Włoskie, laskowe, ziemne, migdały. Kto nie może jeść orzechów?
Do świątecznych potraw i wypieków nie bez powodu dodaje się orzechy. Znajdziemy je w kutii, makowcach, ciastach z kremem czy keksie, ale także w daniach mięsnych, sałatkach czy pasztetach. Zgodnie z tradycją duża ilość orzechów miała zapewnić powodzenie i szczęście na nadchodzący rok. Trzeba jednak wiedzieć, że nie każdy może jeść je w nadmiarze, a u niektórych orzechy mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Które orzechy najbardziej uczulają i jakie towarzyszą temu objawy? Odpowiadamy.
Orzechy drzewne są zaliczane do tzw. wielkiej ósemki produktów żywnościowych, które odpowiadają za 90 proc. reakcji alergicznych spowodowanych jedzeniem. Nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego człowieka na zjedzenie orzechów spowodowana jest specyficznymi białkami w nich zawartymi. Orzechy wywołują alergię IgE-zależną a jej objawy pojawiają się w krótkim czasie po ich spożyciu.
Do najsilniej uczulających orzechów drzewnych zalicza się
- orzechy laskowe,
- orzechy włoskie,
- migdały,
- pistacje,
- nerkowce.
Powyższe orzechy często wykorzystywane są w kuchni do przygotowania deserów, dań mięsnych czy pasztetów. Przygotowując potrawy należy wiedzieć, czy najbliżsi nie są uczuleni na orzechy, bowiem reakcja uczuleniowa występuje szybko, a w niektórych przypadkach zagraża zdrowiu i życiu.
Warto podkreślić, że alergeny obecne w orzechach są odporne na obróbkę cieplną oraz enzymy trawienne - nie da się ich zatem wyeliminować z pokarmu.
Alergia na orzechy zazwyczaj wykrywana jest w bardzo wczesnym dzieciństwie, około 1 roku życia. Objawy pojawiają się w kilka minut po ich spożyciu i mogą mieć różne nasilenie.
W przypadku alergii na orzechy do najczęstszych objawów zalicza się:
- opuchlizna ust oraz przełyku,
- wysypka,
- bóle brzucha i nudności,
- wymioty.
Orzechy są jednak tak silnym alergenem w niektórych przypadkach, że ich spożycie może doprowadzić do rozwinięcia się wstrząsu anafilaktycznego.
U alergika pojawiają się wówczas problemy z oddychaniem, nagły spadek ciśnienia tętniczego krwi, uczucie duszności. Takie objawy są niezwykle niebezpieczne, ponieważ mogą doprowadzić do utraty przytomności oraz zamknięcia dróg oddechowych.
W silnej reakcji uczuleniowej może pojawić się silna wysypka zarówno w okolicach ust, jak i na całym ciele. W niektórych przypadkach występuje także silne swędzenie i pieczenie oczu.
Nie istnieje jeden skuteczny lek na alergię związaną z orzechami. Chorzy, którzy wiedzą o uczuleniu, bezwzględnie powinni unikać ich spożywania. Reakcja uczuleniowa nie zawsze wygląda tak samo - w jednym przypadku może wiązać się tylko z wysypką, a następnym razem na silnej reakcji uczuleniowej całego organizmu.
Każdy, kto jest świadom alergii oraz silnej reakcji uczuleniowej, powinien być zaopatrzony w adrenalinę w ampułkostrzykawce do samodzielnego, jak najszybszego podania, by przerwać rozwijający się wstrząs anafilaktyczny.
W przypadku wystąpienia objawów, należy przerwać kontakt z alergenem, a jeśli są one ostre - należy zawsze wezwać pogotowie ratunkowe.
Alergia na orzechy zazwyczaj dotyczy kilku ich odmian, ponad 30 proc. alergików ma uczulenie na więcej, niż jeden gatunek orzechów. Porównując z innymi alergiami pokarmowymi, szansa na "wyrośnięcie" z alergii na orzechy jest niewielka i wynosi niespełna 10 proc.
Aby uniknąć nieprzyjemnych objawów, należy bezwzględnie przestrzegać zakazu spożywania orzechów. Jeśli objawy wystąpiły po raz pierwszy w życiu po danym gatunku orzechów, należy wykonać testy alergiczne by potwierdzić lub wykluczyć alergię na inne gatunki, w tym orzeszki arachidowe, które nie należą do grupy orzechów drzewnych, ale są również silnie alergizujące.
Aby przygotować doskonałe ciasto czy pasztet, osoby z alergią na orzechy mogą sięgać po zamienniki, które nie uczulają: kokos, słonecznik czy nasiona dyni. Dostarczą cennych tłuszczów i pierwiastków, jednak będą bezpieczną alternatywą dla orzechów.
Alergicy powinni również dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych, bowiem w wielu z nich mogą znajdować się (choć czasem śladowe ilości) orzechy drzewne czy orzechy arachidowe.
Alergia na orzechy jest najczęstszą przyczyną wstrząsu anafilaktycznego i śmierci w jego przebiegu wśród dzieci oraz, nastolatków i młodych dorosłych.
CZYTAJ TAKŻE:
Orzechy pekan obniżają ciśnienie i cholesterol, przyspieszają przemianę materii. Jedz kilka dziennie
Orzeszki ziemne dostarczą białka i podkręcą metabolizm. Jelita będą wdzięczne
Dla wegetarian, cukrzyków i zestresowanych. Nerkowce dostarczą magnezu i białka