Wapń - dla mocnych kości (i nie tylko)
Na pewno w dzieciństwie mama nieraz zachęcała cię do wypicia szklanki mleka bądź zjedzenia jogurtu. Teraz już zapewne wiesz, że słusznie. Wapń, obecny w tych produktach, to dla nas jeden z najważniejszych pierwiastków. Nie tylko jest niezbędny dla kości i zębów, ale także dla pracy serca czy układu nerwowego. Jakie objawy wskazują na niedobór wapnia? Dlaczego powinniśmy się martwić, gdy stężenie wapnia w organizmie jest za wysokie?
Wapń to podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Aż 99 proc. tego pierwiastka w ludzkim ciele znajduje się właśnie w nich (pozostała ilość w tkankach miękkich i płynach ustrojowych). Odgrywa on kluczową rolę w rozwoju układu kostnego i spowalnia utratę gęstości kości, co jest naturalną częścią procesu starzenia.
Kości powoli zaczynają tracić wapń już po 30. roku życia. W średnim wieku utrata masy kostnej przyspiesza i może prowadzić do osłabienia, kruchości kości (osteoporozy), a także złamań. W wielu przypadkach (m.in. u kobiet w okresie menopauzy) z tego powodu zaleca się suplementację. Niedobór tego pierwiastka jest też zgubny dla zębów - może skutkować ich kruchością i łamliwością, a także podatnością na próchnicę.
Wapń jest potrzebny, by układ nerwowy i sercowo-naczyniowy mogły prawidłowo pracować. Wiele badań wykazało, że wapń ma znaczenie w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. To istotny element, jeśli chodzi o przewodnictwo nerwowe, kurczliwość mięśni, aktywację niektórych enzymów oraz wydzielanie hormonów i neuroprzekaźników. Udział jonów wapnia jest konieczny w procesie krzepnięcia krwi.
"Wskazuje się, że obecność w diecie odpowiedniej zalecanej ilości wapnia jest niezbędna w zapobieganiu wystąpienia i leczeniu chorób takich jak otyłość, cukrzyca typu drugiego oraz niektórych nowotworów (m.in. sutka, prostaty i jelita grubego)" - zaznaczają eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.
Prawidłowe stężenie wapnia całkowitego w surowicy krwi oscyluje między 2,15 a 2,6 mmol/l. Normy poziomu wapnia często różnią się jednak w zależności od laboratorium analitycznego, dlatego wynik badania zawsze warto skonsultować z lekarzem. Kiedy stężenie wapnia we krwi jest zbyt małe, mówimy o hipokalcemii.
W Polsce, jak i wielu innych krajach europejskich, spożycie wapnia wraz z dietą utrzymuje się na niskim poziomie. To właśnie zbyt mała podaż tego pierwiastka wraz z pożywieniem jest główną przyczyną niedoboru.
Codziennie powinniśmy dostarczać organizmowi ok. 1000 mg wapnia. Zwiększone zapotrzebowanie występuje u dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu, kobiet w okresie ciąży i laktacji, a także, jak już wspominaliśmy, kobiet w okresie menopauzy (wapń zapobiega m.in. różnym chorobom okresu klimakterium). Prawidłowa podaż wapnia jest ważna także w przypadku seniorów, osób na diecie bezmlecznej (nie tylko mleko jest źródłem wapnia) oraz wegetarian i wegan.
Przyczyną hipokalcemii mogą być również niedobory - witaminy D (jest ona konieczna do wchłaniania wapnia) oraz magnezu. Nie można zapominać również o niedoborze parathormonu lub oporności tkanek na parathormon. Parathormon, hormon polipeptydowy wydzielany przez przytarczyce, uczestniczy w regulacji i utrzymaniu stałego stężenia wapnia we krwi. W wyniku zaburzenia pracy przytarczyc wydzielanie tego hormonu może być niedostateczne i może prowadzić do niedoboru wapnia.
Do możliwych przyczyn hipokalcemii zalicza się również: zaburzenia wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego (np. wskutek chorób jelit), zbyt dużą utratę wapnia z moczem czy przyjmowanie niektórych leków.
Niestety, łagodny, jak i przewlekły niedobór wapnia długo nie daje żadnych widocznych objawów. To zgubne. Gdyby symptomy niedoboru dały się łatwo zauważyć, szybciej moglibyśmy zaradzić problemowi, unikając nieprzyjemnych skutków.
U osoby, u której stężenie wapnia gwałtownie będzie spadać, lub u której stężenie wapnia będzie mniejsze niż 1,9 mmol/l, mogą występować:
- zaburzenia czucia w obrębie ust,
- mrowienie i drętwienie kończyn,
- skurcze i bóle mięśni,
- bóle stawów,
- tężyczka,
- zaburzenia rytmu serca i krzepliwości krwi,
- krwotoki z nosa,
- nadmierna męczliwość,
- zaburzenia uwagi,
- łamliwość włosów i paznokci,
- przesuszenie skóry,
- ubytki w zębach.
W przypadku niedoboru wapnia podatność kości na złamania zwiększa się. Przewlekłe niedobory przyczyniają się m.in. do krzywicy - u dzieci, a u dorosłych do osteomalacji i zwiększonego ryzyka osteoporozy.
Nadmiar wapnia w organizmie to hiperkalcemia. Jest to stan, w którym stężenie tego pierwiastka wynosi ponad 2,6 mmol/l (pamiętaj jednak, żeby wynik zawsze porównać z wartościami wskazanymi przez laboratorium). Ciężka hiperkalcemia występuje, gdy stężenie wapnia wynosi powyżej 3,5 mmol/l. Nadmiar wapnia jest spotykany zdecydowanie rzadziej niż niedobór, ale, gdy już się pojawi, powinien być powodem do niepokoju.
Przyczyną hiperkalcemii może być, odwrotnie niż w przypadku hipokalcemii, nadczynność przytarczyc. W wielu przypadkach winne są też nowotwory, m.in., białaczka, chłoniak, szpiczak, rak nerki, rak płuca, rak żołądka, rak jelita. W sumie, nadczynność przytarczyc wraz z nowotworami odpowiadają łącznie za ok. 90 proc. przypadków hiperkalcemii.
Pozostałe 10 proc. przypadków nadmiaru wapnia spowodowanych jest: nadczynnością tarczycy, nadmiarem witaminy D, stosowania preparatów zawierających znaczące ilości wapnia, unieruchomieniem w łóżku (np. w wyniku urazu; prowadzi do uwalniania wapnia z kości), a także niektórymi chorobami (np. rodzinną hiperkalcemią).
Jeśli stężenie wapnia będzie tylko nieznacznie podwyższone, nie odczujemy żadnych objawów lub objawy nie będą wyraźne. W przypadku, gdy stężenie wapnia będzie znacząco odbiegać od normy, wystąpić mogą następujące objawy:
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- ból brzucha,
- zaparcia,
- ogólne osłabienie,
- osłabienie mięśni,
- problemy z koncentracją,
- senność,
- zwiększone pragnienie,
- wielomocz.
Objawem ciężkiej hiperkalcemii może być ostre zapalenie trzustki. W skrajnych przypadkach hiperkalcemia może prowadzić do śpiączki.
Nadmierne spożycie wapnia wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i raka prostaty.
Jak widzimy, zachowanie odpowiedniego poziomu wapnia w organizmie jest niezwykle istotne. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć nabiału - mleka i przetworów mlecznych, np. jogurtów, kefiru, sera żółtego (najlepiej z mniejszą ilością soli i tłuszczu) czy twarogu. Nasz organizm najlepiej je przyswaja. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko tego typu produkty są źródłem wapnia. To ważna informacja dla osób, które z różnych powodów nie mogą np. pić mleka. Tyle tylko, że z wielu innych produktów wapń może być słabiej przyswajalny, m.in. z powodu obecności kwasu szczawiowego czy kwasu fitynowego.
Wapń znajdziemy również w:
- rybach,
- soczewicy,
- ciecierzycy,
- grochu,
- fasoli,
- soi,
- jarmużu,
- natce pietruszki,
- szpinaku,
- pestkach słonecznika,
- maku,
- suszonych figach,
- suszonych morelach,
- wodzie wysokozmineralizowanej.
CZYTAJ TAKŻE:
Kiedy tak naprawdę powinniśmy sięgać po wapno musujące?
Co jeść, by lepiej wchłaniał się wapń?
Witamina D i kwasy omega-3 obniżają ryzyko chorób autoimmunologicznych