Warto zjeść trzy sztuki dziennie. Zbiją poziom cukru, dostarczą potasu i antyoksydantów
W tradycji kuchni śródziemnomorskiej obecne od zawsze, w Polsce suszone pomidory pojawiły się stosunkowo niedawno. Są wyraziste w smaku i bardzo uniwersalne, więc chętnie dodajemy je do różnych potraw. Warto to robić, bo suszone pomidory kryją w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zobacz, dlaczego warto jeść suszone pomidory i kto powinien ich unikać?
W kuchni włoskiej obecne od zawsze, w Polsce suszone pomidory pojawiły się stosunkowo niedawno. Warto dodawać je do potraw lub jeść jako przekąskę bo kryją w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych, i są pełne cennych witamin, antyoksydantów i mikroelementów dobrze wpływających na organizm. Jesienią i zimą, gdy w Polsce kończy się już sezon na dobre, świeże pomidory, warto sięgnąć właśnie po te suszone. Przyjrzyjmy się im dokładnie.
We Włoszech pomidory suszy się na słońcu, powoli oddają wilgoć, zachowując przy tym wartości odżywcze. To tradycyjna metoda, która wymaga wiele cierpliwości i jest pracochłonna. Nagrodą jest wspaniały, intensywny smak. Te, które trafiają do naszych sklepów najczęściej suszone są przemysłowo. W specjalnych suszarniach kontroluje się temperaturę i wilgotność, co pozwala na szybsze i bardziej efektywne suszenie.
Pomidory suszone w ten sposób smakują nieco inaczej, ale są bardziej dostępne i tańsze. Informację o tym, jak suszone były pomidory znajdziesz na etykiecie. Te przygotowane metodą tradycyjną można kupić w sklepach ekologicznych i włoskich delikatesach, ale na marketowych półkach również trafiają się takie produkty.
Suszone pomidory możesz zalane olejem lub oliwą w słoiku, rzadziej w woreczku lub luzem na wagę. Najczęściej sięgamy po te ze słoika, bo są gotowe do jedzenia. Suche również warto mieć w kuchennej szafce, bo świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów. Czym jeszcze się różnią? Pomidory suche są mniej przetworzone i są z pewnością mniej kaloryczne niż te zanurzone w oleju. Za to mogą zawierać więcej soli, która jest stosowana jako konserwant. Zatem te będą dobrą opcją dla osób, które dbają o niską kaloryczność posiłków.
Suszone pomidory ze słoiczka to wygodna opcja - nie trzeba ich moczyć przed podaniem. Jeśli nie musisz kontrolować kaloryczności posiłków to wybór dla Ciebie. Ale uwaga - zwróć uwagę na to, czym zalane są pomidory. Najzdrowsze są te zalane czystą oliwą z oliwek, ale tu trzeba liczyć się ze znacznie wyższą ceną. Najczęściej w sklepach znajdziemy suszone pomidory w oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Ten ostatni, szczególnie rafinowany będzie najmniej korzystną zdrowotnie opcją.
Suszone pomidory są bogate w:
- Witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz.
- Witaminę K - ważną dla zdrowia kości i prawidłowej krzepliwości krwi.
- Witaminę A odpowiedzialną za zdrowie oczu, skóry i funkcjonowanie układu immunologicznego.
- Magnez i żelazo, które wspierają układ nerwowy i produkcję energii.
Suszone pomidory zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, który jest związany z redukcją ryzyka wystąpienia niektórych chorób nowotworowych, zwłaszcza raka prostaty, oraz chorób serca. Likopen chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Suszone pomidory mają około 258-300 kcal na 100 gramów, w zależności od sposobu ich przygotowania i ilości zawartego oleju. Czyste, niesolone suszone pomidory bez dodatku oleju mają bliżej 258 kcal, natomiast te w oleju mogą mieć więcej kalorii ze względu na zawartość tłuszczu.
Suszone pomidory mają wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ są bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Sprawdźmy, na co są dobre suszone pomidory?
- Wsparcie dla serca. Suszone pomidory zawierają duże ilości potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca. Regularne spożywanie potasu może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych.
- Regulacja metabolizmu i poziomu cukru we krwi. Suszone pomidory są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Spożywanie błonnika jest również związane z mniejszym ryzykiem otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. Błonnik w suszonych pomidorach może pomagać w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą lub osób narażonych na jej rozwój.
- Wsparcie dla kości. Obecność wapnia i fosforu w suszonych pomidorach pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także wspiera metabolizm kości.
- Korzyści dla skóry. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i witamin, suszone pomidory mogą wspomagać zdrowie skóry, chroniąc ją przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV oraz procesami starzenia.
Nawet tak zdrowe i wartościowe produkty jak suszone pomidory, spożywane w nadmiarze, mogą szkodzić. Kto powinien spożywać je ostrożnie? Osoby z nadciśnieniem lub problemami z sercem powinny uważać na suszone pomidory z woreczka, ponieważ często zawierają one dużo soli, która może pogarszać stan zdrowia, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem. Nadmierna ilość sodu może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi i retencji wody w organizmie. Suszone pomidory są kwaśne, więc osoby, które cierpią na problemy trawienne powinny na nie uważać. Niestety jest to przysmak, który może działać drażniąco przy refluksie.
Jeśli ograniczasz kaloryczność potraw lub zawartość tłuszczy, sięgaj po te w wersji suchej. Jeśli wolisz w zalewie, to sprawdź jej skład - oliwa z oliwek Ci nie zaszkodzi, za to rafinowany olej słonecznikowy nie dostarczy żadnych wartości, za to podnosi kaloryczność pomidorów. Czy diabetycy i insulinooporni mogą jeść suszone pomidory? W przypadku tej grupy też trzeba zachować ostrożność i umiar. Pomidory suszone zawierają skoncentrowaną ilość cukrów, a ich indeks glikemiczny jest wyższy niż w świeżych pomidorach.
Najzdrowsze są te suszone na słońcu i zalane oliwą z oliwek. Ale nie warto odrzucać tych, które suszono przemysłowo lub zanurzono w oleju rzepakowym. Pomidory same w sobie zawierają bardzo wiele cennych dla zdrowia składników, dlatego jak najbardziej polecamy włączenie ich do diety. Oczywiście jak wszystko - z umiarem. O ile suche pomidory zamoczone w wodzie są niskokaloryczne, o tyle te z oleju podniosą energetyczność potrawy, dlatego zjadaj maksymalnie 3-5 sztuk dziennie.
Najlepiej traktować suszone pomidory jako dodatek do różnych dań. Jesienią i zimą możesz również zastąpić nimi świeże pomidory. Będą zdecydowanie intensywniejsze w smaku niż bladziutkie pomidory ze szklarni.
CZYTAJ TAKŻE:
Co zamiast owsianki? Na odporność i rozgrzanie jesienią jedz dyniankę
Grecy i Włosi się nim zajadają, a Polacy nie. Obniża cholesterol i ciśnienie
Nie tylko na "dobrą krew" i ciśnienie. Powodów, dla których warto jeść buraki, jest więcej