Słodszy od cukru i dobry dla cukrzyków. Uważaj, jeśli masz problem z nerkami
Syrop z agawy chętnie jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w deserach lub ciastach. Podobna do miodu substancja słodząca na pozór wydaje się zdrowsza i lepsza od białego cukru. Nie każdy ma jednak świadomość, że zawarta w syropie z agawy fruktoza może być groźna dla zdrowia niektórych osób. By stosować go z korzyścią dla organizmu, warto poznać jego skład i właściwości. Dla jednych będą zbawienne, dla innych - mogą okazać się obciążające.
Syrop z agawy to substancja słodząca, którą otrzymuje się z liści niektórych odmian agawy. Produkowany jest głównie w Meksyku, gdzie wyciska się sok z rośliny, poddaje go obróbce termicznej i przefiltrowaniu. Syrop ma gęstą konsystencję przypominającą miód. Kolor jest złocisty i również zbliżony do pszczelego tworu.
Syrop z agawy składa się głównie z fruktozy i glukozy, z czego zdecydowana większość to fruktoza (zawiera od 56 do 92 proc. fruktozy i glukozy od 8 - do 20 proc). Duża zawartość fruktozy wpływa na indeks glikemiczny syropu z agawy, który jest naprawdę niski. Indeks glikemiczny syropu z agawy wynosić może nawet 15.
Syrop używany jest jako zamiennik cukru lub miodu. Korzysta się z niego przy robieniu ciast, deserów lub napojów, doskonale sprawdzi się do polewania naleśników, bo przypomina syrop klonowy.
Syrop z agawy jest chętnie wykorzystywany jako zamiennik innych substancji słodzących jak cukier lub miód, jednak nie jest od nich zdrowszy. Spożywanie syropu dostarcza organizmowi mniej kalorii niż cukier.
Syrop z agawy ma 310 kilokalorii w 100 gramach produktu, natomiast cukier ma 386 kilokalorii w 100 gramach produktu (syrop ma 25 proc mniej kcal. niż cukier). W smaku jest znacznie słodszy od znanego nam cukru, więc można zastosować go mniej.
Badania na jego temat są jednak sprzeczne, a zadania o nim podzielone. Oto dlaczego syrop z agawy nie jest lepszy od cukru.
Syrop z agawy, przez sporą zawartość fruktozy, spożywany w dużych ilościach może być niebezpieczny dla organizmu. Fruktoza ma negatywny wpływ na zdrowie. Zawarta jest w owocach i warzywach, przez co większość z nas przyjmuje ją codziennie. Jednak spożywając ją w owocach, nie dostarczamy aż tak dużych ilości tej substancji, jak może się to dziać przy używaniu syropu z agawy.
Zbyt duże spożycie syropu z agawy prowadzi do przyrostu tkanki tłuszczowej, utraty witamin i minerałów, odkładanie się kwasu moczanowego, a także podwyższenia poziomu trójglicerydów we krwi. Co za tym idzie, rozwijać się mogą zapalenia stawów, kamica nerkowa, a nawet artretyzm.
Czytaj także: Na anemię, spadek nastroju i odporności. Zjedz cztery dziennie zamiast słodyczy
Stosowany z umiarem syrop z agawy może też mieć korzystny wpływ na organizm. Poza fruktozą i glukozą syrop zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak m.in. inulina. Inulina to błonnik pokarmowy, który ma właściwości prozdrowotne. Ta substancja wpływa na poprawę pracy jelit, reguluje ich perystaltykę, wspiera przemianę materii i przeciwdziała zaparciom.
Syrop z agawy ma w składzie również saponiny. To roślinne związki chemiczne, które nadają syropowi właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych. Obniżą poziom złego cholesterolu we krwi i mogą zatrzymać rozwój komórek nowotworowych.
Nie da się więc jednoznacznie stwierdzić czy syrop z agawy jest zdrowy. Jeśli zdecydujemy się na spożywanie syropu, trzeba zwrócić na ilość przyjmowaną do organizmu. Niekontrolowanie tego, ile jemy tej substancji słodzącej, może mieć bardzo negatywne skutki zdrowotne.
Z drugiej strony zawartość inuliny i saponiny w składzie syropu, nadaje jej właściwości zdrowotnych. Z tego względu syrop z agawy może być lepszy od cukru. Również na korzyść substancji słodzącej z meksykańskiej rośliny przemawia niski indeks glikemiczny i niższa zawartość kalorii. Dodatkowo syrop z agawy jest o wiele słodszy od cukru, przez co używa się go znacznie mniej.
Syrop z agawy jest bardzo podobny do miodu. Szczególnie przypomina go konsystencją, wyglądem i smakiem. Syrop z agawy będzie jednak lepszy dla osób cierpiących na cukrzycę (pod warunkiem, że nie będą przesadzać z jego ilością ani spożywać go w atakach hiperglikemii)
Indeks glikemiczny miodu wynosi 85, to bardzo dużo. Indeks glikemiczny syropu z agawy wynosi natomiast jedynie 15, więc może on być zamiennikiem dla miłośników miodu na diecie z niskim IG.
Syrop z agawy ma właściwości zdrowotne, które nadają mu takie składniki jak inulina i saponiny. Dzięki nim syrop z agawy jest dobry na wsparcie pracy jelit, poprawienie metabolizmu i zwalczenie zaparć. Zapobiegnie również rozwojowi komórek nowotworowych.
Niewielu wie, że syrop z agawy jest dobry dla włosów. Dzięki dużej zawartości fruktanów idealnie nawilży i odżywi kosmyki. Syrop jest składnikiem wielu kosmetyków jak szampony, ale także odżywki i maski. Nie trzeba jednak kupować specjalnych produktów, aby skorzystać z dobra syropu z agawy.
Czytaj także: Lubiane produkty wyzwalają migrenę. Sprawdź zawartość swojej lodówki
Zakupiony w sklepie syrop z agawy można połączyć z ulubioną pielęgnacją włosów. Wystarczy łyżka substancji słodzącej, którą należy dodać do takiej samej ilości maski lub odżywki. Składniki dokładnie mieszamy. Powstałą miksturę nakładamy na umyte, wilgotne włosy. Na głowę nakładamy foliowy czepek i tak przygotowaną pielęgnację zostawiamy na minimum 20 minut. Po czasie dokładnie spłukujemy włosy.
Po tak wykonanym zabiegu włosy będą odżywione, nawilżone i lśniące. Kosmetyki z dodatkiem syropu z agawy utworzą barierę ochronną, która zapobiegnie kruszeniu i łamaniu kosmyków.
Nie ma konkretnych przeciwwskazań do spożywania syropu z agawy. Należy jednak uważać na ilość spożywanego produktu. Zbyt duże przyjmowanie fruktozy w syropie do organizmu może powodować otyłość lub próchnicę. Zwiększy też ryzyko wystąpienia miażdżycy, nowotworu jelita grubego lub uszkodzenia nerek.
Mimo bardzo słodkiego smaku syrop z agawy NIE jest zakazany w diecie diabetyków. Ze względu na niski indeks glikemiczny syropu jest on nawet bezpieczniejszy dla cukrzyków od zwykłego cukru lub miodu.
CZYTAJ TAKŻE:
Niedoceniane warzywo dostarcza aż 8 witamin. Wzmaga potencję, chroni nerki, łagodzi dnę moczanową
Tworzy niebezpieczne połączenia. Włączenie go do diety może kosztować zdrowie
Wrzuć do herbaty jak cytrynę. Dostarczą witaminy C, rutyny i antyoksydantów