witaminy B6, a także witaminy C. Znajdziemy w nich również potas, żelazo, magnez oraz wapń.
Pestki słonecznika zawierają też duże ilości białka, spore ilości błonnika pokarmowego i dobre dla zdrowia tłuszcze. Dostarczają organizmowi również związków roślinnych, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe, które są silnymi przeciwutleniaczami.
100 g pestek słonecznika ma 584 kcal.
Pestki słonecznika można nabyć praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Dostępne są ziarna słonecznika łuskane lub niełuskane, surowe, prażone, solone i niesolone. Najlepiej wybierać pestki pochodzące z upraw ekologicznych, bez stosowania pestycydów czy innych szkodliwych substancji. I te w formie nieprzetworzonej. Przed spożyciem niełuskanych pestek należy najpierw pozbyć się łupiny.
Nie sposób wymienić wszystkich korzyści wynikających ze spożywania pestek słonecznika. Jest ich sporo. Wskażemy te najważniejsze.
Pestki słonecznika naturalnie wzmacniają odporność, a wynika to z obecności m.in. witaminy E, cynku i selenu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega niszczeniu zdrowych komórek przez wolne rodniki, zapewnia wyższą odporność m.in. na przeziębienia. Cynk warunkuje prawidłową czynność układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie, a selen to składnik układów enzymatycznych o działaniu antyoksydacyjnym, które ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników. Obecność silnych przeciwutleniaczy zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka.
Spożywanie pestek słonecznika pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu - obecne w nich składniki obniżają stężenie "złego" cholesterolu, poza tym ciśnienie krwi, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, są one rekomendowane dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 (mają niski indeks glikemiczny). Wyniki badań wykazały, że codzienne spożywanie 30 g nasion słonecznika obniża stężenia glukozy we krwi o ok. 10 proc.
Chrupanie pestek słonecznika pozytywnie wpłynie również na pracę mózgu, na wygląd skóry czy proces odchudzania.
Jedząc nasiona słonecznika, należy zachować umiar. Należy przy tym pamiętać, że słonecznik jest silnym alergenem.
Pasta z pestek słonecznika to świetnie smarowidło do chleba. Zastąpi i masło orzechowe, i zwykłe masło, a także twarożek. Sprawdzi się też jako dip czy dodatek do sosów. Stanowi doskonałe źródło białka roślinnego, zdrowych tłuszczów, witaminy E, czyli witaminy młodości, oraz magnezu (wspomagającego pracę mózgu i zmniejszającego napięcie emocjonalne) czy potasu (kluczowego dla prawidłowej pracy serca).
Przygotowanie pasty ze słonecznika nie jest skomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Potrzebujesz też zaledwie kilku składników, choć przepis zawsze możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami.
Składniki na pastę ze słonecznika:
- 1,5 szklanki pestek słonecznika, namoczonych przez noc w zimnej wodzie,
- pięć łyżek oleju roślinnego,
- sól i pieprz (do smaku).
Możesz też dodać np. suszone pomidory, czosnek, natkę pietruszki czy też wędzoną paprykę lub koncentrat pomidorowy.
Pestki słonecznika odcedź. W naczyniu, w którym będziesz miksować pastę (możesz użyć blendera), umieść wszystkie składniki i zmiksuj je na jednolitą masę. Dopraw w razie potrzeby.
CZYTAJ TAKŻE:
Do chleba zdrowsza od masła. Nie zawiera cholesterolu, dostarcza witamin
Przyprawy, z którymi lepiej nie przesadzać. W nadmiarze mogą zaszkodzić żołądkowi, sercu i wątrobie
Śniadanie mocy naszych dziadków. Jest bardzo sycące, a poza tym dobre dla serca i jelit