Dodajesz go do sałatki jarzynowej. To niedoceniane warzywo dostarcza aż 8 witamin

Seler korzeniowy to warzywo, które często jest niedoceniane - a szkoda, bo jest arcyzdrowy. Jest prawdziwą bombą witaminową, zawierającą wiele niezbędnych składników odżywczych, które pomagają oczyścić organizm i wspomagają pracę narządów. Seler korzeniowy to także jedno z najmniej kalorycznych warzyw, a spora zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nie wszyscy jednak mogą bez obaw sięgać po seler korzeniowy. Jakie korzyści dla zdrowia niesie jedzenie tego warzywa? Kto powinien unikać go w diecie? Wyjaśniamy.

Jaki wpływ na zdrowie ma seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to roślina, która kryje w sobie wiele wartościowych substancji. Włączenie tego warzywa do diety może pomóc w oczyszczaniu organizmu z toksyn i usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto spożywanie selera korzeniowego przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu (LDL) we krwi. Poprawia także funkcjonowanie nerek i serca oraz ułatwia trawienie tłuszczów.

Reklama

Seler korzeniowy to także jedno z najmniej kalorycznych warzyw, a spora zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Właśnie dlatego seler jest często jednym z podstawowych produktów w dietach odchudzających i w przypadku kłopotów z trawieniem przy różnych dolegliwościach układu pokarmowego. Seler korzeniowy jest także często dodawany do sałatki jarzynowej. Lubiany jest m.in. ze względu na swój lekko orzechowy smak, jak i właśnie cenne składniki odżywcze. 

Seler naciowy również posiada wiele składników odżywczych, jednak ze względu na właściwości prozdrowotne znacznie bardziej ceniony jest seler korzeniowy. Wbrew pozorom nie chodzi tylko o część rośliny, ale także o odmianę. Warzywo, z którego zwykle konsumujemy nać to Apium graveolens var. dulce, a ten z rosnącą pod ziemią bulwą — Apium graveolens var. rapaceum.

Jakie wartości odżywcze są w selerze korzeniowym?

Korzeń selera to bogate źródło przeróżnych witamin i związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród witamin przyswajanych ze 100 g tego warzywa znajdziemy między innymi:

Witaminy w selerze korzeniowym

Nazwa:Zawartość w 100 g:Procent dziennego zapotrzebowania (RWS):
Witamina C8 mg10 %
Witamina K41 µg 54,6 %
Witamina E0,36 mg3 %
WItamina B1 (tiamina)0,05 mg4,5 %
Witamina B2 (ryboflawina)0,06 mg4,7 %
Wtamina B3 (niacyna, PP)0,7 mg4,5 %
Witamina B5 (kwas pantonenowy)0,35 mg5,8 %
Witamina B6 (pirydoksyna) 0,2 mg12,1 %

Oprócz ośmiu wymienionych witamin korzeń selera jest też źródłem minerałów i związków chemicznych, które wywierają pozytywny wpływ na ludzkie ciało. Wśród nich znajdziemy przede wszystkim potas i fosfor — w 100 g korzenia selera dostarczymy ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania dla obu tych składników. W rosnącej pod ziemią części selera z omawianej odmiany znajdziemy też sporo miedzi oraz manganu. Pozostałe pierwiastki budujące związki obecne w tym warzywie to wapńmagnezżelazo oraz cynk.

Seler korzeniowy zawiera też beta-karoten, który oprócz tego, że przyspiesza opalanie, pomaga też redukować poziom cholesterolu i wpływa pozytywnie na kondycję oczu. Roślina dostarcza również flawonoidy i furanokumaryny — substancje o działaniu przeciwzapalnym, rozkurczowym, a także moczopędnym i antyoksydacyjnym. W kwestii eliminacji wolnych rodników, czyli procesie antynowotworowym duży udział odgrywa psoralen należący do furanokumaryn, który w dużych ilościach jest obecny właśnie w selerze korzeniowym.

Ile kalorii i jaki indeks glikemiczny ma seler korzeniowy?

W 100 gramach selera dostarczamy do organizmu 42 kcal. Przeciętna bulwa korzeniowa selera tej odmiany waży ok. 300 g. 

Indeks glikemiczny dla tej rośliny zmienia się diametralnie w procesie obróbki termicznej. Surowy korzeń selera ma niskie IG równe 35. Po ugotowaniu ta wartość wzrasta aż do 85 (wysoki indeks glikemiczny). Plaster o grubości ok. 1 cm waży przeciętnie 60 g — ładunek glikemiczny dla takiej porcji surowego selera korzeniowego wynosi 1,93. Osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym powinny jeść go jedynie w surowej postaci. 

Jak seler korzeniowy wspomaga nerki?

Wymieniane powyżej składniki odżywcze, a przede wszystkim substancje moczopędne obecne w selerze korzeniowym mają zbawienny wpływ na pracę nerek. Regularne spożywanie tego warzywa może łagodzić objawy dny moczanowej, która prowadzi do uszkodzenia tych narządów.

Obecne w selerze związki zmniejszają również prawdopodobieństwo powstania i rozrostu kamieni nerkowych.

Czy seler korzeniowy wpyłwa na potencję?

Seler może się okazać naturalnym sprzymierzeńcem mężczyzn, którzy borykają się z problemami z potencją. Żeby zauważyć efekty, należy włączyć to warzywo do regularnej diety. W jaki sposób substancje zawarte w selerze korzeniowym pomagają w zwalczaniu problemów ze sprawnością seksualną? 

Przede wszystkim przyczyniają się do zwiększenia produkcji androsteronu, męskiego hormonu płciowego z grupy androgenów. Często zbyt duże ilości są wydalane razem z potem, a organizm nie potrafi wystarczająco szybko uzupełnić braków. Pomocna jest też arginina, jeden z aminokwasów, który bierze udział w procesie rozszerzania naczyń krwionośnych, co skutkuje dłuższą i silniejszą erekcją, a także silniejszymi doznaniami seksualnymi. 

Schemat działania jest podobny do dostępnych w aptekach leków na potencję, jednak mniejsze dawki przyjmowane w naturalnych związkach do minimum ograniczają wystąpienie ewentualnych skutków ubocznych. Są jednak inne sytuacje i całe grupy osób, które mimo wszystkich zdrowotnych korzyści selera powinni go unikać.

Kto nie powinien jeść selera - przeciwwskazania

Seler to jeden z najsilniejszych alergenów wśród powszechnie wykorzystywanych w kuchni produktów. Znacznie częściej do reakcji alergicznej dochodzi po spożyciu surowego selera, np. startego w surówce colesław. Szczególną ostrożność powinny wykazać osoby, u których stwierdzono uczulenie na pyłki brzozy, bylicy lub szałwii. Często alergia na seler pojawia się też u osób, które nie tolerują marchewki, pietruszki, kolendry, kminku, anyżu lub papryki. Lista jest długa, bo działanie uczulające selera jest silne i szybko ujawnia się u osób, które są podatne na wpływ alergenów.

Do objawów uczulenia na seler należy tzw. zespół alergii jamy ustnej (OAS) objawiający się obrzękiem, swędzeniem i zaczerwienieniem warg, jamy ustnej, a także podrażnieniem gardła. Przy reakcji alergicznej może pojawić się także pokrzywka, trudności z oddychaniem i zatrucie pokarmowe w postaci bólu brzucha, wymiotów i biegunki. 

Alergię na seler diagnozuje się oznaczając specyficzne przeciwciała klasy IgE w surowicy krwi. W niektórych państwach (np. w Wielkiej Brytanii) na produktach umieszcza się informację o możliwej zawartości śladowych ilości selera, podobne do tych o soi czy orzeszkach ziemnych.

CZYTAJ TAKŻE

Ma więcej błonnika niż siemię lniane. Oczyszcza jelita, koi skórę, odchudza

Co dobrego zawierają gruszki? Ile kalorii i jaki indeks glikemiczny ma gruszka?

Deser z PRL-u to bogactwo witamin i minerałów. Jedz, gdy szwankują jelita

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dna moczanowa jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL