Na anemię, spadek nastroju i odporności. Zjedz cztery dziennie zamiast słodyczy
Naturalne słodycze dobre nawet na diecie? Suszone morele to niepozorna, ale bardzo zdrowa witaminowa przekąska. Owoce te dostarczą żelaza, potasu, błonnika i antyoksydantów. Jedzone regularnie mogą przyczynić się do poprawy odporności i stanu skóry, a także wesprzeć nerki, poprawić trawienie i nastrój. Sprawdź, czy suszone morele można jeść bezkarnie oraz na co pomagają?
- Niezwykle zdrowe morele suszone zawierają wiele cennych składników, które mogą wpływać na dobre samopoczucie i regulować pracę m.in. mózgu, nerek i jelit.
- Spożywanie moreli suszonych podczas diety odchudzającej powinno odbywać się z umiarem, konsumpcja rozsądnych porcji w ramach przekąski może pomóc w walce z napadami głodu, poprawić trawienie.
Suszone morele charakteryzują się świetnym składem. Owoce zawierają wiele prozdrowotnych wartości odżywczych, które mogą pomóc w pozbyciu się niektórych dolegliwości.
Co znajduje się w składzie suszonych moreli? 100 g owoców zawiera 30,9 g wody, około 3,39 g białka, 62,6 g węglowodanów i jedynie 0,51 g tłuszczy. Ponadto w składzie jest też 7,3 g błonnika.
Morele suszone zawierają między innymi:
- potas;
- żelazo;
- magnez;
- fosfor;
- sód;
- selen;
- witamina A;
- witamina B6;
- witamina B3 (niacyna);
- witamina C;
- witamina E;
- beta-karoten.
Z uwagi na zawartość wielu cennych składników odżywczych, morele suszone mogą wykazywać działanie prozdrowotne. Warto jedynie starać się kupować produkty pozbawione konserwantów, najlepiej wybierać warianty niesiarkowane.
Na co pomagają morele suszone, jakie właściwości lecznicze wykazują i kiedy warto je jeść?
Ważnym składnikiem suszonych moreli jest żelazo. Razem z witaminą A i C doskonale wspomaga ono walkę z anemią. Dodatkowo żelazo korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Są one zalecane w diecie wegan, wegetarian i osób z obniżoną hemoglobiną.
Morele suszone zawierają antyoksydanty (takie jak m.in. beta-karoten). Działają one przeciwutleniająco i pomagają zredukować liczbę wolnych rodników organizmie. To sprawia, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do chorób układu krążenia (miażdżyca) czy nawet niektórych nowotworów.
Witamina B6, która występuje w morelach suszonych, pozytywnie wpływa na wiele funkcji organizmu. Między innymi wspomaga działanie układu nerwowego, równoważy poziom cukru we krwi, a także wspiera układ krążenia. Co ciekawe, witamina B6 bierze udział w produkcji serotoniny i dopaminy - jej prawidłowy poziom pomaga w utrzymaniu dobrego nastroju.
Suszone morele to również świetne źródło potasu. Jego odpowiednia ilość jest potrzebna do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych. Stanowi niezbędny element uczestniczący w dotlenianiu komórek. Ponadto zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
W składzie suszonych moreli znajduje się również spora dawka witaminy A. Odpowiada ona za prawidłową pracę układu immunologicznego, a także utrzymuje w dobrym zdrowiu skórę i paznokcie. Co więcej, witamina A uczestniczy w procesie produkcji czerwonych krwinek.
Wiele osób zadaje sobie pytanie – czy w diecie odchudzającej jest miejsce na suszone morele? Produkt ten zawiera 241 kcal na 100 g. To całkiem dużo, tak więc warto spożywać je z umiarem. Z pewnością okażą się lepszą przekąską niż sztucznie słodzone batony czy inne słodycze.
Co więcej, umiarkowane ilości suszonych moreli mogą poniekąd wspomóc procesy odchudzania. Wynika to z tego, że są sycące i mają w sobie błonnik, który wspiera metabolizm. Ponadto suszone morele mają niski indeks glikemiczny (IG=31).
Ile można jeść dziennie moreli suszonych? Rekomendacje mówią o 20-40 g na dzień, co przekłada się na około 3-4 sztuki dziennie. Produkt ten powinien być dodatkiem do zdrowej i zbilansowanej diety.
Pomimo tego, że morele suszone mają wiele prozdrowotnych właściwości, to nie każdy może pozwolić sobie na ich spożywanie. Mowa tu w szczególności o osobach cierpiących na cukrzycę, insulinooporność oraz dolegliwości związane z układem trawiennym. Suszone morele powinni wykluczyć ze swojej diety ludzie zmagający się ze schorzeniami trzustki, wątroby i żołądka.
Dodatkowo znaczne przekroczenie zalecanej dawki moreli może powodować niepożądane efekty uboczne, takie jak ból brzucha, wymioty czy biegunkę.
Sięgając po suszone morele, wybieraj w miarę możliwości owoce suszone naturalnie i niekonserwowane siarką. Mają ciemnieszy kolor, lekko brązowy. Morele jaskrawopomarańczowe są zwykle pełne chemicznych dodatków.
CZYTAJ TAKŻE: