Śniadanie mocy naszych dziadków. Jest bardzo sycące, a poza tym dobre dla serca i jelit

Zaczynasz dzień od owsianki? Od czasu do czasu przygotowujesz jaglankę lub ryżankę, żeby "nie było nudno"? Jest jeszcze jedno danie, dość zapomniane, które warto przygotowywać na śniadanie. Mowa o gryczance. Kiedyś zajadali się nią nasi dziadkowie, potem gryczanka ustąpiła miejsca owsiance, ale dziś coraz więcej osób wraca do starych przepisów i wykorzystuje kaszę gryczaną nie tylko do obiadu. Czy warto jeść gryczankę? Jakie właściwości się jej przypisuje? Jak ją przygotować? Sprawdzamy.

Gryczanka - co to takiego?

Gryczanka to nic innego jak kasza gryczana na śniadanie. Najczęściej kasza gryczana niepalona (biała), na mleku, z dodatkami, w wersji na słodko z owocami i bakaliami. W niektórych przepisach do przygotowania gryczanki wykorzystuje się płatki gryczane, jednak najczęściej podstawą dania jest kasza. Wbrew pozorom nie jest to żadna nowość - gryczankę wspominają nasi dziadkowie.

Kaszy gryczanej w takiej wersji warto spróbować. Bo w wersji na słono, do obiadu, jest nam dobrze znana. Może dzięki temu przekonają się do niej ci, którzy wcześniej za nią nie przepadali. Warto. Wyjaśniamy, jakie właściwości ma kasza gryczana i jak organizm reaguje na gryczankę.

Reklama

Kasza gryczana - palona czy niepalona?

Wiele osób zastanawia się, czy lepszym wyborem jest kasza gryczana palona (prażona), czy też kasza gryczana niepalona (nieprażona). Czym różnią się od siebie?

Kasza gryczana palona to kasza, która została poddana obróbce cieplnej. Za sprawą tego procesu zyskuje wyjątkowy smak i aromat, a jej kolor zmienia się na ciemnobrązowy. Ma jednak delikatny posmak goryczy, dlatego wiele osób skłania się ku kaszy niepalonej. To z kolei kasza suszona, która ze względu na jasny kolor bywa nazywana również białą. Jest delikatniejsza w smaku, ale i ona nie wszystkich przekonuje. A czy jest lepsza dla zdrowia?

Obie kasze mają wiele zalet, ale więcej można ich wypisać po stronie kaszy niepalonej. Rozchodzi się głównie o działanie wysokiej temperatury, które odbija się niekorzystnie na zawartości antyoksydantów w kaszy. Wskazuje się, że całkowita zdolność antyoksydacyjna spada nawet czterokrotnie. W 100 g kaszy gryczanej palonej znajdziemy jednak nieco więcej błonnika, żelaza i kwasu foliowego niż w kaszy białej.

Kasza gryczana - dobre źródło białka, błonnika i magnezu

Kasza gryczana pozyskiwana jest z nasion gryki. Jest dobrym źródłem białka, błonnika i węglowodanów złożonych. Zawiera związki o charakterze antyoksydacyjnym - polifenole, które wzmacniają naczynia włosowate, stabilizują ciśnienie krwi oraz zawartość glukozy. W największej ilości w gryce występuje rutyna. Poza tym kasza gryczana dostarczy witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi czy cynku.

Ważna informacja - kasza gryczana nie zawiera glutenu i jest wskazana w diecie bezglutenowej ze względu na swoje wartości odżywcze i cenne składniki mineralne.

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana to bardzo wartościowy produkt, dobry m.in. dla serca, przede wszystkim ze względu na obecność rutyny (działa przeciwzakrzepowo), magnezu (niski poziom magnezu, utrzymujący się przez dłuższy czas, może być jednym z czynników podwyższających ryzyko zawału i udaru), a także błonnika (odpowiada m.in. za obniżenie poziomu cholesterolu). Błonnik wpływa pozytywnie także na pracę jelit. Rutyna i kwercetyna posiadają ochronne właściwości antyoksydacyjne.

Badania łączą też spożycie gryki z obniżaniem poziomu cukru we krwi. Uważa się, że za efekt ten odpowiedzialny jest D-chiro-inozytol, który m.in. zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Za sprawą witamin z grupy B kasza gryczana wspiera działanie mózgu i układu nerwowego.

Kasza gryczana może pomóc w procesie odchudzania. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, a posiłki bogate w białko sycą bardziej i szybciej niż posiłki z mniejszą zawartością tego składnika. Uczucie sytości po posiłku podtrzymywane jest dłużej także za sprawą błonnika.

Kasza gryczana zalecana jest m.in. osobom z nadciśnieniem, anemią czy cukrzycą.

Jak zrobić gryczankę?

Gryczanka jest bardzo sycąca. Jeśli zjesz ją na śniadanie, przed obiadem raczej nie będziesz musiał sięgać po przekąskę. Serwowana na ciepło rozgrzeje i doda energii, tak potrzebnej, by dobrze rozpocząć dzień. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim wartościowe danie, dobre dla serca i układu pokarmowego.

Oczywiście jest kilka sposobów na przygotowanie gryczanki. Niektórzy zalewają kaszę gryczaną zimą wodą i pozostawiają na kilka godzin lub na noc w lodówce, a następnie miksują z mlekiem i owocami. Inni dodają do niej np. znacznie więcej mleka. 

Do przygotowania bardziej klasycznej wersji potrzebujesz:

  • ok. 45 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 250-300 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • szczypty soli,
  • miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego (do smaku),
  • owoców (np. banana, malin, borówek, jabłka, gruszki).

Mleko zagotuj z solą, a następnie wsyp kaszę gryczaną. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj kaszę pod przykryciem przez ok. 15-25 min, do momentu, aż wchłonie prawie całe mleko. Dodaj miodu (lub syropu z agawy czy syropu klonowego) i przełóż na talerz. Na gryczance ułóż ulubione owoce, np. banana pokrojonego w plasterki i maliny. Całość możesz posypać np. siemieniem lnianym, nasionami chia lub migdałami.

Smak gryczanki może wzbogacić np. cynamon, suszone śliwki, naturalne kakao, orzechy włoskie.

CZYTAJ TAKŻE:

Dodaj łyżeczkę do owsianki. Podziała przeciwzapalnie, zahamuje podjadanie i wyrzuty cukru

Pod względem ilości wapnia biją na głowę mleko. Jedz regularnie dla zdrowia kości i serca

Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą "zły" cholesterol

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL