Do chleba zdrowsza od masła. Nie zawiera cholesterolu, dostarcza witamin
Od wielu lat toczy się dyskusja co jest zdrowsze, masło czy margaryna? Margaryna została owiana złą sławą, ze względu na zawartość niezdrowych tłuszczy i polecano wyeliminowanie jej z diety. Jednak niesłusznie. Od pewnego czasu obowiązują nowe przepisy, dzięki którym margaryna jest zdrowsza nawet od naturalnego masła.
Margarynę robi się najczęściej z olejów roślinnych. Do jej produkcji wykorzystywany jest olej słonecznikowy, palmowy, kukurydziany, sojowy czy rzepakowy. W składzie margaryny czasem występują też tłuszcze zwierzęce, jak np. olej rybi.
Prócz tłuszczy, margarynę robi się z wody, soli i emulgatorów. Konkurentka masła często jest też wzbogacana witaminami.
Można wyróżnić dwa rodzaje margaryny, takie jak twarde, czyli kostkowe oraz miękkie, czyli kubkowe. Margaryny twarde formą przypominają masło i mogą je zastępować przy pieczeniu. Tłuszcz ten wykorzystuje się również w przemyśle spożywczym do wyrobu ciast, ciastek, serków topionych czy lodów. Twarda margaryna ma zazwyczaj od 60 do 80 proc. tłuszczu.
Margaryna miękka jest za to wykorzystywana zazwyczaj do smarowania pieczywa zamiast masła. Ten tłuszcz nie twardnieje w lodówce, dzięki czemu z łatwością można go nakładać na kanapki. Margaryna miękka może zawierać od 25 do 60 proc. tłuszczu.
Obecnie margarynę można uznać za zdrowy produkt. Dawniej w jej procesie produkcji dochodziło do wytwarzania się tłuszczów trans, które są szkodliwe dla organizmu. Mogą one podnosić poziom złego cholesterolu i prowadzić do stanów zapalnych. Dzisiaj margaryna produkowana jest zupełnie inaczej i nie zawiera już tych substancji.
Również dzięki regulacjom i przepisom wprowadzonym na początku kwietnia 2021 roku przez Unię Europejską, margaryna z dużą ilością szkodliwych tłuszczów trans nie może być sprzedawana w sklepach. Dopuszczalna zawartość tych kwasów to do 2 g na 100 g margaryny. Mimo to większość margaryn miękkich zawiera poniżej 1 proc. tłuszczów trans.
Czytaj również: Złota fasola usuwa toksyny, zbija cholesterol, odchudza. To zdrowy zamiennik mięsa
Z tego powodu margaryna nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi i pracę serca. Co więcej, korzystanie z margaryny, zamiast masła może pomóc obniżyć zawartość tej substancji w organizmie. To dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, które są obecne w składzie produktu.
Margaryna jest zdrowa również ze względu na wzbogacanie witaminami i minerałami. Dodaje się do niej najczęściej potas, cynk, selen, a także witaminy z grupy B, witaminę A, E lub D. Produkt jest również bogaty w roślinne sterole pozytywnie wpływające na lipidogram krwi.
Od paru lat trwa spór, co lepiej wybrać, margarynę czy masło. Oba te produkty zdecydowanie różnią się od siebie w kilku kwestiach, ale w zależności od potrzeb i preferencji oba wybory będą dobre.
Pierwszą różnicą między margaryną a masłem jest skład obu produktów. Margaryna to głównie tłuszcze roślinne, więc większość tego typu artykułów spożywczych będzie odpowiednia dla wegetarian i wegan. Masło jest natomiast produkowane z tłuszczu mlecznego, który został otrzymany z mleka krowiego.
Masło zazwyczaj zawiera między 80 proc., a 82 proc. tłuszczu i są to głównie nasycone kwasy tłuszczowe. W margarynie zawartość tłuszczu jest różna, można nawet spotkać produkty o wyjątkowo obniżonej kaloryczności. W jej składzie znajdą się nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, również te, o które margaryna została wzbogacona, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3 czy omega-6.
Masło i margaryna to również różne smaki, aromaty i konsystencje. Smak i aromat masła pochodzą od tłuszczu mlekowego, przez co są bardzo charakterystyczne. Margaryna natomiast może mieć delikatniejszy smak, jeśli nie są do niej dodawane sztuczne aromaty maślane.
Margarynę i masło odróżnia także zawartość cholesterolu. W maśle znajduje się około 215 mg cholesterolu na 100 g masła. Margaryna natomiast jest całkowicie pozbawiona tej substancji.
Zła wiadomość dla osób liczących kalorie. 100 g margaryny ma aż 717 kcal. Łyżka margaryny (18 g) zawiera około 129 kalorii. Bardzo podobnie wypada masło, które ma 748 kcal w 100 g. To tyle samo co osiem łyżek oliwy z oliwek!
Margaryna, mimo że jest zdrowym produktem, to powinna być jedzona z umiarem, a przez niektóre osoby wykluczona z diety. Tego produktu nie powinny jeść osoby, które mają alergię na soję. W produkcji zastępcy masła często używa się oleju sojowego, który może wywołać niepożądaną reakcję u alergika.
Margaryny nie powinny także jeść osoby, które w swojej diecie stawiają na produkty nieprzetworzone. Tłuszcz jest przetwarzany i nie jest całkowicie naturalny, ze względu na dodatki chemiczne, emulgatory czy konserwanty. Dla takich osób lepszym wyborem od margaryny będzie masło.
Margaryna nie jest wskazana u osób z nadwagą i otyłością, będących na diecie redukcyjnej, bo jak każdy tłuszcz, jest bardzo kaloryczna.
CZYTAJ TAKŻE:
Jedz, jeśli masz wrażliwy żołądek lub wysoki cholesterol. Lepszy od twarogu
Kopalnia antyoksydantów. Chroni przed rakiem i cukrzycą, pomaga gubić kilogramy
Najzdrowsze towarzystwo dla marchewki. W PRL-u wiedzieli, co dobre